Politiikka

Ministeri: Tarjolla ollutta lämmintä ruokaa saa pian myydä ulos ravintoloista

Lehtikuva / Seppo Samuli
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).
Lehtikuva / Seppo Samuli
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).
Lehtikuva / Seppo Samuli
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan Lex Foodwaste -hanke osoittaa, että vaikuttavat toimenpiteet ruokahävikkiin puuttumisessa ovat täysin mahdollisia jo nykyisellä lainsäädännöllä ja nykykäytäntöjä muuttamalla.

Leppä on kommentoinut Valtioneuvoston teettämän Lex Foodwaste -selvityshankkeen tuloksia tiedotteessa. Hankkeen tavoitteena oli löytää nykyisessä lainsäädännössä olevia tekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa syömäkelpoisen ruoan päätymistä hävikkiin.

– Käynnissä oleva elintarvikelain kokonaisuudistus on oikea paikka purkaa tätä byrokratiaa ilman, että elintarviketurvallisuus heikkenee, toteaa Leppä.

Selvityksessä löydettiin myös lainsäädännöllisiä pullonkauloja, joihin voidaan puuttua heti. Esimerkkinä tällaisesta on ravintolaruuan jäähdytystä koskeva ministeriön asetus.

– Tällä hetkellä tarjolla olleen lämpimän ruoan saa tarjota 6 °C-asteeseen jäähdytettynä ainoastaan ruoka-apuun. Tulemme nyt laajentamaan asetusta siten, että jatkossa näitä tuotteita voidaan rajoitetulla myyntiajalla myös myydä ulos ravintolasta, kertoo Leppä.

– Samalla on olennaista muistaa, että suorien lainsäädäntömuutosten sijaan nopeasti hävikin torjunnassa päästään vauhtiin jo nykykäytäntöjä tarkastelemalla ja niitä aktiivisesti parantamalla, esimerkkinä ruoka-alan toimijoiden ja valvojien ohjeistus, ministeri sanoo.

”Ei yksinkertaisesti ole varaa haaskata ruokaa tällaisissa määrin.”

Suomalaisessa ruokaketjussa ruokahävikkiä syntyy kaikissa vaiheissa, alkutuotannosta kuluttajaan, keskimäärin 450 miljoonaa kiloa vuodessa.

– Lisäsäätelyn sijaan tarvitsemme ruoka-alan yhteistä tahtoa ja tekoja, meillä ei yksinkertaisesti ole varaa haaskata ruokaa tällaisissa määrin, toteaa Leppä.

– Ruokahävikki eli syötäväksi kasvatetun ruoan poisheittäminen heikentää ruokaketjun kannattavuutta, kuormittaa ympäristöä kohtuuttomasti ja on sosiaalisesti täysin kestämätöntä. Suomi on sitoutunut puolittamaan ruokahävikin 2030 mennessä osana YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja vastuu onnistumisesta koskee koko alaa ja meitä kaikkia.

Lex Foodwaste -hanke toteutettiin osana valtioneuvoston vuoden 2016 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön aloitteesta ruokahävikin yhteiskunnallisen merkittävyyden ja ajankohtaisuuden vuoksi. Hankkeen toteutti Luonnonvarakeskus.

Lakialoitteen ruokahävikin vähentämiseksi tehnyt SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen on kertonut olevansa tyytyväinen tuloksiin, joita on saatu juuri valmistuneesta valtioneuvoston selvityksestä. Selvitys käynnistettiin yli sadan kansanedustajan allekirjoittaman lakialoitteen käsittelyn myötä.

– Nyt toivon, että asia etenee nopeasti myös varsinaisiin toimenpiteisiin ja saamme hallitukselta mahdollisimman pian esityksen lakimuutoksista, Nurminen sanoo omassa tiedotteessaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat