Politiikka

”Mikäli näin ei tapahdu, Metalliliitto irtautuu neuvotteluista” – SAK:n avainliitto asetti äärimmäisen tiukat reunaehdot mukaan lähdölle

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

SAK:lainen Metalliliitto suhtautuu kaavailtuun kilpailukykysopimukseen erittäin kriittisesti.

Liiton mukaan sopimus on yksipuolisesti vain palkansaajien toimeentuloa kiristävä. Se vähentää ostovoimaa ja siirtää kustannuksia työnantajilta työntekijöille, liitto arvostelee.

Metalliliitto asettaakin tiukat reunaehdot osallistumiselleen sopimuksen mukaisiin työehtosopimusneuvotteluihin. Liitto edellyttää muun muassa, että maan hallituksen on toimittava täsmälleen kilpailukykysopimuksessa sovitun mukaisesti.

– Tämä tarkoittaa pakkolakien poistamista, puolentoista miljardin euron leikkauksista ja veronkorotuksista luopumista sekä hallitusohjelmassa mainittujen veronkevennysten toteuttamista. Mikäli näin ei tapahdu, Metalliliitto irtautuu neuvotteluista, puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Tämä tarkoittaa pakkolakien poistamista, puolentoista miljardin euron leikkauksista ja veronkorotuksista luopumista sekä hallitusohjelmassa mainittujen veronkevennysten toteuttamista.

Ennen sopimusneuvotteluihin lähtemistä neuvotteluosapuolilla on oltava yhteinen käsitys siitä, mitä sopimuksessa mainitut neuvotteluvelvollisuudet oikein tarkoittavat. Sopimuksen työaikaratkaisun on niin ikään oltava luonteeltaan työllisyyttä lisäävä.

Metallin hallitus edellyttää myös, että paikalliseen sopimiseen liittyvä lainvalmistelu pitää tehdä niin, että sillä vahvistetaan työehtosopimusjärjestelmän yleissitovuutta, sopimisen kulttuuria sekä luottamusmiehen asemaa.

– Jos neuvottelutulos syntyy, työnantajat on velvoitettava sitoutumaan kotimaisten investointien kasvattamiseen.

Metalliliiton hallitus otti kantaa neuvottelutilanteeseen liiton suuren neuvottelukunnan tekemän yksimielisen esityksen pohjalta. Hallituksen päätös syntyi äänestyksen jälkeen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat