D-analyysit

Miksi ihmeessä naapurini Ilkka tekee näin? Luulisi, että kahden lapsen isällä olisi ”tärkeämpääkin” tekemistä.

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

 

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

 

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

 

Naapurini Ilkka on hämmästyttävä persoona. Vaikka hän elää kiireistä ja stressaavaa opettajan arkea, silti hän on aina valmis auttamaan. Kun elokuussa lähdimme perheen kanssa lomamatkalle, Ilkka vei koko porukan oma-aloitteisesti lentoasemalle. Viikon kuluttua hän oli hymyilevänä vastassa kentällä. Tottuneesti hän nappasi osan matkatavaroistamme käteen ja kantoi autoon. Kotiin tultuamme viikon postit odottivat lajiteltuna keittiömme pöydällä ja jääkaappiin olivat ilmestyneet aamupalatarvikkeet.

Miksi ihmeessä hän oikein tekee näin? Luulisi, että kahden lapsen isällä olisi ”tärkeämpääkin” tekemistä. Eikö vähempikin olisi riittänyt?

Tällainen puhdas, epäitsekäs ystävällisyys vaikuttaa harvinaiselta, mutta ei se ole kovinkaan poikkeuksellista. Tutkimuksissa on havaittu, että suurimmassa osassa ihmisten vuorovaikutusta piilee iso annos ystävällisyyttä. Itse asiassa koko ihmislajimme menestys perustuu juuri huolenpitoon ja hyväntahtoisuuteen. Kyky yhteistyöhön on pitänyt lajimme hengissä läpi vaikeiden historiallisten vaiheiden. Arjen ystävällisyydestä ei vain kirjoiteta tarpeeksi, sen vuoksi hienot tarinat välittämisestä jäävät suurelta yleisöltä piiloon.

Mikäli ystävällisyys ei ole aitoa eikä perustu totuuteen, se ei ole enää ystävällisyyttä.

Hyväntahtoisuus on yksilön elämän kannalta hyvin tärkeä ominaisuus. Tutkimukset kertovat, että ystävälliset ihmiset ovat terveempiä ja elävät pitempään, ovat suositumpia ja tuotteliaampia, menestyvät paremmin liike-elämässä ja ovat muita onnellisempia. Toisin sanoen ystävälliset ihmiset elävät kiinnostavampaa ja tyydyttävämpää elämää. Heillä on myös paremmat valmiudet kohdata kriisitilanteet kaikessa villissä ennalta-arvaamattomuudessaan ja pelottavassa epävakau­dessaan.

Ystävällisyys on räjähtävä voimavara, joka lisääntyy sitä tuhlaamalla. Se toimii lääkkeenä kaikkiin yhteiskunnallisiin haasteisiin, jopa sote-uudistukseen! Nimittäin sote-uudistus ilman ystävällisyyttä ei koskaan saavuta sille asetettuja tavoitteita: Potilaat, joita kohdellaan empaattisesti ja joista huolehditaan, kärsivät vähemmän ja paranevat nopeammin. Politiikan kentällä ystävällisyys on taas ylivallasta ja ajojahdista luopumista, toisten näkökantojen ja heidän tarpeidensa sekä menneisyytensä tunnustamista. Ihmisarvo on jakamaton poliittiselle vastustajallekin.

Aito ystävällisyys vaatii kuitenkin rehellisyyttä. Mikäli ystävällisyys ei ole aitoa eikä perustu totuuteen, se ei ole enää ystävällisyyttä. Se on väkinäistä, muodollista kohteliaisuutta. Se ei silloin tule sydämestä vaan pelosta. Ystävällinen ihminen on valmis kertomaan epämiellyttävän totuuden. Kohtelias välttää yhteenottoa, väittää pitävänsä hauskaa, vaikka on tylsistynyt, sanoo kyllä, kun tarkoittaa ei ja hymyilee, vaikka kärsii sisäisesti.

Lupasin tuoda tuttuun tapaan Ilkalle joulukuusen appiukon metsästä.

Joulun ja uudenvuoden aika herkistää meidät katsomaan elämäämme taakse- ja eteenpäin. Mietimme tulevia siirtojamme ja teemme itsellemme lupauksia. Entä jos lupauksesi liittyisikin tänä jouluna ystävällisyyteen. Lupaat katsoa itseäsi ja maailmaa hieman lempeämmin. Päätät olla hieman onnellisempi ja antaa enemmän aikaasi lähimmäisten tukemiseen. Alat tehdä matkaa kohteliaasta ystävälliseksi. Päätät siis mullistaa elämäsi.

Tätä kirjoittaessani Ilkka soitti ovikelloa. Hän tuli toivottamaan hyvää joulua ja ojensi vaimolleni ihastuttavan joulutähden. Meilläkin oli Ilkan perheelle joulumuistaminen. Joimme lasit glögiä ja puhuimme joulunvietosta. Lupasin tuoda tuttuun tapaan Ilkalle joulukuusen appiukon metsästä. Näin se toimii, puolin ja toisin.

Lähteet: Ferrucci, Piero, Ystävällisyys – Hyväntahtoisuuden voima, 2016

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat