Ulkomaat

Miljoonat Venäjän köyhät juovat ”korvikeviinaa” oikean vodkan sijasta — outoa bisnestä aiotaan viimein valvoa tarkemmin

Lehtikuva
Lehtikuva

Jopa 15 miljoonaa venäläistä käyttää alkoholin korvikkeena niin sanottua lääkeviinaa, jota ei ole tarkoitettu kulutettavaksi päihdyttävänä nautintoaineena. The Moscow Times -lehden mukaan korvikealkoholi on napannut jo jopa viidenneksen koko Venäjän alkoholimarkkinoista.

Koska kyse ei ole virallisesti alkoholijuomista, niiden tuottajat välttyvät myös erillisen alkoholiveron maksulta. Tämä tuottaa niille kilpailuetua perinteisen alkoholin valmistajiin nähden.

Lehden mukaan korvikeviinan menekki kasvaa jopa 20 prosentin vuosivauhtia. Ensi vuoden alussa viranomaiset ovat kuitenkin ottamassa ensi askeleita ongelman hallitsemiseksi. Ne alkavat valvoa aiempaa tarkemmin farmaseuttisen etanolin käyttöä, mutta suureksi ratkaisuksi siitä ei lehden mukaan ole.

Valtiovarainministeriö ehdotti puolestaan viime viikolla alkoholia sisältävien tuotteiden automaattimyynnin täyskieltoa. Venäjällä on pohdittu myös korvikeviinojen verotuksen muuttamista, mutta tätäkin on pidetty ongelmallisena vaihtoehtona, koska hintojen nousu tietäisi uusia ongelmia etenkin alemmista sosiaaliluokissa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat