Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Miesten viikko, isien viikko

Valtakunnallista Miesten viikkoa vietettiin marraskuussa jo 16. kertaa. Tuo viikko päättyi isänpäivään ja haluankin nostaa esille miehet ja isät.

Sari Ala-Heikkilä

SDP:n aluevaltuutettu, Vaasa

Olen useamman kerran kirjoittanut vieraannuttamisesta ja huoltokiusaamisesta. Se liittyy tähänkin. Jokaisen jutun jälkeen minulta on pyydetty apua. Valitettavasti joudun kerta toisensa jälkeen vastaamaan, ettei minulla ole antaa ratkaisuja. Samalla sydämeni särkyy yhä uudelleen ja tunnen tuskaa heidän puolestaan, jotka eivät ilman perusteltua syytä saa tavata lapsiaan. Olen surullinen niin lasten kuin vanhempienkin puolesta. Heidän välinsä on katkaistu, ja näin aiheutetaan suurta tuhoa monen elämään.

Miksi nostaa aihe esiin miesten viikkoa ajatellen? Siksi, koska usein yhteyttä ottaa mies itse tai isovanhempi oman poikansa puolesta. Mielestäni sen täytyy kertoa jotain yhteiskunnastamme ja tilanteesta, jossa yhä useampi mies, isä on.

Onko yhteiskuntaamme voimakkaasti rakentunut ”äitimyytti” yhä viranomaisten toimintoja ohjaileva? Onko myytti sellainen, joka saa automaattisesti valitsemaan puolen, tosiasiallisia perusteita huomioimatta? Samaan aikaan korostetaan tasa-arvoista vanhemmuutta. Kun perheessä ilmenee ongelmia, vaikuttaa siltä, että tukevat kädet kääntyvät painokkaasti edelleen äidin puoleen.

Isät lasten asialla ry:n olemassaolo kertoo tilanteesta myös. Jos jo olemassa olevat tukitoiminnot riittäisivät ja tukisivat kumpaakin vanhempaa, tuskin tätä yhdistystä tarvittaisiin. Yhdistys kannustaa eri tahoja tunnistamaan vieraannuttamisen ja puuttumaan siihen niin, ettei yksikään lapsi menettäisi kumpaakaan vanhempaansa, saati terveyttään.

Yhdistys on julkaissut oppaan: ”Mitä on ja miten tunnistaa vieraannuttaminen”. Se on ensimmäinen laatuaan, vaikka itse aihe on vanha ja yleinen. Yhdistys kertoo sivuillaan, että vuosittain lähes tuhat lasta vieraannutetaan toisesta vanhemmastaan Suomessa.

Olen yhdistyksen kanssa samaa mieltä siitä, että vieraannuttaminen on vakavaa henkistä väkivaltaa, sekä lasta että hänen toista vanhempaansa kohtaan. Vieraannuttamisen vaikutukset lapsen henkiseen ja fyysiseen terveyteen ovat vakavia ja pitkäaikaisia.

Haluan, että yhteiskunnassamme otetaan vieraannuttaminen vakavasti, jotta se tunnistetaan ja että sen estämiseksi tehdään aitoa ja näkyvää työtä.

 

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu Vaasasta.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE