Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Mikä EU:n tulevaisuuden ratkaiseva avainkysymys? SDP:n uudet eurovaaliehdokkaat vastaavat – “Tämä voi kuulostaa tyhjältä, mutta siihen kiteytyy kaikki”

Irja Sokka, Tomi Kontkanen, Yannick Lahti, Eero Heinäluoma ja Alettin Basboga hakevat paikkaa Euroopan parlamentista.

SDP nimesi tänään viisi uutta ehdokasta Euroopan parlamentin vaaleihin. Suomen europarlamenttivaalit järjestetään 26. toukokuuta 2019.

Rane Aunimo

Demokraatti

Alettin Basboga, 46, on lahtelainen yrittäjä. Hän on toiminut Lahden kaupunginvaltuuston jäsenenä vuodesta 2005 ja kaupunginhallituksen jäsenenä vuodesta 2017 lähtien.

Eero Heinäluoma, 63, on kokenut kansanedustaja, joka on toiminut muun muassa puoluesihteerinä, eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja puolueen puheenjohtajana. Tällä hetkellä hän toimii eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtajana ja EU-asioita käsittelevän eduskunnan suuren valiokunnan jäsenenä.

Tomi Kontkanen, 28, on helsinkiläinen sosiaalipoliittinen tutkija. Hän on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Kontkanen on opiskellut myös eurooppapolitiikkaa Belgiassa ja toiminut harjoittelijana Euroopan parlamentissa.

Yannick Lahti, 28, on jyväskyläläinen väitöskirjatutkija, joka tekee parhaillaan väitöskirjaansa viestinnästä ja eurooppalaisesta populistisesta retoriikasta Bolognan yliopistoon.

Kuopiolainen Irja Sokka, 63, työskentelee johtavana asiantuntijana Etelä-Savon ELY-keskuksessa yrittäjyyden ja osaamisen palveluissa. Hän toimii Kuopion kaupunginvaltuutettuna.

Demokraatti kysyi ehdokkailta torstaina, mikä on kaikkein tärkein kysymys tai haaste Euroopan unionin tulevaisuuden näkökulmasta.

Lisää aiheesta

Alla kaikkien vastaukset.

Irja Sokka:

– Meillä on erittäin haastava kausi, kun ajatellaan Italian talouspolitiikkaa ja populismia yhdistettynä siihen. Tietenkin brexit vaikuttaa tähän, mutta meidän pitää aktiivisesti keskustella Euroopan demokraattisista pelisäännöistä: kuinka me suhtaudutaan Puolaan, Unkariin, Romaniaan ja näihin hyvin nationalistisiin ääriliikkeisiin. Meidän pitää tehdä ratkaisuja siitä, kuinka Eurooppaa lähdetään kehittämään.

Tomi Kontkanen:

– Eriarvoisuuden kasvun kitkeminen. Rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa, mikä sitten mahdollistaa demokratian prosessit, jotka ovat terveitä, eivätkä sairaanloisia. Tämä myös mahdollistaa sen, että voimme taistella ilmastonmuutosta vastaan ja luoda luottamusta kansalaisille. Jos kansalaiset näkevät, että yhteiskunta toimii kaikille, eikä vain sille yhdelle prosentille, kansalaiset antavat luottamuksensa myös Euroopan unionille.

Yannick Lahti:

– Yksi ydinongelmia on edelleen se, että EU ja päätökset koetaan kaukaisiksi, että ne eivät muka kosketa meitä ja meidän arkeamme. Populismi tulee jo ulos korvista monella tavalla. Ihmiset turvautuvat, kun heillä menee huonosti, he haluavat nopeita vastauksia vaikeisiin, abstrakteihin ongelmiin. Vastuullista politiikkaa ei voi hätiköidä. Lähtökohta pitäisi olla silloin sen viestiminen, että mitä todella tehdään. Kyllä ihmiset tunnistavat sen, kun hyvää työtä on tullut tehtyä. Jos pitää alleviivata, mitkä ovat eurooppalaisia arvoja, silloin meidänkin täytyy sitä tehdä. Maahanmuuttokin käännetään aina ongelmalliseksi kysymykseksi. Pitää tehdä selväksi, että kukaan vastuullinen valtapuolueen edustaja Euroopassa ei neuvottele länsimaisista demokratian arvoista, sananvapaudesta, kaikkien sukupuolien välisestä tasa-arvosta, koska jos tätä viestiä ei tehdä selväksi, lähtökohtaisesti menetetään jo monien ihmisten usko kiinnostua siitä, mitä sanotaan seuraavaksi. Alleviivaan arvojen viestimistä. Tämä voi kuulostaa tyhjältä, mutta siihen kiteytyy kaikki.

Eero Heinäluoma:

– Suurin haaste? Kyky ja halu yhteistyöhön.

Alettin Basboga:

– Maahanmuutto Euroopassa ja suuri nuorisotyöttömyys. Nämä ovat yhteydessä toisiinsa. Jos me emme tänään reagoi oikealla tavalla maahanmuuttoon ja tee pitkäjänteisesti pysyviä ratkaisuja, niistä tulee ongelmia kaikille eurooppalaisille. Nuorisotyöttömyyden hoitaminen vaatii ratkaisuja sekä Suomessa että Euroopassa.

Meille sosiaalisen Euroopan kehittäminen on A ja O.

SDP:n neljä ensimmäistä ehdokasta nimettiin jo viime syyskuussa. He ovat vaasalainen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri, rovaniemeläinen Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi, tamperelainen Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Kaisa Penny sekä helsinkiläinen Euroopan demarinuorten kattojärjestön pääsihteeri Tuulia Pitkänen.

SDP:llä on tällä hetkellä kaksi EU-parlamentaarikkoa: Kumpula-Natrin lisäksi Liisa Jaakonsaari, joka on kertonut, ettei asetu enää ehdolle.

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingissä, että SDP tavoittelee ja haluaa EU:sta arvoyhteisön.

– Ihmisoikeudet, tasa-arvon edistäminen, oikeusvaltioperiaate, demokratia ovat kysymyksiä, joista eurovaaleissa pitää puhua paljon enemmän kuin on puhuttu. Meille sosiaalisen Euroopan kehittäminen on A ja O.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoi, että SDP hakee parlamentaarikkoja, jotka edustavat koko Suomea Euroopassa.

– Mutta eri alueilla on erilaisia tarpeita ja intressejä. Ajattelemme niin, että ehdokkaita tarvitsee olla joka puolelta Suomea.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE