Politiikka

Ministeri pöyristyi ”pyhän lehmän” arvostelusta, saa nyt vastapalloon: ”Eikö mikään riitä?”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi Länsi-Uusimaassa (27.10) olevansa pöyristynyt Demarinuorten puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven rinnastuksista maatalouden tukemisen ja koulutuksen rahoittamisen välillä.

Todellisuudessa Leppä on Näkkäläjärven mukaan ainoastaan pöyristynyt siitä, että joku uskaltaa arvioida maataloustukijärjestelmää kriittisesti. Maataloutta tuetaan Suomessa laskutavasta riippuen 2,1-2,6 miljardilla eurolla. Tuki tulee sekä EU:lta, että kansallisesta budjetista.

“On käsittämätöntä, että maatalouden tukeminen on keskustalle pyhä lehmä, jota kukaan ei saa kritisoida. Maatalouteen ladotaan jo miljardikaupalla rahaa ja lisää vain tulee. Eikö mikään riitä? Onko ministeri Leppä todella sitä mieltä, että on leikattava mielummin koulutuksesta, päivähoidosta, maanpuolustuksesta ja poliisilta ennen kuin voimme järkeistää maataloutta?”

Näkkäläjärvi muistuttaa, että maatalouden tukemiseen käytetyllä rahalla voisi rakentaa joka vuosi 15 uutta lastensairaalaa, rahoittaa 150 000 uutta lasten päiväkotipaikkaa, tuplata puolustusbudjetin tai rahoittaa Helsingin yliopistoa 4 vuotta.

”Puhutaan siis mittaluokaltaan erittäin suuresta menoerästä. Politiikka on arvovalintoja ja julkistaloudessa on tehtävä priorisointeja. Hallituksen prioriteeteissa nuoret ja koulutus ovat listan häntäpäässä.”

Demarien nuorisojärjestön puheenjohtaja sanoo, että huoltovarmuus ja Suomen turvallisuus ovat toki erittäin tärkeitä asioita.

”Kukaan ei ole kuitenkaan kyennyt osoittamaan minulle, että juuri nykyinen korkea omavaraisuuden taso on välttämätöntä. Politiikan on pohjauduttava aina tutkimukseen ja faktoihin. Siksipä ministeri Leppä voisi tuoda julkisuuteen tällaiset laskelmat nykyisen omavaraisuuden tason välttämättömyydestä”, Näkkäläjärvi sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat