Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ministeri Saarikko Lepomäen sote-irtiotosta: ”En ole kuullut, että se olisi kokoomuksen yleinen kanta”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Ministeri Annika Saarikko.

Kokoomuskansanedustaja, vuoden 2016 puheenjohtajakisassakin mukana ollut Elina Lepomäki aiheutti tänään kohun ilmoittamalla, että sote- ja maakuntauudistus pitäisi kuopata.

Johannes Ijäs

Uudistusta hallituksesa eteenpäin vievä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) toteaa, etti soten äärellä enää paljon mikään yllätä.

– Kun peilaan omaankin eduskuntaryhmääni, eihän millekään taholle, joka soten kanssa on paininut viime vuosina, niin aina jokaisella jokin nurkka mietityttää ja jossain on enemmän sietämistä. Uudistus on kuitenkin niin iso kokonaisuus. Ajattelen niin, että poliitikot ovat kyllä velkaa kansalaisille sen, että tämä uudistus tehdään. Tätä on niin pitkään valmisteltu, Saarikko sanoo.

Saarikko toteaa uskovansa, että kyseessä on Elina Lepomäen henkilökohtainen kannanotto.

– En ole tulkinnut, että se on kokoomuksen. En ole kuullut, että se olisi kokoomuksen yleinen kanta. Meillä on ollut hallituksessa hyvä yhteistyö saada esitys siihen kuntoon, että maaliskuussa valinnanvapaus on täällä ja paketti sitten etenee. Minä en keskity huolehtimiseen vaan siihen, että esitys etenee täällä ajallaan.

Elina Lepomäki kertoi keskustelleensa sote-asioista myös Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren kanssa. Vapaavuori, joka niin ikään oli kokoomuksen vuoden 2016 puheenjohtajakandidaatti, on esittänyt sote- ja maakuntauudistusta kohtaan voimakasta kritiikkiä.

Annika Saarikko toteaa, ettei osaa ottaa kantaa kysymykseen, onko Vapaavuori jollakin tavalla Lepomäen kannanoton taustalla.

”Minulla ei ole mitään tarvetta arvioida hallituskumppania noin.”

Nyt pohditaan joka tapauksessa, mitä Lepomäen avaus tarkoittaa ja millainen prosessi siitä voi sote- ja maakuntauudistuksen kannalta käynnistyä.

– Kaikki tietävät, että hallituksen enemmistö on niukka. On tietysti vaikea arvioida, miten valiokunnassa näihin esityksiin oppositiopuolueetkin suhtautuvat. Se on sitten eduskunnan käsissä. Mutta tietysti minä ajattelen, koska on sovittu, että uudistus on kokonaisuus ja Suomessa on laskettu paljon sen varaan, että tämä uudistus nyt tulee. Se valmistelutyön määrä kentällä on ihan valtava. Minä keskityn nyt siihen, että tämä uudistus aikataulussa täällä alkukesästä saadaan valmiiksi, Annika Saarikko sanoo.

Hän ei halua lähteä spekuloimaan sillä, mitä hallitusyhteistyön kannalta tarkoittaisi, jos kokoomus lopulta kaataisi sote- ja maakuntamallin.

– Elina Lepomäki on kertonut henkilökohtaisen kantansa ja se ei anna minulle aihetta käydä läpi laajempia skenaarioita. Keskityn nyt esityksen valmisteluun spekuloinnin sijaan.

Sekään näkökulma ei puhuttele sen koommin, että Lepomäki olisi keihäänkärkenä laajemmin kokoomuksen asialla.

– Minulla ei ole mitään tarvetta arvioida hallituskumppania noin. He itse kommentoivat edustaako tämä laajempaa ajattelua. Minun tietojeni mukaan tämä oli julkisuudesta päätellyn mukaisesti Elina Lepomäen ajattelua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE