Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Mikseivät asiakkaat voisi esittää omia tapoja osallistua?” – entinen työministeri moittii kaavamaisuutta

Kuntouttava työtoiminta on muuttunut liian kaavamaiseksi. Tätä mieltä on kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.).

– Kuntouttavaa työtoimintaa pitää muuttaa asiakkaan tahtoa kunnioittavammaksi.

Työttömällä on mahdollisuus omaehtoiseen kouluttautumiseen työttömyysturvalla ja työvoimapoliittiseen kouluttautumiseen. Filatovin mielestä samaa logiikkaa kannattaa noudattaa kuntouttavassa työtoiminnassa.

Professori Heikki Hiilamo ja tutkimusprofessori Pasi Moisio selvittivät osallistavan sosiaaliturvan malleja. Filatov kiittää professorien olevan oikeilla jäljillä, kun he esittävät, että kuntouttavan työtoiminnan sisältöä muutettaisiin laajemmaksi.

– Alkuperäinen idea positiivisesta aktiivisuudesta ja kuntoutuksesta on osin muuttunut ja leimaantunut pakkotyöksi.

Filatov listaa mahdollisia osallistumisen muotoja: vapaaehtoistyö, kansalaisjärjestöjen toiminta, ruokapiiri, vertaistukitoiminta, kansalaisopistossa opiskelu…

– Sisällön laajentaminen lisäisi myönteistä aktiivisuutta, ja samalla yhteiskunnallista hyvinvointia työttömän ja koko yhteiskunnan kannalta.

Lisää aiheesta

Kuntouttavaa työtoimintaa pitää muuttaa asiakkaan tahtoa kunnioittavammaksi.

Hän muistuttaa, että toiminnat eivät ole nytkään kiellettyjä, mutta niitä ei aktiivisesti edistetä pitkäaikaistyöttömien palveluissa.

– Ajatus siitä, että asiakkaat voivat ehdottaa omia tapoja osallistua tai valita listalta ja erilaisista vaihtoehdoista, aktivoisi, Filatov ehdottaa.

Hän varoittaa toiminnan avaamista yksityisiin yrityksiin.

– Siinä piilee iso hyväksikäytön riski. Työstä kuuluu aina maksaa työehtosopimuksen mukainen palkka.

Huolestuttavana Filatov pitää myös sitä, että malliin liittyy myös ajatus nykyisen työmarkkinatuen leikkaamisesta ja aktiivikorvauksen poistamisesta. Työttömyysturvan leikkausta ei voi hyväksyä, hän painottaa.

Jos työtön kieltäytyisi toimista, hänen tukensa pienenisi. Osallistumistulo olisi nykyisen työmarkkinatuen suuruinen eli keskimäärin 697 euroa kuukaudessa, mutta kieltäytyminen pudottaisi tuen toimeen­tulotuen perusosan tasolle. Se on yksin asuvalla nyt 485,50 euroa kuukaudessa.

– On tärkeää, että aktiivikorvaus tulee automaattisesti. Aktiivisella työttömällä tulee matkakuluja ja muita osallistumisesta liittyviä kuluja. Tällä on turha rasittaa ennaltaehkäisevää toimeentulotukea, Filatov korostaa.

Hänen mukaansa kaikkein tärkeintä on se, että ihmisille myös tarjotaan kuntoutusta yhteiskunnan avustuksella ja ihmisen tarpeisiin räätälöitynä.

– Kaikkein vaikeimmassa asemassa olevat työttömät tarvitsevat yhä palveluja ja tukea. Heitä ei saa hylätä vapaaehtoisuuden varaan, Filatov muistuttaa.

Laadukkaiden aktiivitoimien järjestäminen maksaa.

– Tästä vastuusta julkinen valta ei saa laistaa valinnan vapauden ja vapaaehtoisuuden varjolla. On ehdottoman tärkeää löytää kiinteä yhteys työllistämispalvelun ja vapaaehtoisen osallistumisen välille, Filatov sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE