Uutiset

”Miksi maan hallitus ei kykene tekemään päätöstä?” – Lapin kansanedustajat vaativat Ajoksen sataman syventämistä

Jukka-Pekka Flander/SDP
Jukka-Pekka Flander/SDP
Jukka-Pekka Flander/SDP

Lapin kansanedustajat Johanna Ojala-Niemelä (sd.) ja Markus Mustajärvi (vas.) vaativat, että Kemin Ajoksen väylää syvennetään. Investointi maksaisi liikenneviraston arvion mukaan 21,2 miljoonaa euroa.

Valtio on myöntänyt rahoituksen Oulun ja Kokkolan satamille tämän vaalikauden aikana, mikä on parantanut niiden kilpailukykyä.

– Meri-Lapin alue sijaitsee Euroopan pohjoisimman suurteollisuuden keskittymän, Perämeren kaaren keskiössä. Kemi-Tornio on Lapin maa-, rautatie- ja meriliikenteen solmukohta, Ojala-Niemelä perustelee.

Hän muistuttaa, että Kemin ja Tornion satamien kuljetusmäärät ovat lähes 50,7 miljoonaa tonnia.

– Tavaroiden määrät ovatkin paljon suuremmat kuin Oulun sataman ja tämän vuoksi sopii kysyä, miksi maan hallitus ei kykene tekemään päätöstä Ajoksen sataman väylän syventämisestä, Ojala-Niemelä ihmettelee.

Kemin satamalle merkityksellisintä olisi sen syventäminen 12 metriin nykyisestä 10 metristä, mikä kaksinkertaistaisi laivojen kuljetusten määrän. Alueella toimii isoja yrityksiä, muun muassa Stora Enso, Metsä-Group ja Outokumpu Oy, jotka työllistävät suoraan noin 4 000 työntekijää. Meri-Lapin teollisuuden on arvioitu työllistävän kokonaisuudessaan 4 720 ihmistä ja vaikuttavan välillisesti jopa 25 000 työpaikkaan.

– Sataman sijainti on optimaalinen Lapin malmivirtojen kuljetustehokkuuden ja ympäristövaikutustenkin kannalta, Mustajärvi toteaa.

Mustajärvi  muistuttaa, kuinka Lapin alueella on meneillään suuria hankkeita, esimerkiksi Kaidin biodiesellaitos ja Metsä-Fibren investointisuunnitelma. Kemin satamalla on siten tärkeä rooli Lapin teollisuudelle, koska sen kautta yritykset pystyvät siirtämään raaka-aineita tuotantolaitoksiinsa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat