Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ministeri Lintilä lupasi sähkösiirtohintoja koskevan lakiesityksen marraskuulle

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) lupaa tuoda marraskuun alkupuolen aikana sähkön siirtohintoja hillitsevän hallituksen lakiesityksen eduskunnan täysistuntosaliin.

– Eli huoli pois, se on tulossa ja sillä tullaan selkeästi suitsimaan niitä mahdollisuuksia, joita tällä hetkellä siirtoyhtiöillä on ollut hintojen nostamiselle, Lintilä sanoi eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Hän huomautti, että nyt paikataan lakia, jonka kokoomusvetoinen hallitus vuonna 2013 teki.

Lakiin on Lintilän mukaan tulossa esimerkiksi toimitusvarmuuden vaatimuksen pidentäminen kahdeksalla vuodella, eli investoinnit voidaan tehdä entistä pidemmällä ajalla. Lisäksi annetaan Energiavirastolle mahdollisuus valvoa investointeja, jotta yli-investoinneilta vältytään.

– Merkittävä tulee olemaan korotuskaton laskeminen. Tällä hetkellä se on 15 prosenttia ja voin sanoa, että se tulee olemaan merkittävästi alempi siinä lakiesityksessä, joka saliin tuodaan, Lintilä sanoi.

Hänen mukaansa ratkaisut tulevat tiputtamaan sähkönsiirtoyhtiöiden tuottoprosentin muutaman vuoden sisällä neljän prosentin luokkaan.

Kokoomuksen Heikki Vestman tivasi Lintilältä syytä siihen, miksi esitystä on jo kaksi kertaa lykätty. Ministeri muistutti eduskunnan sopimuksesta, jonka mukaan kiistanalaisia lakeja ei tuotu saliin kevätistuntokaudella.

Lisää aiheesta

Sekä yksityiset että kuntien verkkoyhtiöt ovat syyllistyneet kohtuuttomiin hinnankorotuksiin ja voitonjakoon. Yle uutisoi hiljattain, että investoinnit myrskyjen varalta selittävät vain pienen osan sähkön siirtohintojen korotuksista.

– Tämä laki tehdään, että me saadaan vedettyä hinta alas ja että me saadaan ihmisille ennustettavuus sähkölaskuihin, että ei tule enää ylisuuria korotuksia, Lintilä lupasi.

Vain kahdeksan ministeriä saa olla paikalla

Sähkön siirtohintoja koskevan lain lisäksi kyselytunnilla haluttiin tietää muun muassa valmistelussa olevasta terrorismilainsäädännöstä. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan oikeusministeriössä käydään parhaillaan huolellisesti läpi esitysluonnoksesta annettuja lausuntoja, jotta lainsäädännöstä tulee aukoton.

Korona-aikana kyselytunnilla saa olla paikalla vain kahdeksan ministeriä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru (sd.) ei ollut paikalla, koska oppositiolla ei ollut häneltä kysyttävää.

– Eduskunnan keskuskansliasta lähtee tiistaisin pyyntö, että eduskuntaryhmät ilmoittavat, keitä ministereitä ne haluavat torstaina paikalle. Keskiviikkona tulee valtioneuvoston puolelta ilmoitus, keitä on paikalla, kertoi eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola.
STT–Sanna Nikula

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE