tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Mikko Kivinen haukkui tofun lyttyyn – oliko kyse tästä: ”Lihateollisuuden paniikkireaktio kasvavan vegebuumin edessä?”

Kuva: Kari Hulkko

Näyttelijä Mikko Kivinen haukkui eilen Iltalehdessä vegetuote tofun lyttyyn.

– Tofu on ihan sietämätöntä. Kaikki, jotka väittävät muuta, ovat valehtelijoita. Se on ihan mautonta visvaa, suosikkinäyttelijä murjaisi.

Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen huomauttaa järjestön sivuilla, että jutussa kiinnittää huomiota kohtaan, jossa mainitaan että Kivinen on ollut mukana ”lihatuottajien Laatuvastuu-kampanjassakin”. Hän ei usko, että Kivinen moittii tofua sattumalta.

– Kyseessä on Lihatiedotusyhdistyksen kampanja, jonka yksi osa on Animalian blogissa aiemmin käsitelty ”Possugeneraattori”. Lihatiedotusyhdistys määrittelee tavoitteekseen ”että lihaa arvostetaan, siitä nautitaan ja sitä pidetään osana terveyttä ja hyvinvointia edistävää ruokavaliota”.

– Iltalehden jutussa ei tuoda ilmi, että Kivinen on muun muassa juontanut viikkoa ennen haastattelua Lihatiedotusyhdistyksen tilaisuuden Kampin kauppakeskuksessa. Kivinen siis ei vain ole toiminut aiemmin kampanjassa, kuten jutussa kerrotaan, vaan toimii myös haastattelun antamishetkellä kampanjan julkkistukijana.

Lahtinen pohtiikin, pitääkö ”Kivisen solvaus” tulkita jonkinlaiseksi lihateollisuuden paniikkireaktioksi kasvavan vegebuumin edessä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Supo ei nosta terrorismin uhka-arviotaan Espanjan iskujen takia

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Suojelupoliisilla ei tässä vaiheessa ole tietoa tai viitteitä siitä, että Espanjan terrori-iskuilla olisi yhteyksiä Suomeen. Supo ei myöskään aio nostaa terrorismin uhka-arviotaan tapauksien takia.

– Uhkatason arvio perustuu aina meillä kolmeen tekijään: omaan operatiiviseen tietoon, Suomen profiiliin radikaalitoimijoiden silmissä sekä terrorismin trendeihin. Tällä hetkellä näissä ei ole tullut sellaista muutosta, joka aiheuttaisi tarpeen muuttaa meidän kokonaisarviotamme, sanoo Supon erikoistutkija Pekka Hiltunen.

Uhka-arvio on tällä hetkellä neliportaisen asteikon kakkostasolla, mikä tarkoittaa kohonnutta uhkaa.

Supo linjasi aiemmin, että yksittäisten väkivallantekojen uhka on kohonnut, mutta terroristijärjestöjen suunnitelmallisten iskujen uhka on matala.

Supo kertoi STT:lle aikaisemmin, että merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka motivoituvat radikaalista propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksesta.

Supon mukaan ”terrorismin toiminnan kohdehenkilöiden” määrä Suomessa on nyt noin 350. Hiltusen mukaan seurattavien henkilöiden määrä on pysynyt kohtuullisen ennallaan. Kaikkia Supo ei luonnollisesti pysty koko ajan seuraamaan.

– Priorisoimme aina toimenpiteet arvioidun uhan mukaan, Hiltunen muistuttaa.

S-ryhmälle uusi kumppani käteisautomaateissa – taustalla kilpailun vapautuminen

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

S-ryhmä kertoo käynnistäneensä Nokas CMS Oy:n kanssa yhteistyön käteisautomaattipalveluiden toteuttamiseksi Suomessa. S-ryhmän mukaan uudistus parantaa käteisen saatavuutta. Aikaisemmin uutisoitiin, että S-ryhmä irtisanoo yhteistyön Otto-käteisautomaattien sijoittamisessa.

S-ryhmän mukaan sen suunnitelmien taustalla on kilpailun vapautuminen. Finanssivalvonnan pankeille antama uusi käteisnostotapahtumia koskeva ohjeistus on mahdollistanut uusille toimijoille käteisautomaattimarkkinoille tulon tämän vuoden alusta alkaen.

– Meitä on jo pitkään lähestytty asiakkaiden toimesta automaattien määrän vähenemisen ja käteispalvelujen heikkenemisen takia, SOK:n taloudesta ja rahoituksesta vastaava johtaja Jari Annala sanoo.

Annalan mukaan S-ryhmän toimipaikkoihin lähiaikoina ilmestyvät Nosto-käteisautomaatit ovat kustannuksiltaan yhdenvertaisia muihin käteisautomaatteihin verrattuna eikä kuluttajalle aiheudu lisäkuluja automaatin käytöstä.

”Pyrimme sijoittamaan automaatit uusiin paikkoihin.”

Automatia joutuu poistamaan Otto-automaatit S-ryhmän tiloista, minkä vuoksi myös Otto-automaattien verkostoon tulee merkittäviä muutoksia lähikuukausina. S-ryhmän tiloistaan irtisanomat automaatit pyritään sijoittamaan uusiin paikkoihin.

Automatian mukaan S-ryhmä on irtisanonut tähän mennessä kaksi kolmasosaa tiloihinsa sijoitetuista noin 300 Otto-automaatista.

– Pyrimme sijoittamaan automaatit uusiin paikkoihin siten, että muutoksesta olisi mahdollisimman vähän haittaa Otto-automaattien käyttäjille, sanoo Automatian toimitusjohtaja Marko Vilo.

Automatian mukaan Otto-automaatit säilyvät muutosten jälkeenkin Suomen laajimpana käteisautomaattiverkostona. Otto-automaatteja on lähes 1 400.

Kansainvälisesti poikkeuksellinen pankkien yhdessä rakentama Otto-verkosto on ollut toiminnassa 23 vuotta.

Kovaa puhetta toimitusjohtajalta: ”Palkkaneuvottelut pitää siirtää kokonaan yrityksiin”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Liittojen ei pitäisi sopia palkoista ollenkaan, esittää Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Työnantaja- ja työntekijäliitot ovat parhaillaan aloittamassa neuvotteluja uusista työehtosopimuksista.

– Palkkaneuvottelut pitää siirtää kokonaan yrityksiin, sillä yritysten tilanteet poikkeavat toisistaan kuin yö ja päivä. Ei ole yhtä korotusprosenttia, joka toimisi kaikissa yrityksissä. Myös toimialojen sisällä on valtavat erot, Pentikäinen kirjoittaa Suomen Yrittäjien tiedotteessa.

Pentikäisen mielestä ajatus yhdestä toimialakohtaisesta korotusprosentista kuuluu vanhaan suljetun talouden maailmaan.

Taas lunta tupaan Uber-ilmiölle – kuskille tuomio

Kuva: Lehtikuva-AFP

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut Uber-kuljettajan luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta sakkoon ja menettämään valtiolle rikoksella saamansa hyödyn.

KKO piti hovioikeuden tuomitseman sakkorangaistuksen ennallaan, mutta alensi valtiolle tuomitun rikoshyödyn määrää 2 800 eurosta 2 100 euroon.

Myös hovioikeus ja käräjäoikeus ovat tuominneet miehen luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta.

Kyseessä on ensimmäinen korkeimman oikeuden ratkaisema Uber-kuskia koskeva asia.

AVAINSANAT

Sitran ja ETK:n skenaariolaskelmat: ”Suomen eläkejärjestelmä on aika lailla vakaalla ja terveellä pohjalla”

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomen eläkejärjestelmä on aika lailla vakaalla ja terveellä pohjalla, arvioi Sitran johtaja Timo Lindholm.

Eläketurvakeskuksen ja Sitran tuoreet skenaariolaskelmat työn muutoksen vaikutuksista eläkkeisiin ja julkiseen talouteen lyövät lisää vettä kiukaalle kuumana käyvään eläkekeskusteluun. Viime aikoina muun muassa talousnobelisti Bengt Holmström on ollut julkisuudessa huolestunut Suomen eläkejärjestelmän kestävyydestä.

Lindholmin mukaan on perusteltua herättää keskustelua, ja hän korostaa eläkejärjestelmän kestävyyden ja vakauden olevan tärkeä osa taloutta.

Laskelmien tekijöihin kuuluvan Eläketurvakeskuksen kehityspäällikön Heikki Tikanmäen mukaan laskelmien keskeinen havainto on, että eläkejärjestelmän perusrakenteet toimivat hyvin, vaikka asiat muuttuisivat paljonkin nykyisestä.

Työelämän muutoksella on suuri vaikutus eläkkeisiin ja julkiseen talouteen.

Eläketurvakeskuksen ja Sitran skenaariolaskelmilla on arvioitu, miten ansiokehityksen pysähtyminen, yrittäjyyden merkittävä kasvu tai tuloerojen kärjistyminen vaikuttaisivat eläkejärjestelmään ja julkiseen talouteen.

Laskelmista selviää myös, että kestävyysvajeen poistamiseen tarvittaisiin nykyistä huomattavasti korkeampi työllisyysaste. Kestävyysvajetta pyritään kuromaan umpeen, jotta julkisen talouden tulot ja menot olisivat tasapainossa pitkällä aikavälillä.

Skenaariolaskelmat kertovat, että työn ja työelämän muutoksella on suuri vaikutus eläkkeisiin ja julkiseen talouteen. Työllisyys ja palkkojen kehitys määräävät pitkälle, minkälaisia eläkkeitä ihmisille kertyy, ja toisaalta millaisia eläkemaksuja heiltä pitää kerätä.

Lisäksi työllisyydellä on ratkaiseva rooli yhteiskunnan saamissa verotuloissa, joilla esimerkiksi ikääntymisestä johtuvia kasvavia hoivamenoja rahoitetaan.

Mukana laskemissa on myös karu skenaario, jossa talouskasvu hyytyisi pysyvämmin ja palkkojen kasvu pysähtyisi. Se loisi pitkällä aikavälillä työeläkemaksuun neljän prosenttiyksikön korotuspaineen ja lisäisi julkisen talouden ahdinkoa.

– Skenaarion radikaaliuteen nähden tämänkin vaihtoehdon vaikutukset eläkejärjestelmään ovat suhteellisen pieniä, Tikanmäki huomauttaa.

Keskeistä on moneen kertaan todettu työllisyyden parantaminen.

Lindholm kiinnittääkin huomiota siihen, että laskelmien perusteella heikko talouskehitys näkyy nopeammin ja rankemmin julkisessa taloudessa kuin eläkejärjestelmässä.

– Lähtötilanne ei ole hirveän hyvä, koska jo nyt julkisessa taloudessa on kirittävää hyvään ja vakaaseen tilanteeseen, Lindholm sanoo.

Lindholmin mukaan keskeistä on moneen kertaan todettu työllisyyden parantaminen. Lindholmin mielestä ratkaisevaa työllisyysasteen nostossa eivät ole opintojen vauhdittaminen tai perhevapailla vietetyt vuodet.

Hän katsoo, että tärkeintä on huolehtia työikäisen väestön osaamisesta koko heidän työuransa ajan, jotta he pysyvät mukana tuottavassa ja kohtuullisen hyväpalkkaisessa työssä.

– Tuleva työelämä kaipaa ihmisiltä muutoshalukkuutta. Jos on tehnyt 15 vuotta tiettyä työtä tietyllä koulutuksella, pitäisi olla tarvittaessa valmiutta lähteä tekemää jotakin ihan muuta. Tämä on myös asennekysymys, Lindholm sanoo.

Skenaariolaskelmat ovat Eläketurvakeskuksen, Sitran, ajatushautomo Demoksen ja valtiovarainministeriön yhteishanke.