Kotimaa

Mikä syö kännykän akkua? – Nyt on tarkkaa tietoa, Ella Peltonen selvitti asian väitöstutkimuksessaan

Susan Heikkinen
Susan Heikkinen
Susan Heikkinen

Kirkas näyttö kuluttaa älypuhelimen akkua. Tuore väitöstutkimus Helsingin yliopistosta paljastaa, että sitä tekevät myös puhelimen ulkoinen lämpötila ja puhelimen sovellusasetusten erilaiset yhteistekijät.

Älypuhelimet ja muut älykkäät laitteet ovat osa arkea. Älypuhelimet eivät ole pelkästään puhelimia, vaan niitä käytetään pelaamisesta karttapalveluihin ja tiedon etsimiseen verkosta. Samanaikaisesti henkilökohtaiset älypuhelimet keräävät paljon tietoa siitä, kuinka käyttäydymme ja millaisia tarpeita meillä on elektroniikkaan ja sen mahdollisuuksiin liittyen.

Ella Peltonen on 26.2. tarkastettavassa väitöskirjatutkimuksessaan Crowdsensed Mobile Data Analytics perehtynyt siihen, millaista tietoa älypuhelimista on mahdollista kerätä, ja miten tästä tiedosta voidaan prosessoida käyttäjää hyödyttävää informaatiota, kuten erilaisia puhelimen käyttöön liittyviä suosituksia.

Energiasuositusten avulla käyttäjä osaa valita oikeat järjestelmäasetukset kulloiseenkin hetkeen, esimerkiksi joko WiFin ja mobiiliyhteyden vaikkapa kauppakeskuksessa.

– Optimoimalla puhelimen käyttöä voidaan niin säästää akun energiankulutusta kuin auttaa käyttäjää löytämään uusia hyödyllisiä sovelluksia, hän sanoo.

Järjestelmäasetukset kuluttavat energiaa.

Ella Peltosen väitös keskittyy erilaisten järjestelmäasetusten energiankulutukseen. Moni arvaa, että kirkas näyttö helposti nopeuttaa akun kulumista, mutta tutkimus paljastaa myös, miten yllättävätkin tekijät, kuten puhelimen ulkoinen lämpötila, ja järjestelmän erilaisten asetusten yhteistekijät vaikuttavat ratkaisevasti energiankulutukseen.

Esimerkiksi puhelimen suorittimen teho ja akun lämpötila eivät aina kulje käsi kädessä, vaan monet laitteen ulkoiset ja sisäiset tekijät ovat vuorovaikutuksessa keskenään.

Väitös valottaa myös sovelluskäytön trendejä sekä erilaisia yhteiskunnallisia ja kulttuurisia tekijöitä, jotka vaikuttavat taustalla, kun ihmiset valitsevat sovelluksia. Iän, sukupuolen ja taloudellisen tilanteen lisäksi erityisesti käyttäjän kotimaa ja arvot vaikuttavat puhelimen käyttöön. Perheellinen tarvitsee erilaisia sovelluksia kuin yksin asuva henkilö, mutta esimerkiksi opiskelijat käyttävät älypuhelinta kaikkialla maailmassa hyvin samanlaisesti.

Ella Peltosen väitöksen tulokset perustuvat pääasiassa mobiililaitteiden energiankulutuksesta kertovan Carat-sovelluksen keräämään dataan, johon on osallistunut yli 850 000 mobiilikäyttäjää maailmanlaajuisesti.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Väärin korotettu eli kuinka oikeiston papukaijat pesivät kasvonsa yhdessä yössä eläkeläistenkin ylimmiksi ystäviksi
10.7.2019

Luetuimmat


Uusimmat