Politiikka

Ministeri avautuu kovista ratkaisuista – ”Jos näitä ei uskalleta nyt tehdä”

Lehtikuva
Lehtikuva

Euroopan unionin ja Turkin välisessä yhteistyösopimuksessa on vielä paljon ratkaistavia kysymyksiä, sanoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.).

Hänen mukaansa pakolaiskriisiä on kuitenkin ehdottomasti ratkottava sopimuksen pohjalta. Sopimuksen keskiössä on ajatus Kreikkaan saapuvien turvapaikanhakijoiden palauttamisesta Turkkiin. Suunnitelma on saanut voimakasta kritiikkiä YK:lta ja ihmisoikeusjärjestöiltä.

Palautusten oikeusperusta on kyseenalaistettu. Sopimus lähtee siitä, että Kreikkaan saapuneet voivat hakea turvapaikkaa Turkista. Tällä hetkellä esimerkiksi irakilaisten ja afganistanilaisten on käytännössä mahdoton saada Turkista turvapaikkaa.

Toistaiseksi on auki, miten palautukset toteutettaisiin ja ketä tarkalleen päätös koskee. Turkin EU-asioista vastaavan ministerin mukaan Turkki ei aio ottaa takaisin niitä, jotka jo ovat Kreikan saarilla.

Ministeri Volkan Bozkir sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan, että Turkki on valmis ottamaan ”kymmeniätuhansia”, ”ei satojatuhansia tai miljoonia” ihmisiä. Kreikkaan on saapunut tänä vuonna salakuljettajien avulla keskimäärin parituhatta ihmistä päivässä.

Palautuksia koskeva sopimus perustuu ajatukseen, että tulijavirta tyrehtyy nopeasti, kun merimatka Turkista Kreikkaan osoittautuu turhaksi.

Ministeri Orpo sanoo, että ratkaisut pakolaiskriisin hoitoon muuttuvat sitä kovemmiksi, mitä kauemmin yhteisten päätösten toimeenpano kestää.

– Kun tehdään kovempia ratkaisuja, silloin on enemmän kritiikkiä. Ei tämä helpommaksi tule. Jos ei näitä uskalleta nyt tehdä, tulevaisuudessa ne ratkaisut ovat vielä kovempia, Orpo sanoi saapuessaan EU-maiden sisäministerien kokoukseen Brysseliin.

Kokouksessa on tarkoitus vaihtaa ajatuksia Turkki-yhteistyön toimeenpanosta. Sopimuksen yksityiskohdista pitäisi päästä sopuun viikon kuluessa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat