Lukijaristeily2017
tuntematonsotilas

Minä&Husu: Presidentti Tarja Halonen täyttää jouluaattona 73 vuotta: ”Pitää olla ahkera ja tehdä meille eikä vain minulle”

Kuva: Jari Soini
Presidentti Tarja Halonen on vieraana MInä&Husu-keskusteluohjelman vuoden viimeisessä jaksossa.

Presidentti Tarja Halonen täyttää tänään, jouluaattona 73 vuotta. Halonen syntyi jatkosodan aikana jouluaattona 1943.

Halonen vierailee Abdirahim ”Husu” Husseinin toimittamassa ja juontamassa ”Minä&Husu”-keskusteluohjelmassa, joka ilmestyy Demokraatin verkkolehdessä.

Haastattelussa Halonen kertoo muun muassa lapsuudestaan, perheensä joulunvietosta ja merkityksestä. Halonen sanoo, että hänen sukupolvelleen on ollut helpompaa olla esimerkiksi yksinhuoltajaäiti ja vaatia sukupuolista tasa-arvoisuutta kuin hänen ätinsä sukupolvelle.

— Se mikä meitä yhdistää on se, että pitää pitää omista asioistaan huolta, pitää olla ahkera ja työteliäs ja tehdä meille eikä vain minulle, Halonen sanoo.

Presidentti ottaa haastattelussa kantaa myös ajankohtaisiin vuoden poliittisiin ilmiöihin ja tapahtumiin.

Entä millaisen kappaleen ”Husu” laulaa presidentille? Katso video ja ota selvää!

Miksi yli 50-vuotias tuntuu olevan hukkakauraa, SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen?

Kuva: Jari Soini

SDP:n puoluesihteerin tehtävät jättävä 52-vuotias Reijo Paananen antaa Demokraatin videohaastattelussa neuvoja, miten vähän iäkkäämpikin voi saada uuden alun, jos työpaikka lähtee alta syystä tai toisesta. Hänellä itsellään uusi työ on jo tiedossa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

D-Studio: Nasima Razmyar: Selkeästi natsistiset liikkeet pitää kyetä kieltämään

Ensimmäiset kansanedustajat allekirjoittivat torstaina Huominen ilman pelkoa -kampanjan aloitteen, joka pyrkii saamaan järjestäytyneen rasismin rikoslakiin.

Joukossa oli SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar, joka kävi eduskunnassa äitiysvapaaltaan allekirjoitustilaisuudessa.

– Minusta on tärkeätä, että sosialidemokraatit on mukana tässä. Sosialidemokraatit ovat tässä koko keskustelussa pitkään olleet mukana ja vuosi sitten teimme aloitteen, jotta koko eduskunta keskusteli rasismista ja ääriliikkeistä eli ihan samoista kysymyksistä.

Aloite on syntynyt jo ennen tapausta, jossa henkilö kuoli Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä.

– Minusta se on älyttömän traagista ja on ikävä, että jotain pitää tapahtua, että ihmiset heräävät. Mutta kyllä tätä (Huominen ilman pelkoa -kampanjaa) on pidempään valmisteltu ja oli hienoa, että he pyysivät, että olen mukana allekirjoittamassa. Ilman muuta uskon ja toivon, että sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä laajemminkin tämän allekirjoittavaa.

– Kyllä minun mielestä tällaiset selkeästi natsistiset liikkeet, joilla on tunnukset olemassa ja he tunnuksillaan kävelevät tuolla kadulla ja osoittavat mieltään, niin hyvänen aika kyllä meidän sellaiset pitää kyetä kieltämään, Razmyar sanoo.

Kampanjan tavoitteena on saattaa järjestäytynyt rasismi rikoslakiin yli 100 kansanedustajan allekirjoittamalla lakialoitteella.

Huominen ilman pelkoa – järjestäytynyt rasismi rikoslakiin -kampanja on poliittisesti sitoutumaton. Sen ovat käynnistäneet vihreiden nuorten puheenjohtajat Jaakko Mustakallio ja Saara Ilvessalo.

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan väkivaltaiset äärijärjestöt ja niiden tunnukset on kiellettävä. Hän kertoi tänään, että hallitus arvioi maanantaina tarvetta lainsäädännön muuttamiseen.

D-studio: Filatov demarikonkareille – ”Herrojen korotukset uhka eläkejärjestelmälle”

Kuva: Ulla Winter

Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) ei lämpene demarikonkareiden ehdotukselle, jossa he haluavat eroon työeläkkeiden taitetusta indeksistä. Filatov kommentoi asiaa Demokraatille eduskunnan syyskauden ensimmäisen istunnon alla.

D-studio: Marin ja Sarkkinen haluavat eroon politiikan sukupuolirooleista

Demokraatin D-studio haastatteli Suomi-areenalla SDP:n kansanedustaja Sanna Marinia ja vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkista Nuorten kansanedustajien paneelin jälkeen. Marin ja Sarkkinen kertovat haastattelussa mietteitään Suomen ajankohtaisimmista haasteista ja siitä, millainen on olla nuori nainen eduskunnassa.

– Haluaisin, että ihmiset näkevät, että olen muutakin kuin nuori ja nainen, ja että ihmiset muodostaisivat mielipiteensä minusta sen perusteella mitä sanon, Sarkkinen sanoo.

Marin pitää älyttömänä puheita rautarouvista ja kylmistä naisista.

– Ihmistä ei pitäisi jaotella sukupuolen perusteella, enkä pidä kylmä, kova nainen – tai pehmeä perheenäiti -jaotteluista. Nämä stereotypiat kannattaa unohtaa saman tien, Marin sanoo.

Sukupuolijakaumat vaikuttavat myös eduskuntatyössä.

– Olen talousvaliokunnassa, jossa on 17 jäsentä, joista kolme on naisia, ja sanoisin että keskustelun ja työskentelyn kannalta olisi parempi jos sukupuolijakauma olisi siellä tasaisempi. Sama koskee myös sosiaali- ja terveysvaliokuntaa, jossa jakauma on päinvastainen. Sukupuolijakauma vaikuttaa keskustelun näkökulmiin ja aiheisiin, Sarkkinen sanoo.

Sarkkinen ja Marin toivat esille myös, että medialla on suuri rooli siinä, miten naisten johtajuutta ja toimijuutta politiikassa käsitellään.

– Oli hämmentävää, kun vasemmistoliitolla oli puoluekokous kesäkuussa ja mediassa tuli moraalista paniikkia siitä, että puoluejohtoon tuli tällä kertaa valittua naisia enemmän kuin miehiä. Samanlaista paniikkia ei tullut, kun muissa puolueissa johtoon valittiin enemmän miehiä kuin naisia, Sarkkinen huomauttaa.

– Minua nauratti ennen ennen vaaleja, kun sanottiin muun muassa minun, Hannan ja Li Anderssonin myötä, että nyt nuoret naiset ryntäävät politiikkaan, vaikka kyseessä oli vain muutama ihminen. Tämä kertoo, että yhteiskunnassamme normina on olla keski-ikäinen mies, Marin lisää.

Marinin ja Sarkkisen mukaan pitää kuitenkin muistaa, että keski-ikäisissä miehissäkin on eroja.

– Ei pidä tytötellä muttei myöskään seditellä, Sarkkinen sanoo.