Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Miksi valtio oikeasti sai “ylimääräiset” 700 miljoonaa euroa kassaansa? Veroasiantuntija nostaa esiin yllättävän syyn

Yle uutisoi elokuussa, että Suomen verottaja sai keväällä ylimääräisen 700 miljoonan euron yhteisöveropotin. Se tuli verottajalle täytenä yllätyksenä, poikkeuksellisesti.

Helsingin Sanomat jatkaa tänään tarinaa omassa jutussaan.  Lehti sai selville, että salaperäinen veronmaksaja on yhtiö, josta juuri kukaan ei ole koskaan kuullutkaan. Yhtiön nimi on Kahon 3, ja se kytkeytyy vahvasti pelifirma Supercelliin.

Kahon 3 on HS:n mukaan niin kutsuttu holdingyhtiö, jolla on tässä Kalasataman osoitteessa postiosoite, mutta ei omaa toimistoa. Kahon 3 teki Supercell-osakkeilla noin 3,5 miljardin myyntivoiton ja maksoi 20 prosentin yhteisöveron Suomeen.

Valtiolle napsahti 700 miljoonan euron ”ylimääräinen vero”.

HS:n haastattelemien lähteiden mukaan Suomen yhteisöveron kilpailukykyinen taso oli ratkaisevaa, kun Softbank päätti vuonna 2013 perustaa Supercell-osakkeita varten suomalaisen tytäryhtiön.  Ennen kauppaa, keväällä 2013, Jyrki Kataisen (kok.) hallitus oli päättänyt alentaa yhteisöveroa 24 prosentista 20:een.

Alennuksen esitteli valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd). Helsingin Sanomat kirjoitti:

”Melko varmaa on se, ettei Helsingin Kalasatamassa olisi Kahon 3 -nimistä veronmaksajaa, jos yhtei­söveroa ei olisi päätetty alentaa keväällä 2013. ”

Lisää aiheesta

SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittisena asiantuntija Lauri Finér kommentoi blogikirjoituksessaan HS:n uutista ja sen keskeistä väitettä. Hänelle uutinen jätti enemmän kysymyksiä kuin antoi niihin vastauksia.

Finér esittää neljä teoriaa sille, miksi Kahon 3 Oy maksoi myyntivoitostaan veroa Suomeen. Ensimmäistä hän pitää todennäköisimpänä: Softbank halusi maksaa myyntivoitosta verot Suomeen.

“On ilmeistä, ettei Softbankin olisi tarvinnut maksaa myyntivoitosta veroa Suomeen, jos sen vastuuhenkilöt eivät olisi näin halunneet. Verovälttelyvaihtoehtoja olisi ollut monia. On kuitenkin mahdollista, että verosuunnittelullisesti oli halvinta maksaa verot nimenomaan Suomeen. Näin on voitu välttää verot jossain toisaalla.”

Jos Supercellin osakkeiden myyjänä olisi Kahon 3 Oy:n sijaan ollut Softbankin japanilainen tytäryhtiö, se olisi joutunut maksamaan myyntivoitoista Japanissa 31 prosentin yhteisöveron, Finér kirjoittaa.

“Ulkomaisten tytäryhtiöiden myyntivoiton verotusta voidaan kuitenkin välttää Japanissa käyttämällä myyntiin ulkomaista holding-yhtiötä, joka tilittää myyntivoiton Japaniin osinkona. Nämä osingot on 95-prosenttisesti vapautettu verosta Japanissa.”

“Ulkomaisen tytäryhtiön voitto voidaan kuitenkin verottaa Japanissa, jos siitä peritään tosiasiallisesti alle 20 prosentin veroa. Tämä perustuu Japanin niin kutsuttuun väliyhteisölainsäädäntöön. Suomessa yhteisöveroprosentti oli viime vuonna juuri 20 prosenttia, joten väliyhteisölaki ei olisi todennäköisesti soveltunut Kahon 3 Oy:ön. On siis mahdollista, että Softbankin kannatti maksaa myyntivoitosta veroa mieluummin 20 prosenttia Suomeen kuin 31 prosenttia Japaniin.”

Syy veronmaksuun oli Finérin arvion mukaan siis pikemminkin se, että yhteisöverokantaa ei alennettu Suomessa yhtään enempää.

“Kahon 3 Oy:n verotulot olisi luultavasti saatu Suomeen myös vanhalla 24,5 prosentin yhteisöverokannalla, sillä se olisi ollut yhä selvästi Japanin 31 prosentin verokantaa alhaisempi.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE