Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Miksi inhotun Trumpin vastustaminen ei riittänyt murskavoittoon? – suomalaistutkija löytää ainakin kaksi syytä

LEHTIKUVA / AFP Brendan Smialowski

Joe Biden voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit, mutta muilla rintamilla toissaviikkoisten vaalien tulos oli pettymys demokraattipuolueelle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Odotettua sinistä aaltoa ei tullut etenkään kongressissa. Senaatissa toiveet enemmistön saamisesta jäivät Georgian uusintavaalien varaan, ja edustajainhuoneessa demokraatit menettivät paikkoja, vaikka säilyttävätkin enemmistön. Myös paikallistasolla demokraateilla meni kehnosti.

Jälkipyykki puolueessa on jo alkanut – miksi epäsuositun presidentti Donald Trumpin vastustaminen ei riittänyt murskavoittoon?

Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Anna Kronlund näkee ainakin kaksi selitystä demokraattien odotettua heikommalle menestykselle. Toinen on vaalikartta, ja toinen on se, että republikaanit näyttävät saaneen viestinsä paremmin läpi.

Vaalikartasta teki edustajainhuoneessa epäsuotuisan se, että demokraatit saivat kahden vuoden takaisissa välivaaleissa erinomaisen tuloksen ja ottivat edustajainhuoneen haltuunsa.

– Heillä oli pitkästä aikaa edustajainhuoneen osalta puolustettavaa toisin kuin republikaaneilla, Kronlund muistuttaa.

Moni demokraattien vuonna 2018 valtaamista vaalipiireistä oli perinteisesti tasaväkisiä, joten republikaaneilla oli nyt paljon mahdollisuuksia iskeä takaisin.

Senaatin hallinta ratkeaa tammikuussa.

Muutama kisa on vielä ratkeamatta, mutta demokraatit näyttävät menettävän edustajainhuoneessa toistakymmentä paikkaa.

Cook Political Report -julkaisun mukaan demokraatit saavat reilut 220 paikkaa ja republikaanit noin 210 paikkaa. Vuonna 2018 demokraatit veivät paikat 235–199.

Senaatin hallinta ratkeaa tammikuussa, jolloin Georgiassa käydään kahdet uusintavaalit. Demokraattien pitäisi voittaa molemmat saadakseen senaattiin hiuksenhienon enemmistön.

Senaatissa vaalikartan piti olla demokraateille parempi, mutta lähes kaikki tasaisiksi arvioidut kisat kääntyivät republikaaneille. Vain Coloradossa ja Arizonassa demokraatit saivat syrjäytettyä istuvat republikaanisenaattorit.

– Vaikka republikaaneilla oli enemmän paikkoja auki, ne olivat enimmäkseen osavaltioissa, jotka menivät kuitenkin aika pitkälle Trumpille. Eli Trumpin hyvä menestys ja senaattoreiden hyvä menestys seurasivat toisiaan.

Presidentti innosti myös republikaaneja uurnille.

Yksi selkeä selitys republikaanien menestykselle onkin presidentti Trump.

Vaikka Trumpin vastustaminen houkutteli demokraatteja äänestämään ennätysmäärin, presidentti innosti myös republikaaneja uurnille.

Cook Political Reportin vaalianalyytikko David Wasserman teorisoi, että Trumpin mukanaolo vaaleissa auttoi republikaaneja kahdella tavalla.

– Ensinnäkin hän innosti monia passiivisia konservatiivisia äänestäjiä, jotka eivät normaalisti äänestäisi, ja toisaalta se antoi sitoutumattomille äänestäjille mahdollisuuden osoittaa suuttumuksensa Trumpia kohtaan ja äänestää kuitenkin samalla mieleisiään republikaaneja muihin virkoihin, Wasserman sanoi NBC:lle.

Demokraattien sisällä on keskusteltu siitä, miksi puolueen viesti ei tehonnut odotetulla tavalla. Jotkut ovat pohtineet sitä, korostivatko demokraatit liikaa progressiivisia teemoja liittyen esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja terveydenhoitoon.

– Republikaanien strategia demokraattien niputtamiseksi yhdeksi vasemmistoksi jollain tavalla onnistui, Kronlund arvioi.

STT–Anssi Rulamo

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE