Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ministeri ei vastannut varsinaiseen kysymykseeni” – Sd-kansanedustaja tuskastuneena: “Tavalliset lastensuojelun toimenpiteet eivät auta näissä tilanteissa”

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen puhuu eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä torstaina 26. huhtikuuta 2018.

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) katsoo, että vaikenemalla tai ongelman maton alle lakaisemalla ei nuoria hoivaajia auteta.

Demokraatti

Demokraatti

– Kaikkein tärkeintä on ”nostaa kissa pöydälle”, hän toteaa.

Mäkisalo-Ropposen näkemys liittyy hänen toukokuun alussa jättämäänsä kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk), mitä nuorten hoivaajien tunnistamiseksi ja tavoittamiseksi on tarkoitus tehdä. Ministeri vastasi kansanedustajan kirjalliseen kysymykseen viime perjantaina.

– Ministeri Saarikko ei vastannut varsinaiseen kysymykseeni, vaan luetteli vastauksessaan erilaisia sosiaalipalvelujen, vammaislainsäädännön ja lastensuojelun toimenpiteitä, joita voidaan soveltaa omaishoitaja- tai lastensuojelutilanteissa. Lisäksi vastauksessa oli lueteltu hallituksen kärkihankkeita, Mäkisalo-Ropponen kertoo.

– Ministeri ei kuitenkaan kertonut, miten lainsäädäntö ja hankkeet auttavat nuorten hoivaajien tunnistamisessa ja heille räätälöityjen tukitoimien kehittämisessä. Nuorten hoivaajien tilannetta ei voi verrata omaishoitajien tilanteeseen eikä tavalliset lastensuojelun toimenpiteet auta näissä tilanteissa, selventää Mäkisalo-Ropponen.

Kansanedustaja pitää hyvänä esimerkkinä rohkeasta asian esille nostamisesta sekö toiminnasta Joensuun seudun omaishoitajat ry:n ALISA-hanketta, jonka tavoitteena on kehittää tietoisuutta ilmiöstä ja antaa ammattilaisille keinoja ja työkaluja nuorten hoivaajien tunnistamiseen ja tavoittamiseen.

– Tavoitteena on lisäksi kehittää ennaltaehkäiseviä, matalan kynnyksen tukimuotoja perheelle sekä yksilöllisesti suunniteltua tukea sairaalle vanhemmalle, tukea vanhemmuuteen sekä koko perheen vuorovaikutusta vahvistavaa tukea sairauden tuottaman kuormituksen käsittelemisessä, kertoo Mäkisalo-Ropponen.

Lisää aiheesta

Nuoret hoivaajat ovat alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka hoitavat, auttavat tai tukevat toista perheenjäsentä. He suorittavat tehtäviä ja kantavat sellaista vastuuta, joka normaalisti kuuluisi aikuiselle. Suomessa nuoria hoivaajia on vähintään 20.000. Nuoria hoivaajia ei tunnisteta, jonka vuoksi he eivät saa tarvitsemaansa apua ja tukea. Ongelman on nostanut esille muun muassa Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami.

Kansanedustaja Mäkisalo-Ropponen toivoo ministeriön paneutuvan huolella nuorten hoivaajien tilanteeseen, joka on Suomessa huonompi moniin muihin maihin verrattuna. Tämä johtuu siitä, että Suomessa nämä lapset ja nuoret ollaan vasta tunnistamassa erityiseksi, haavoittuvassa asemassa olevaksi erillisryhmäksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE