Politiikka

Mikael Jungner – Puolison raiskaaminen oli monella laillista arkipäivää 60 vuotta sitten – ”Onneksemme maailma kulkee Touko Aallon viitoittamaan suuntaan”

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Touko Aalto.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Touko Aalto.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Touko Aalto.

SDP:n entinen puoluesihteeri ja kansanedustaja Mikael Jungner sanoo, että vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on oikeassa kehottaessaan hyväksymään kansalaistottelemattomuuden.

”Omaa harkintaa käyttäen kansalaistottelemattomuus on hyväksyttävää”, Aalto sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Jungnerin mielestä demokratiassa yhdessä hyväksytyt pelisäännöt eivät voi koskaan olla kaiken kattavia siitä yksinkertaisesta syystä, että elävä elämä ei taivu sääntöihin.

Mikael Jungner.

”Toisekseen demokratia on hidas reagoimaan maailman muutoksiin. Vielä 50 vuotta sitten homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos, 60 vuotta sitten kehitysvammaisia ihmisiä kastroitiin väkisin ja lasten pahoinpitely tai puolison raiskaaminen oli valitettavan monelle laillista arkipäivää. Demokratia voi siis hyvin vaalia myös ihmisoikeusrikkomuksia. Yhdessä päättäminen ei tarkoita että tuo päätös olisi oikea.”

Kolmanneksi kansalaistottelemattomuus suojelee ihmisiä enemmistödiktatuurilta, arvioi Jungner.

”Ajatus siitä että enemmistö suomalaisista päättäisi, miten muiden tulee elää on jo itsessään perverssi. Tämän enemmistödiktatuurin vaaroilta meitä onneksi suojelevat osittain kansainväliset ihmisoikeudet, perusoikeudet ja myös vallan kolmijako-oppi. Valtiovalta on ehkä hyvä renki mutta taatusti huono isäntä.”

Jungner kehuu Aaltoa rohkeaksi mieheksi.

”Sääntöjen vastakohta on oman järjen käyttö. Touko vetosi oikeuteen käyttää omaa järkeään. Vastustajat taas luottavat enemmän viranomaisiin, byrokratiaan ja sääntöihin. Onneksemme maailma kulkee Toukon viitoittamaan suuntaan.”

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat