Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ministeri siirtäisi vaalien ajankohtaa

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) pitää ehdotusta eduskuntavaalien siirtämisestä takaisin maaliskuulle erittäin kannatettavana.

Demokraatti

Demokraatti

Asiaa on esittänyt muun muassa Työeläkevakuuttajat TELAn toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes.

– Hyvä ehdotus, Suvi-Anne Siimes ja muutama muu. Antaisi uudelle hallitukselle enemmän aikaa ensimmäisen budjetin ja budjettilakien valmisteluun ja mahdollistaisi myös pidemmät lausuntoajat, Grahn-Laasonen kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Kanavassa Siimes näkee, että eduskuntavaalien palauttaminen huhtikuulta maaliskuulle voisi olla yksi keino vähentää lainvalmistelun kiirettä.

– Keinoista yksinkertaisin olisi maan kulloisenkin hallituksen poliittisen kärsivällisyyden kasvattaminen. Isojen, nopeasti voimaan haluttavien uudistusten ei olisi pakko tulla voimaan heti uuden hallituksen ensimmäisen budjettivuoden alussa. Voimaantulo voisi tapahtua vasta 1. maaliskuuta tai 1. heinäkuuta, hän kirjoittaa lehdessä, Siimes sanoo.

– Kolmas, hallinnollisesti vaikein vaihtoehto olisi valtion budjettivuoden irrottaminen kalenterivuoden mukaan vaihtuvasta 12 kuukauden periodista. Siis se, että budjettivuosi alkaisi esimerkiksi vasta 1. helmikuuta tai 1. maaliskuuta, hän sanoo.

Viestipalvelu X:ssä on keskusteltu asiasta vilkkaasti. Myös kritiikkiä herää:

– Sekin antaisi uudelle hallitukselle enemmän aikaa, jos ei menisi ensin 7 vko maahanmuuton rajoituksiin ja muotoillessa ho-kirjauksia, ettei vaan kuulosteta liian inhimillisiltä ja sitten koko kesää hallituksen ministerien rasististen tekstien takia. (Huom. Tämä ei Sannin vika.), SDP:n ruotsinkielisen piirin puheenjohtaja Dimitri Qvintus kirjoittaa vastauksena ministeri Grahn-Laasoselle.

Asiaa kommentoi myös oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen.

– Eivät lausuntoajat liity tähän mitenkään. Lyhyet määräajat ja vaikutusarviointien puuttuminen ovat kaikissa tilanteissa poliittisia valintoja. Nyt hallitus toistaa Sipilän kauden ideologisen lainvalmistelun pahimpia töppäyksiä, Kekkonen näkee.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE