Kotimaa

Mikael Jungner sanoo sen nyt suoraan: ”Maailman pelisäännöt on rakennettu suosimaan minun kaltaisiani ihmisiä”

SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner pohdiskelee lukemisen merkitystä. Jungnerin mukaan lukemiseen liittyvä tapa hahmottaa maailma ei ole kaikille helppoa. Osittain syynä on lukemattomuus, osittain ihan aivojen rakenne, hän arvioi Facebook-päivityksessääm.

Samalla hän myöntää, että lukeutuu itse etuoikeutettuihin.

”Minulle lukemisen ymmärtäminen ja muistaminen, teoreettisten ajatusrakennelmien luominen ja pyörittely on ollut aina yhtä helppoa kuin heinänteko. Pystyn kevyesti puhumaan suoraan kirjoitusmuotoista tekstiä komplisoiduista kokonaisuuksista. Omanlaisensa lahja, jota olen sitten viilannut läpi elämän. Tuosta on syntynyt suunnatonta etua, koska maailman pelisäännöt on rakennettu suosimaan minun kaltaisiani ihmisiä.”

Jungner kirjoittaa kuitenkin, että tämä on väärin.

”Sen sijaan että ajamme tähän lukemisen maailmaan ihmisiä, jotka eivät siihen luontaisesti taivu, voisimme taivuttaa maailman rakenteita niin, että siinä pärjäävät yhtä lailla ihmiset, joille kuvallisuus, musiikki, puhe, liike tai vaikkapa matemaattiset yhtälöt ovat luontevampi tapa olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa kuin perinteinen lukeminen ja kirjoittaminen.”

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat