Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Migri perustelee nigerialaisnaisten käännytystä: Noudatamme vain lakia

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä toimii Joutsenossa. Siihen on tullut ennätysmäärä hakemuksia tänä vuonna.

Maahanmuuttovirasto (Migri) korostaa, että ihmiskaupan uhriksi joutuminen ei ole automaattisesti peruste saada turvapaikka tai muuta kansainvälistä suojelua Suomesta.

Virastoa on kritisoitu, kun se käännytti nigerialaisia ihmiskaupan uhreja Italiaan ja heidän kotimaahansa Nigeriaan, joissa he olivat Long Play -julkaisun mukaan kokeneet raakaa väkivaltaa. Julkaisun toimittaja oli tavannut Italiassa kaksi naista, jotka olivat joutuneet palaamaan kadulle myymään seksiä.

– On ymmärrettävää, että käännytettyjen ihmisten kohtalo herättää tunteita ja heidän nähdään olevan avun tarpeessa. Maahanmuuttoviraston ratkaisukäytäntö pohjautuu tässäkin asiassa voimassaolevaan ulkomaalaislakiin ja hallintotuomioistuinten vahvistamaan oikeuskäytäntöön, virasto toteaa tiedotteessaan.

Migri huomauttaa, että maatietolähteiden mukaan nigerialaiset voivat turvautua kotimaansa viranomaisiin uudelleen uhriutumisen uhkaa vastaan.

Virasto huomauttaa, että ihmiskaupan uhrille, jolla ei ole perusteita saada kansainvälistä suojelua, voidaan kuitenkin myöntää jokin muu oleskelulupa. Tällöin henkilön on oltava haavoittuvassa asemassa tai oleskelun Suomessa on oltava tarpeen siksi, että rikosta tutkitaan täällä.

Maahanmuuttovirastoa on kritisoitu liian korkeasta rimasta, kun se arvioi, onko henkilö haavoittuvassa tai erityisen haavoittuvassa asemassa.

– Tiukka tulkintamme pohjautuu suoraan hallituksen esitykseen eli lainsäätäjän tahtoon ja tuomioistuinten lainmukaiseksi vahvistamaan oikeuskäytäntöön.

Lisää aiheesta

Esimerkiksi heikko terveydentila tai pienten lasten yksinhuoltajuus eivät yksin ole riittäviä syitä.

On ymmärrettävää, että käännytettyjen ihmisten kohtalo herättää tunteita.

Migrin mukaan arviointi ihmiskaupan uhrin käännyttämisestä Nigeriaan ja Italiaan tapahtuu eri periaattein, koska Italia on EU-maa ja sitoutunut noudattamaan Dublin-asetusta, jonka mukaan turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä EU-jäsenvaltiossa.

– Lähtökohta on, että Suomen on pystyttävä luottamaan ihmisoikeuksia ja ihmiskauppaa koskeviin sopimuksiin sitoutuneeseen EU-valtioon, Maahanmuuttovirasto linjaa.

Maahanmuuttovirastoa on kritisoitu myös siitä, ettei se tiedä, mitä käännytetyille ihmiskaupan uhreille tapahtuu.

– On syytä muistaa, että kellään suomalaisella viranomaisella ei ole säädettyä velvollisuutta, saati oikeutta, seurata toisen valtion kansalaisia ulkomailla. Jos olisi, se rikkoisi yksilön oikeusturvaa, virasto korostaa.

Se tähdentää, ettei palauta ihmisiä, jos heitä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

– Tiedossamme ei ole yhtään tapausta, joissa Suomesta käännytetty turvapaikanhakija olisi joutunut palautuskiellossa mainittujen tekojen tai olosuhteiden kohteeksi, Maahanmuuttovirasto toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE