Politiikka

Ministeri Mattila Ykkösaamussa: Perhevapaauudistuksen neuvotteluissa ei ollut esillä VM:n ”yksi yhteen laskelmia”

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila Ylen TV1:n Ykkösaamun vieraana Helsingissä.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila Ylen TV1:n Ykkösaamun vieraana Helsingissä.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila Ylen TV1:n Ykkösaamun vieraana Helsingissä.

Perhevapaauudistuksen kaatuminen krivoitti perjantai-iltana voimakasta sanailua hallituspuolueiden sisällä niin perinteisessä kuin sosiaalisessa mediassa. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertoi eilen pysäyttävänsä uudistuksen, sillä se olisi vaatinut lisärahaa, mutta sellaista ei ollut tiedossa.

Saarikon mukaan hallitus sopi viime kevään kehysriihessä, että etuudet uudistetaan ”julkisen talouden raamien puitteissa”, eli ilman taloudellisisa lisäpanostuksia. Valmistelun yhteydessä kävi kuitenkin selväksi, että ilman lisärahoitusta ei selvitä.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) puolestaan totesi STT:lle perjantaina, että valtiovarainministeriö oli jo luvannut rahoitusratkaisun perhevapaauudistukseen.

Opetusministerin mukaansa rahoitusratkaisu on ollut neuvottelupöydässä tiedossa jo ainakin pari viikkoa. Hän totesi lisäksi, että uudistuksen ei pitänyt alun alkaenkaan olla julkisen talouden kannalta kustannusneutraali.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) kommentoi perhevapaauudistuksen kaatumista tänään Ylen ykkösaamussa.

Mattila totesi, että ainakaan hänellä ei perhevapaauudistuksen neuvotteluissa ole ollut ”sellaista paperia, missä olisi suoraan ollut yksi yhteen laskelma siitä, mitä valtiovarainministeriöstä olisi tarjolla”.

– Tottakai tiedän, että keskusteluja pitää avoimesti käydä ja VM on varmasti niitä käynytkin. Mutta kysymys on siitä mihin rahaa kohdennetaan ja mistä leikataan, jos uudistus pidetään niin sanotusti kustannusneutraalina, Mattila totesi.

– Silloinhan jokin uudistus on jostakin muualta pois.

Mattila sanoi uudistuksen kaatuneen hänen mielestään rahakysymykseen.

– Itse itsellemme asettamat reunaehdot ovat olleet aika tiukahkotkin.

– Mutta kyllä siihen liittyy ideologiaakin, kun rahaa siirretään joltain pois. Eli ideologista puolta ei voi sulkea kokonaan pois.

Mattila totesi uudistuksen olevan haastava ja hän halusi kiittää hallituskumppaneita työstä, jota on tehty.

– Lukuisia tunteja istuttu ja pohdittu ja huomattu, että kuinka isosta ja haastavasta uudistuksesta on kyse.

– Onhan se niin, että jos varhaiskasvatukseen siirretään lapsia, niin sinne on resurssoitava rahaa. Minusta on arvokasta, että voisimme käyttää rahaa. Ei vain tähän varhaiskasvatukseen vaan myös muihin perhe-etuuksiin.

Mattila kertoi haastattelussa, että siniset haluaisivat yhä toteuttaa perhevapaauudistuksen ja ainakin hän olisi valmis panostamaan siihen myös taloudellisesti. Tarkempaa summaa hän ei suostunut kuitenkaan arvioimaan.

Korjattu klo 13:56 Grahn-Laasosen kommentoineen asiaa eilen STT:lle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat