Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ministeri Lindström: Suomi onnistui pakolaiskriisin hoidossa – “Ei jääty sormi suussa seisomaan”

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (vas.) ja erikoissuunnittelija Minna Piispa oikeusministeriöstä tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan Suomi saa hyvän todistuksen vuonna 2015 alkaneen Euroopan laajuisen pakolaiskriisin hoidossa. Lindström kommentoi asiaa Demokraatille oikeusministeriön rikoksentorjuntakatsauksen julkistustilaisuudessa Helsingissä torstaina.

– Kyllä minä nyt sanon näin laittamatta minkään värisiä laseja päähän, että Suomi onnistui tässä hyvin. Tilanne tuli pyytämättä ja se tuli yllättäen ja määrät olivat meidän mittapuulla valtavia. Väestömäärään suhteutettuna pakolaisia taisi tulla Suomeen neljänneksi eniten Euroopassa, Lindström sanoi.

Erityisen hyvin onnistui Lindströmin mukaan eri puolille maata nopeaan tahtiin perustettujen vastaanottokeskusten pystyttäminen sekä Tornion järjestelykeskus. Kiitos kuuluu ministerin mukaan ennen muuta kunnille.

– Kun polkaistaan tyhjästä tuommoinen järjestelmä niin kyllä minä sanon, että peukku ylös. Vahvasti plussan puolella. Me ei jääty sormi suussa seisomaan.

Jälkikäteen arvioiden Lindström nopeuttaisi korkeintaan pakolaisten kuntiin sijoittamista.

– Aina voi sanoa, että on parannettavaa ja aina on se porukka, joka on sitä mieltä, että ei olisi pitänyt ottaa ketään. Mutta kun se nyt ei vaan ollut realistinen vaihtoehto.

Oikeusministeriön rikoksentorjuntakatsauksessa todetaan vastaanottokeskusten henkilökunnan kokevan työnsä verrattain turvalliseksi. Työntekijöille tehdyssä turvallisuukyselyssä ei ilmennyt juuri eroa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden kokemuksiin verrattuna.

Myös Suomeen saapuneiden pakolaisten rikollisuus on saapuneiden määrään nähden melko pientä mitä ei maahanmuuttoon liittyvän julkisen keskustelun perusteella aina arvaisi. Lindström suosittelee viranomaisraportteihin perehtymistä.

Heidän mielestään minun pitäisi puhua, että kaikki pois täältä ja rajat kiinni.

– Tietoa liikkuu paljon ja ihmisen on hyvin vaikea tajuta mikä tieto on oikeaa ja mikä väärää. Sen takia tämmöisten kiihkottomien raporttien lukeminen voisi toivottavasti saada ihmiset ajattelemaan toisella tavalla.

Hän korostaa, ettei hallituksella ole mitään muuta agendaa kuin onnistua maahanmuuttopolitiikassa ja pyrkiä estämään rikollisuutta ja radikalisoitumista.

Onko maahanmuuttopolitiikan johtaminen sekä työ- että oikeusministeriössä ministerille henkilökohtaisesti raskasta?

– On. Itse asiassa olen luovuttanut siinä mielessä, että en jaksa tapella sitä tiettyä porukkaa vastaan, joka on joka tapauksessa sitä mieltä, että höpötän ihan vääristä asioista. Heidän mielestään minun pitäisi puhua, että kaikki pois täältä ja rajat kiinni.

Hän kertoi tiedotustilaisuudessa myös poistuneensa sosiaalisesta mediasta julkisen arvostelun vuoksi.

– Joka kerta, kun pidän puheen, minut haukutaan. Se on se pieni porukka.

Jos minä vielä itseni kanssa rupean tässä miekkailemaan, niin on varmaan parempi laittaa kassi kantoon ja lähteä muihin hommiin.

Käytännöllisyyden nimeen vannova Lindström hahmottaa kiihkoilun toiselle puolelle maahanmuuttopoliittisen realismin. Se on puoli, jonka hän sanoo valinneensa.

– Jos minä vielä itseni kanssa rupean tässä miekkailemaan, niin on varmaan parempi laittaa kassi kantoon ja lähteä muihin hommiin. Pragmatia on se logiikka millä tätä asiaa lähestyn. En kauheasti kiihkoile tällä asialla vaikka tulen puolueesta, joka on maahanmuuttokriittinen.

Hän kehuu oikeusministeriön rikoksentorjuntakatsausta rehelliseksi ja kriittiseksi.

– Tässä puhutaan suoraan, että asiassa on ongelmiakin.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä Lindström kertoo vastailevansa usein hallinnonalansa maahanmuuttopuolta koskeviin kysymyksiin.

– Meillä on edustajia, joille maahanmuuttoagenda on numero ykkönen. He haastavat kaikissa niissä kysymyksissä mitkä siihen liittyvät. Osalla on tosi vahvatkin näkemykset. Se on sellaista tasapainottelua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE