Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Päätoimittajalta

Miltä kuulostaisi ajatus Ylen toimitusjohtajasta SAK:n johtoelimessä?

Lehtikuva
Päätoimittajalta

Rane Aunimo

Demokraatin toimituspäällikkö.

Elinkeinoelämän keskusliiton edustajisto valitsi eilen keskiviikkona EK:n hallituksen uuden puheenjohtajan, mutta oli aika hilkulla, että Ylen toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan nimitys EK:n hallituksen työvaliokuntaan olisi jäänyt noteeraamatta. EK ei asiasta suuremmin tuuletellut ennen kuin valinnasta syntyi keskustelua sosiaalisessa mediassa. Ylä-Anttilan nimi löytyi muiden jatkona EK:n verkkosivuilta.

Rane Aunimo

Demokraatti

Miten Ylen toimitusjohtaja tuli ylipäänsä valituksi EK:n hallituksen työvaliokuntaan? Yle on suuri työnantajaorganisaatio ja Palvelualojen työnantajat Paltan jäsen. Palta on puolestaan EK:n jäsen ja sillä on kaksi paikkaa EK:n hallituksessa. Paltan toinen edustaja EK:n hallituksessa on Heikki Halmetoja. Sekä Ylä-Anttila että Halmetoja ovat myös Paltan hallituksen jäseniä. Paltan toimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan valinnat tehtiin Paltan aloitteesta ja Paltan esityksestä. Kaikki kunnossa siis?

Merja Ylä-Anttila kertoo itse kysyneensä asiaa ennen suostumuksensa antamista omilta esimiehiltään ja sanoi tiedottaneensa asiasta myös Ylen luottamusmiesjohtoa, joilla ei hänen mukaansa ollut huomautettavaa. Tilanteesta tekee eriskummallisen ainakin se, että ainakaan SDP:n kansanedustajan ja hallintoneuvoston jäsenen Maria Guzeninan mukaan Ylen hallintoneuvosto tai sen työvaliokunta ei ole ollut nimityksestä edes tietoinen. Sen kokous pidettiin vain päivää ennen Ylä-Anttilan nimityksen julkaisua.

Guzenina ehtikin jo vaatia asiasta selvitystä hallintoneuvostolle. SDP:n kansanedustaja Matias Mäkynen puolestaan kutsui Ylä-Anttilan valintaa erikoiseksi Ylen riippumattomuuden kannalta ja sanoi, että hallintoneuvoston olisi syytä keskustella tilanteesta. Guzenina sanookin olleensa jo yhteydessä hallintoneuvoston puheenjohtajaan, kokoomuksen Arto Satoseen.

Monet muistavat Ylä-Anttilan MTV:n päätoimittajana. Tehdään tässäkin selväksi, että Ylen toimitusjohtaja ei ole Ylen päätoimittaja, eikä toimitusjohtaja vastaa tai vaikuta Ylen journalistisiin ratkaisuihin. Niistä vastaa muun muassa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen. Silti prosessi on tärkeä käydä läpi.

Yle ei ole Suomessa mikä tahansa laitos. Minkäänlaista epäilyä kallellaan olosta mihinkään suuntaa ei saa syntyä. Matias Mäkynen kutsui EK:ta hyvin yksipuoliseksi edunvalvontajärjestöksi. Voiko kokemus Ylen riippumattomuudesta vaarantua, kun sen toimielimessä vaikuttaa Ylen toimitusjohtaja? Voiko syntyä tilanne, jossa Ylen katsotaan tätä kautta tukevan EK:n näkemyksiä?

Kyse on paljolti siitä, että se miltä asiat näyttävät, on osa itse asiaa. Miltä kuulostaisi ajatus Ylen toimitusjohtajasta SAK:n hallituksessa? Nimitys ei ole mahdollinen, mutta entä itse ajatus? Tai mitä ajattelette, minkälaisia tulkintoja nimitys synnyttäisi?

Lisää aiheesta

Joistakin saattoi tuntua oudolta, kun Elinkeinoelämän valtuuskunnassa Evassakin vaikuttanut Matti Apunen valittiin lokakuussa Ylen hallituksen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Apunen tunnettiin aiemmin Yle-veron tiukkana vastustajana. Myös Ylä-Anttilan nimityksessä on taatusti perusteensa ja logiikkansa, eikä nimityksen julkinen avaaminenkaan olisi pahitteeksi.

Tarkennettu kohtaa, jossa puhuttiin Ylen päätoimittajasta Jouko Jokisesta. Jokinen on Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE