Politiikka

Ministeri Saarikko perhevapaauudistuksen kaaduttua: ”Sydämessä se tuntuu oikealta”

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Ministeri Annika Saarikko.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Ministeri Annika Saarikko.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Ministeri Annika Saarikko.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) purkaa ajatuksiaan Facebookissa hallituksen perhevapaauudistuksen kaaduttua tänään lopullisesti.

Saarikon mukaan nyt käynnissä mielikuvien taisto.

– Paljon vilisee tasa-arvoa, joustoja, arkea, lapsen etua, naisten asemaa ja parempaa työelämää. Toki hyvä, että perheistä ja tasa-arvosta puhutaan. Mutta sen pohjalta tarvitaan ratkaisu, joka toimii oikeasti perheille paremmin kuin nykyinen malli. Erilaisille perheille, kaikenlaisille perheille.

Saarikko myöntää suoraan, että hänen takkinsa on aika tyhjä.

– Vaikka tyhjäksi jäi uudistuskin kyllä. Tietysti se harmittaa. Melkein nolottaa. Suuresti toivoin, että tekisimme sen.

Aamulla kuitenkin taas aurinko paistaa. Politiikka on tälläistä, vähän outoa hommaa joskus.

– Aika monesta asiasta on hallituskumppani moittinut. En silti oikein pidä tarpeellisena puolustautua taantumuksellisuuden syytöksiltä. Paljon sitä oon miettinyt toki. Minustakin 2020-lukua kohti perhevapaiden tarina pitää lähteä isien hoivavastuun kasvattamisesta lisärahalla. Kannustamalla.

– Niin kuin Kataisen hallitus viime kaudella teki ja tulosta tuli. Isät käyttävät nyt osuuttaan enemmän. Mutta vain joka viides isä edelleen koko hänelle kiintiöidyn osuuden. Taustalla vaikuttaa aika paljon työelämän asennekulttuuri, joka ei muutu yhdessä yössä.

Saarikon mukaan asian ytimessä on lapsi ja lapsen oikeus yhteiseen aikaan molempien vanhempiensa kanssa.

– Ja sen muuten sanon, että kotihoidontuki ole pyhä. Ensimmäisenä ehdotin kollegoille, että muutetaan sen nimi. Liian moni sanoo, että KODINhoidontuki. Superärsyttävää.

– Sitten on kysytty, että olinko tässä uudistuksessa nyt niin kuin keskustan asialla sitten kumminkin. No olin. Se on puolueeni. Ja kyllä, vaakakupissa painoi esimerkiksi monilapsisten perheiden asema. Oon ylpeä siitä.

– Myönnän, että oli hetkiä, jolloin olin ihan varma, että nyt kyllä rysäytetään ja tehdään tää. Että maailma muuttuu kun sitä muutetaan. Nyt kuitenkin tehtiin näin. Ja sydämessä se tuntuu oikealta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat