Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Minä edustan sitä koulukuntaa, että…” – Paperiliitto aloittaa oman tes-vääntönsä tällä viikolla

Syksyn työmarkkinakierros ottaa aimo harppauksen, kun SAK:lainen Paperiliitto aloittaa keskiviikkona neuvottelut paperiteollisuuden uudesta työehtosopimuksesta. Nykyinen kaksivuotinen sopimus Metsäteollisuus ry:n kanssa umpeutuu marraskuun lopussa.

Marja Luumi

Demokraatti

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala pitää monien muiden työmarkkinoilla toimijoiden ohella hankalana todella pitkäksi, noin puoleksitoista vuodeksi venyvää neuvottelurupeamaa.

– Kaikkien kannalta olisi parempi, jos sopimuskaudet olisivat aika samanmittaisia.

Teknologiateollisuus on jo istunut tovin neuvottelupöydässä, mutta esimerkiksi julkinen sektori aloittaa jo etukäteen erityisen vaikeiksi arvioidut neuvottelunsa vasta keväällä. Vanhala muistuttaa, että taloustilanne vaikuttaa osaltaan myös siihen, kuinka juohevasti sopimuksia syntyy.

– Puolessa vuodessa voi taloudessa tapahtua mitä tahansa.

Vanhala ei avaa vielä, mitä Paperiliitto lyö pöytään. Hänen mukaansa liitto tavoittelee aina sopimusten solmimista järkevällä tavalla – ja järkevään aikaan.

– Ensimmäinen tavoite on, että osapuolille löytyy mahdollisimman nopeasti yhteinen kieli sopimuksen aikaansaamiseksi.

Lisää aiheesta

“Suomi kaipaa uusia vahvoja ammattiliittoja.”

Kaksi vuotta sitten vientiteollisuus määritti pitkälti palkankorotusvaran. Päänavaajana toimii jälleen teknologiateollisuuden ala, ja Paperiliitto odottaakin mielenkiinnolla, mitä SAK:laisen Teollisuusliiton mahdollinen sopimus pitää sisällään. Vanhala huomauttaa, että vaikka viime kierroskin käytiin liittojen kesken, kovin keskitetyltä se vaikutti. Palkankorotusprosentti muodostui aika samaksi kaikilla aloilla.

– Minä edustan sitä koulukuntaa – olkoon se sitten oikein tai väärin – että päänavaajan, mikä se kulloinkin on, sopimusta seurataan.

Hän vierastaa joidenkin liittojen ajatusta, että ne jo etukäteen ilmoittavat vaativansa muutamaa prosenttia palkankorotuslisää tietämättä, mitä päänavaaja saa.

– Se keskustelu on aika erikoista, koska sopimusten väli on niin pitkä, Vanhala perustelee.

Muun muassa hoitajaliitot ovat vaatineet palkkaohjelmaa, naisvaltaisten alojen nostamiseksi palkkakuopasta. Paperiliiton Vanhala on mielissään siitä, että varsinkin Tehystä on kasvamassa entistä vaikutusvaltaisempi liitto.

– Suomi kaipaa uusia vahvoja ammattiliittoja. Hoitajia tarvitaan tässä maassa yhä enemmän ja he ovat hyvin järjestäytyneitä. Se on hieno asia, hän kiittää.

Samaan aikaan Vanhala on kuitenkin huolissaan siitä, kuinka Suomen talous kestää, jos kovimmat palkkavaateet menevät läpi.

– Siksi nojaan tähän viennin avauksen merkitykseen. Toivon, että sen mukaan edetään. Mutta ymmärrän hyvin naisvaltaisten alojen huolen.

“Omilleen pitää olla rehellinen.”

Paperiliiton puheenjohtaja kehottaa työnantajia, lähinnä Elinkeinoelämän keskusliitto EK:ta, katsomaan myös peiliin. Työantajapuoli nimenomaan halusi eroon keskitetyistä.

– Tätä se on. Jokainen liitto katsoo oman jäsenistönsä etuja. Hoitajaliitoilla on oikeus sanoa mitä ne haluavat.

Paperiliitto on kiertänyt ympäri maata kuulostelemassa Ajan tasalla -kiertueella omien jäsentensä odotuksia tes-neuvotteluissa. Äärimaltillisten palkkaratkaisujen jälkeen toiveena on luonnollisesti lompakkoa hieman enemmän lihottava korotus.

– Pitää muistaa, että kilpailukykysopimukseen liittyvän 24 tunnin lisätyöajan myötä palkat laskivat. Sitä ei voi kiistää, että jäsenet haluavat aina palkkaa lisää, Vanhala huomauttaa.

Hän on pitkän neuvottelijauransa aikana oppinut kuitenkin tärkeän asian:

– Omilleen pitää olla rehellinen. Älä lupaa sellaista, mistä tiedät jo etukäteen, ettet pysty sitä pitämään. Silloin olet hankaluuksissa.

Toinen on vastapuolen kentän tunteminen:

– Ei kannata esittää toiselle asioita, joista tiedät jo esittäessäsi, ettei tästä tule mitään. Toisen kunnioittaminen on hyvän sopimuksen alku.

Vanhala painottaa, että paperiteollisuuden pöydässä molemmilla puolilla on täyspäisiä neuvottelijoita, joten yhteisen näkemyksen saavuttamisen ei pitäisi olla mahdotonta hiipuvan talouskasvunkaan oloissa.

– Ei tes-ratkaisuja tehdä pelkästään taloussuhdanteita tuijottaen. Varsinkin tällä alalla on katsottava vähän pitemmälle, Vanhala huomauttaa ennen h-hetkeä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE