Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ministeri Kari esittelee luonnonsuojelulain: ”Kulutamme luontoa niin nopeasti, että se ei itse pysy perässä”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) suitsuttaa tiedotteessaan tänään eduskunnalle esiteltävää luonnonsuojelulain uudistusta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Tänään on tärkeä päivä suomalaiselle luonnolle. Minulla on etuoikeus esitellä uusi luonnonsuojelulaki eduskunnalle. Luonnonsuojelulakimme täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Lähes koko itsenäisyytemme ikäistä lakia uudistetaan isosti vasta toista kertaa, Kari kertoo.

– Luonto on elinehtomme, mutta elämme sille velaksi. Kulutamme luontoa niin nopeasti, että se ei itse pysy perässä. Siksi luonnonsuojelulaki täytyy päivittää tälle vuosituhannelle.

Uusi luonnonsuojelulaki vahvistaa Karin mukaan luontokadon pysäyttämistä Suomessa monin tavoin.

Laki vahvistaa luontotyyppien suojaa tuomalla uhanalaiset luontotyypit asetuksella osaksi lakia. Samalla lakiin lisätään täysin uusi tiukasti suojeltujen luontotyyppien suojeluluokka.

Laki tunnistaa vapaaehtoisen ekologisen kompensaation, jolla esimerkiksi yritykset voivat hyvittää toiminnastaan luonnolle aiheutuvat heikennykset. Suositut ja toimivat vapaaehtoiset Helmi- ja Metso-suojeluohjelmat kirjataan uuteen lakiin. Osana luonnonsuojelulainsäädännön uudistusta malminetsintä kielletään kansallis- ja luonnonpuistoissa ja saamelaisten oikeuksia ja mahdollisuutta harjoittaa omaa kulttuuriaan ja elinkeinojaan vahvistetaan.

– Luonnonsuojelulaki ei yksin pysäytä luontokatoa, mutta se on perusta, jonka päälle suomalaisen luonnon vaaliminen ja turvaaminen rakennetaan. Se on meidän päättäjien tärkein tehtävä juuri nyt, sanoo Kari.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE