Politiikka

Ministeri Risikko: Kokoomus vaatii takeet hoitotakuuajan lyhentämisestä – taustalla halu lisätä asiakassetelien käyttöä

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Demokraatti haastatteli sisäministeri Paula Risikkoa Keravan hätäkeskuksessa järjestetyssä Aamiainen asemalla -tilaisuudessa.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Demokraatti haastatteli sisäministeri Paula Risikkoa Keravan hätäkeskuksessa järjestetyssä Aamiainen asemalla -tilaisuudessa.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Demokraatti haastatteli sisäministeri Paula Risikkoa Keravan hätäkeskuksessa järjestetyssä Aamiainen asemalla -tilaisuudessa.

Sisäministeri, kokoomuksen sote-neuvottelija Paula Risikko (kok.) haluaa saada sote-uudistuksen valinnanvapauslaista tehtävän esityksen yhteydessä takeen siitä, että sairaanhoidon hoitotakuuaikaa tiukennetaan.

– Tällä hetkellä käsittelyssä on ollut valinnanvapauslaki, johon tämä ei suoranaisesti liity. Mutta henkilökohtainen mielipiteeni ja kokoomuksen kanta on se, että hoitotakuuta pitäisi tiukentaa.

– Jos tällä hetkellä erikoissairaanhoidossa sanotaan, että kiireettömään hoitoon pitäisi päästä vähintään 6 kuukaudessa, niin se on kyllä liian pitkä aika.

Risikko kertaa Demokraatille, että koko sote-uudistuksessa lähtökohtana on ollut mahdollistaa nopeampi hoitoon pääsy.

– Erikoissairaanhoidossa meillä hoitotakuu aika on nyt kuusi kuukautta. Mielestäni se on liian pitkä.

Hoitotakuuaika laki ei varsinaisesti kuulu paraikaa käsittelyssä olevan valinnanvapauslain piiriin, vaan perusteterveyden- ja erikoissairaanhoidon hoitotakuuajat on määritelty terveydenhuoltolaissa, Risikko muistuttaa. Risikko haluaisi kuitenkin jo nyt valinnanvapausesityksen yhteydessä takeet siitä, että hoitotakuuaikaa lyhennetään.

Soten valinnanvapauslaki eteni 22.1. lainsäädännön arviointineuvoston ja oikeusministeriön tarkastukseen, eli lausuntokierrokselle. Eduskunnan käsittelyyn lakiesityksen olisi tarkoitus mennä maaliskuun alussa.

Hoitotakuuaika on vahvassa kytköksessä soten valinnanvapausuudistukseen, sillä se määrittää kuinka paljon potilaita vapautuisi asiakassetelijärjestelmän piiriin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen perusteella elokuun 2017 lopussa 116 817 potilasta odotti hoitoon pääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloihin. Hoitoa odottaneista 1 525 (1,3 %) oli odottanut yli puoli vuotta pääsyä kiireettömään hoitoon.

Vastaavasti hoitoa odottaneista yli kolme kuukautta hoitoa odottaneita on 21 prosenttia. Näin ollen takuuajan lyhentäminen tarkoittaisi selvää lisäystä niihin potilaisiin, joille olisi tarjottava mahdollisuutta käyttä asiakasseteliä erikoissairaanhoidossa.

Hoitotakuuajasta tulee esitys vuoden loppuun mennessä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä työryhmä valmistelee paraikaa esitystä hoitotakuuajasta.

– He tulevat varmasti tekemään jonkun esityksen vuoden loppuun mennessä. Ymmärrän sen, että työryhmänkin pitää asia selvittää. Mutta toivon, että työryhmäkin päätyy siihen, että kuusi kuukautta on liian pitkä.

Risikko viittaa esityksensä yhteydessä Sariaanhoitopiirin johtajan ry:n lausuntoon, jossa sanotaan, että hoitotakuuta voisi pidentää. Risikko ei kuitenkaan ota kantaa suoranaisesti siihen, mikä ajan konkreettiseksi kuukausimääräksi pitäisi tulla.

– Tiedän sairaanhoitopiirien johtajat ovat puhuneet kolmesta tai neljästä kuukaudesta. Itse puhuisin tässä vaiheessa vain siitä, että 6 kuukautta on liian pitkä.

Jos meidän eduskuntaryhmä katsoo minut sopivaksi emännäksi taloon, niin ei siitä kieltäytyä voi.

Sisäministeri Risikko kommentoi Demokraatille lyhyesti myös hänen ympärillään velloneita huhuja ministerin mahdollisesta halukkuudesta pyrkiä eduskunnan puhemieheksi.

– Olen itsekin vähän hämmästynyt siitä, että nimeni pyörii tässä yhteydessä mediassa.

– Tietysti olen sitä mieltä, että se on upea tehtävä ja sitä ei kovin monelle tässä Suomenmaassa suoda. Jos meidän eduskuntaryhmä katsoo minut sopivaksi emännäksi taloon, niin ei siitä kieltäytyä voi.

Kysymykseen siitä, löytyykö Risikolta suoranaista halukkuutta tehtävään ministeri ei kuitenkaan kommentoinut mitään.

Kokoomuksen on tarkoitus päättää puhemiesehdokkaastaan ensi maanantaina. Eduskunnan puhemiehen ja varapuhemiesten vaalit käydään samana päivänä.

Puhemiehistö on vaihtumassa eduskunnan voimasuhteiden mentyä uusiksi sinisen eduskuntaryhmän irrottautuessa perussuomalaisista viime kesäkuussa. Sinisten Maria Lohelan puhemiehen paikka siirtyy eduskunnan kirjoittamattoman säännön mukaisesti toiseksi suurimmalle ryhmälle. Pääministeripuolue keskustalla säilyy ensimmäisen varapuhemiehen paikka, ja toisen varapuhemiehen paikan saa suurin oppositiopuolue SDP.

Risikon kannasta puhemiehen tehtävään kertoi ensimmäisenä Lännen Media.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat