Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Miksi koko Uusimaa on liikkumisrajoituksen piirissä? – Näin hallitus perustelee – ”On todennäköisesti jo laajalle levinnyt myös näiden kuntien ulkopuolella”

Lehtikuva

Hallitus on päättänyt rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27. maaliskuuta alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta 2020 saakka. Uusien liikkumisrajoitusten tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen. Hallitus antoi liikkumisrajoituksia koskevan valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnan käsiteltäväksi tänään.

Rane Aunimo

Demokraatti

Pääministeri Sanna Marin täsmensi hallituksen tiedotustilaisuudessa, miksi koko Uusimaan on rajoituksen piirissä, vaikka alueen kunnissa koronatilanteet vaihtelevat.

– Hallitus kävi erittäin perusteellisen ja huolellisen keskustelun rajauksesta. Olemme kuulleet terveydenhuoltomme viranomaisia, sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijoita ja hallitus on aivan vakuuttunut siitä, että rajaus nimenomaan koko Uudenmaan alueelle on välttämätön. Eli kyse ei ole vain siitä, että pääkaupunkiseudulla tätä tautia esiintyisi, vaan nimenomaan taudin esiintyvyys on isoa koko Uudenmaan alueella.

Marinin mukaan asiasta käytiin erittäin tarkka keskustelu ja perusteet on käyty hallituksen kanssa läpi useita kertoja.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi, että koronaa esiintyy runsaasti Uudellamaalla Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan, Sipoon, Inkoon, Raaseporin, Siuntion ja Lohjan alueilla.

– Epidemia on edennyt näillä alueilla ja on todennäköisesti jo laajalle levinnyt myös näiden kuntien ulkopuolella. Tapauksia siis on piilevinä suuressa osassa myös Uudenmaan alueen muitakin kuntia.

Liikkumisrajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella. Muiden maakuntien asukkaat eivät voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Vapaa-ajan matkustus ei ole sallittua. Tavaraliikenteen kulkua ei uusien rajoitustenkaan aikana estetä. Rajoitukset eivät myöskään koske Uudenmaan sisäistä liikkumista.

Liikkuminen on kuitenkin sallittua viranomaistoiminnassa sekä työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi. Liikkumista ei myöskään rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy, kuten lapsen tapaamisoikeuden toteuttaminen tai lähiomaisen kuolema.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE