Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Työmarkkinat

MIkael Pentikäinen jyrähtää: ”Väärin ja epäreilua”

Lehtikuva / Mikko Stig

Suomen Yrittäjät haluaa siirtää työttömyysturvan Kelalle. Selvityshenkilö Mauri Kotamäki luovutti sosiaali- ja terveysministeriölle arvionsa ansiosidonnaisen työttömyysturvan kehittämisestä tällä viikolla.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kotamäki tarkastelee selvityksessään kolmea vaihtoehtoista tapaa siirtyä yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Suomen Yrittäjät pitää ehdotetuista malleista parhaana vaihtoehtoa, jossa koko työttömyysturvan siirrettäisiin Kelalle ja kaikki vakuutuksen maksajat otettaisiin ansiosidonnaisen piiriin.

”Kotamäki on tehnyt ansiokkaan selvityksen. On väärin ja epäreilua, että kaikki rahoittavat järjestelmää, mutta iso osa työntekijöistä jää ilman ansiosidonnaista turvaa. Nämä henkilöt ovat usein vielä heikossa työmarkkina-asemassa, vähemmän koulutettuja ja nuoria”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

”Ei voi olla niin, että ihmisiä kohdellaan eri tavalla riippuen siitä, kuuluvatko he työttömyyskassaan vai eivät. Tarvitaan uudistus, joka lisää yhdenvertaisuutta”, hän lisää tiedotteessa.

Yrittäjien mukaan Kela on luonteva toimija, koska sillä on vastuulla myös muita sosiaaliturvaan liittyviä asioita, kuten toimeentulo- ja yleinen asumistuki. Muutos mahdollistaisi siirtymisen kohti yhden luukun palveluperiaatetta ja parantaisi palveluiden alueellista saatavuutta, koska Kelalla on vielä toimintoja eri puolilla maata, Yrittäjät sanoo.

Ansiosidonnaisen ehdot eivät muuttuisi eli etuuden saajan kannalta suurin muutos olisi palvelun tarjoajan vaihtuminen Kelaan.

”On kysymys myös tehokkuudesta. Ei ole mielekästä, että työttömyysturvaa jaetaan 26 kassan kautta. Se on yhteisten voimavarojen haaskaamista. Keskittäminen toisi noin 40 miljoonan euron säästöt vuodessa, ehkä suuremmatkin.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE