Internationellt

Mikroförsäkringar ska skydda jordbruk mot förluster

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Genom ett program erbjuds afrikanska jordbrukare möjligheten att teckna mikroförsäkringar för att få kompensation för förluster på grund av torka. Förlorar de en skörd ska de ändå ha råd att fortsätta året därpå.

 

Ett antal afrikanska regeringar har infört program för mikroförsäkringar som ska hjälpa mindre jordbruk att skydda sig mot förlust av grödor på grund av väderförhållanden. Flera experter som deltog vid Global Green Growth Week, som arrangerades i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i oktober, delade med sig av sina erfarenheter av mikroförsäkringar.

Bruce Campbell, som är chef för forskningsprogrammet kring klimatförändringar, jordbruk och en tryggad livsmedelsförsörjning inom den konsultativa gruppen för internationell jordbruksforskning, Cgiar, säger att mikroförsäkringar kan komma att få en stor betydelse.

– Om nederbörden går under en särskild nivå vet försäkringsbolaget att grödorna inte klarar sig och de betalar ut pengar direkt.

Han säger att med mikroförsäkringar får jordbrukaren ersättning omgående, vilket gör att de inte behöver sälja sina tillgångar för att kunna överleva.

Mikroförsäkringar har funnits tillgängliga i 17 år och har fått allt mer fäste i Kenya, Zimbabwe och andra afrikanska länder.

Bruce Campbell berättar att jordbrukare använder kameramobiler för att scanna en streckkod på förpackningen för de fröer som köpts in. På så sätt betalas och registreras försäkringen omgående genom mobilnätet.

– När regn uteblir kan de få pengar tillbaka, förklarar han. 

 

Redan i stor skala

Ett antal jordbrukare i Kenya har registrerat mikroförsäkringar som erbjuds av försäkringsbolag i samarbete med mobiloperatörer.

– Vi säljer våra tjänster till 1,3 miljoner jordbrukare. Så vi har bevisat att det här kan genomföras i större skala. Men de största utmaningarna är att förse jordbrukare med kunskaper i ekonomi, och lagstiftningen när det handlar om mobilbaserad teknik, säger David Muigai, vid Syngenta Foundation for Sustainable Agriculture, som har sitt säte i Schweiz och som ingått i samarbeten i Östafrika.

Zimbabwes största mobiloperatör Econet Wireless, tillhandahåller försäkringsprogram för jordbrukare via text- och röstmeddelanden.

Bruce Campbell menar att detta bör kompletteras med andra saker som rådgivning när det gäller jordbruket.

Uganda är ett av de afrikanska länder som just har infört ett program för mikroförsäkringar genom ett partnerskap mellan offentliga och privata aktörer där försäkringsbolag, en tillsynsmyndighet och Ugandas centralbank ingår. Regeringen har även avsatt motsvarande 2 miljoner dollar för subventioner till småjordbrukare detta år.

– Genom detta hoppas vi att produktionen ska öka. Vi minskar riskerna för de finansiella institutionerna. Då blir de mer villiga att låna ut pengar till jordbrukare eftersom de vet att pengarna är säkrade, säger Musa Lukwago, vid landets finansdepartement.

Han talade bland annat om ett exempel där en pensionerad statstjänsteman investerade sina pengar i odlingar av passionsfrukt.

– Torka slog till och han förlorade hela skörden. Han hittades död nästa dag. Vi tror att han fortfarande skulle vara vid liv om han hade haft en försäkring, säger Musa Lukwago.

Men det finns olika uppfattningar om hur bra det fungerar med mikroförsäkringar.

– Du måste övertyga jordbrukarna om att det fungerar. De måste se fördelarna. Om torkan slår till under en säsong och försäkringsbolagen inte betalar ut någon ersättning, då kan man förvänta sig att färre tecknar försäkringar under kommande säsong, säger Musa Lukwago.

Med hänvisning till Ugandas erfarenheter så tillade han att mikroförsäkringar ställer stora krav på meteorologiska uppgifter.

– Det behövs väderstationer som kan registrera klimatförändringar och dessa måste anpassas till lokala förhållanden.

Enligt David Muigai återstår utmaningar när det handlar om att övertyga tillsynsmyndigheter och centralbanker i Östafrika att godkänna textmeddelanden för registrering av en försäkring.

Kennedy Tesfam, från Internationella forskningscentret för vete och maj, CIMMYT, i Addis Abeba, har uppfattningen att även om det i Afrika funnits tillgång till mikroförsäkringar ganska länge har användningen ännu inte tagit fart.

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa