D-analyysit

Mikä saa pienipalkkaisen yksinhuoltajanaisen valitsemaan kokoomuksen? Onko vihreillä ylitarjontaa älykkäistä ihmisistä? Mikä SDP:ssä vetää puoleensa?

Istock
Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Päätoimittaja

Istock
Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Päätoimittaja

Istock
Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Päätoimittaja

Moni poliittisesti aktiivinen ihminen ajattelee valinneensa itselleen puolueen. On tehty vertailuja arvojen välillä, mietitty puolueiden aikaansaannoksia ja mittailtu karismaattisia poliitikkoja. Pitkän harkinnan jälkeen valinta on selvä ja puoluekirja odottaa postilaatikossa ennen kuin jäsenmaksu on edes maksettu.

Asia ei kuitenkaan välttämättä ole näin yksinkertainen. Voi myös olla niin, ettei ihminen valitse puoluetta vaan puolue valitse jäsenensä. Moni tietenkin tekee puoluevalinnan suvun perinteen perusteella, mutta toisilla voi taas olla halu nimenomaan ottaa etäisyyttä oman perheensä perinteeseen. Minulle kävi juuri näin: olen varmuudella sukuni ensimmäinen julkidemari.

On hienoa äänestää kokoomusta, vaikka puolueen ajama politiikka syöksee helposti yksinhuoltajan ahdinkoon.

Erilaisista arvopohjista huolimatta puolueilla on kätkettyjä vetovoimatekijöitä, jotka imevät erilaisia persoonia puoleensa. Puoluevalinnalla halutaan osoittaa kuuluvuutta johonkin sosiaaliluokkaan, vaikka puolueen politiikka on syvästi ristiriidassa ihmisen elämäntilanteen kanssa.

Tunnen monta pienipalkkaista yksinhuoltajanaista, jotka äänestävät kokoomusta. Ilman hyvin toimivaa päivähoitojärjestelmää ja peruskoulua, he eivät selviäisi arjesta. Kokoomus haluaa aina tilaisuuden tullen laskea veroja ja heikentää kuntalaisten palveluja. Tästä huolimatta on hienoa äänestää kokoomusta, vaikka puolueen ajama politiikka syöksee helposti yksinhuoltajan ahdinkoon.

Vihreitä äänestävät haluavat kuulua joukkoon, jota pidetään älykkäänä ja tiedostavana. Ei ihme, että Osmo Soininvaara totesi viime lauantaina Helsingin Sanomissa, että vihreillä on ylitarjontaa älykkäistä ihmisistä. Ode olisi valmis jopa lainaamaan muutamaa teräväpäätä muillekin puolueille. Epäilemättä näin ensi keväänä käy kehottamattakin.

Vihreät ovat huolissaan asioista, joista on vaikea saada otetta. Ilmastonmuutos, ydinvoima ja biodiversiteetin muutokset ovat asioita, joita vihreiden mielestä vain vihreät ymmärtävät. Luonnonsuojelusta osataan kyllä keskustella akateemisesti, mutta normaalin arjen asiat ovat liian yksinkertaisia, jotta niillä kannattaisi vaivata päätä.

Demarin katse on usein lähellä. Ehkä liiankin lähellä.

Keskustan jäsenyys on voimakkaimmin periytyvää. Jopa niin, että aikaisemmin alaikäisiä lapsia ilmoitettiin keskustan jäseniksi. Ei ihme, että jäsenrekisteri Apollonkadulla pullisteli. Keskustalaisuuteen kuuluu vahva kotiseuturakkaus. Kansallispuvut, isänmaallinen ja uskonnollinen meininki antavat turvaa, jotta todellisia muutoksia yhteiskunnassa ei tarvitsisi tehdä. Keskustalaisuus mahdollistaa menneisyydessä elämisen tänä päivänä. Henkisesti keskusta ei vieläkään ole muuttanut kaupunkiin.

Perussuomalaiset houkuttelevat jäsenikseen omaan elämäänsä pettyneitä ihmisiä, jotka etsivät syytä pahaan oloonsa viranomaisista ja muista ihmisryhmistä. Kohteena ovat tietenkin maahanmuuttajat, jotka nappaavat sosiaalituet perussuomalaisten nenän edestä. Perussuomalaisen puolueen käyttövoimana ovat katkeruus ja osattomuus. Näillä eväillä on vaikeaa järjestää riemukkaita tapaamisia.

Mikä demareissa sitten vetää puoleensa? Monelle demarille politiikka on väylä auttaa ja hoivata. Usein taustalla on oma hoivatuksi ja nähdyksi tulemisen tarve. Demareilla on vähän rahaa (paitsi ay-johtajilla), joten joukkovoiman merkitys on tiedostettu hyvin. Demarin katse on usein lähellä. Ehkä liiankin lähellä, jotta monimutkaiset globaalit kysymykset aukeaisivat.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat