Kotimaa

Mikko Salmen kirjoitus avasi paljastusten vyyhdin, josta kymmenet avautuivat Helsingin Sanomille – ”En unohda sitä kylmää kättä ikinä”

Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi kirjoitti joulukuussa paljastavan kirjoituksen Päätoimittajalta-palstallaan siitä, kuinka hän oli joutunut sopimattoman koskettelun kohteeksi käydessään musiikkiluokkaa Turussa.

Kirjoitus liittyi loppusyksyllä alkaneen #metoo-kampanjan synnyttämiin laineisiin.

”Musiikinopettajamme pyysi välitunnilla luokkamme poikia yksitellen luokkaan, jossa hän ”tutki” äänenmurroksemme etenemistä. Kun minun vuoroni tuli, ihmettelin, miksi äänenmurroksen vuoksi minun piti avata vyöni?”

”No, avasin kiltisti housuni ja asetuin pulpettien päälle makuulleni. Musiikinopettaja kosketteli ensin kaulaani ja rintaani, jonka jälkeen hän vei kätensä vatsalleni ja lopulta raotti alushousujani ja hipaisi penistäni. Sitten hän lopetti, kehotti pukeutumaan ja sanoi kaiken olevan kunnossa.”

Salmi kuvaili, että tilanne oli vähintäänkin hämmentävä.

”Vasta aikuisena olen ymmärtänyt, ettei kysymys ollut äänenmurroksen etenemisen testaamisesta, vaan seksuaalisesta häirinnästä.”

Helsingin Sanomat kertoi viikonloppuna musiikinopettajasta, joka kopeloi poikia kahdella paikkakunnalla vuosikymmenten ajan. Jutussa uhrit kertovat kokemuksistaan.

Helsingin Sanomat julkaisi viikonloppuna kaksi laajaa juttua musiikinopettajista, jotka olivat ahdistelleet oppilaitaan. Salmi on yksi haastatelluista. Paljastusten vyöry lähti hänen kirjoituksestaan.

Kuukausiliitteen juttu tyttöjä ahdistelleesta turkulaisesta musiikinopettajasta ilmestyi lauantaina. Sunnuntaina HS kertoi sunnuntaisivuillaan toisesta musiikinopettajasta, joka kopeloi poikia kahdella paikkakunnalla vuosikymmenten ajan.

Yksi tyttöjä ahdistelleen opettajan uhreista oli PMMP-yhtyeestä tunnettu laulaja Mira Luoti. Hän sanoo, että tilaisuuksia kertoa opettajan teoista jo aiemmin julkisuudessa olisi ollut, mutta kertominen oli vaikeaa.

 ”Se, ettei minua silloin uskottu, jätti vahvan jäljen. Se musersi itseluottamuksen.”

HS kirjoittaa, että Turku suojeli musiikinopettajaa, joka ahdisteli nuoria poikia jopa vuosikymmenien ajan. Salmen kolumnista lähti liikkeelle paljastusten vyöry, josta selvisi, että Turussa toimi samaan aikaan kaksi ahdistelijaopettajaa. Kaupunki suojeli molempia.

”En unohda sitä kylmää kättä ikinä”, Salmi sanoo HS:lle opettajasta, joka ei pyydä anteeksi toimiaan HS:n jutussa.

Opettaja kiistää Salmen kertomuksen äänenmurrostestistä­ ja sanoo sen perustuvan ”osin väärään väitteeseen”. Opettajan mukaan hän ei koskenut poikien peniksiin testeissä. Juttua varten HS haastatteli kymmentä entistä oppilasta.

Salmi kirjoitti joulukuussa omassa jutussaan:

”Kokemus on yhteinen kymmenille koulumme oppilaille. Siitä on jäänyt jälki. Sen kanssa voi elää, mutta kivaa se ei ole. Juuri tämän vuoksi #MeToo on niin tavattoman tärkeä juttu.”

Salmi kertoo sunnuntaina, miksi hän itse päätti avautua.

– Ilman tutkivaa journalismia nämä hyväksikäyttäjät saisivat mellastaa vapaasti tuhoten lasten herkkiä mielenalkuja.

Tyttöjä ahdistelleesta opettajasta kertovaan juttuunsa HS haastatteli 28:aa entistä oppilasta.

Turun Sanomien toimittajat ovat ehdolla Suuren journalistipalkinnon saajiksi uutisillaan samasta tapauksesta. Palkinto jaetaan 14. maaliskuuta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat