Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ministeri Terho käärmeissään: “Pääministerillä petti kantti”

Siniset eivät hyväksy tänään perjantaina EU-ministerivaliokunnassa muutettua Suomen kantaa koskien Britannian EU-eron myötä vapautuvia europarlamenttipaikkoja, Eurooppa-, kulttuuri-, ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kertoo.

Terho muistuttaa, että EU-ministerivaliokunnassa linjattiin 16. helmikuuta 2018 Suomen kanta, jonka mukaan Suomi ei kannata Ison-Britannian EU-eron myötä mahdollisesti vapautuvien meppipaikkojen tai osan niistä jakamista. Linjauksen mukaan Suomi katsoo, että pienemmän EU:n tulisi tarkoittaa pienempiä toimielimiä.

Euroopan parlamentissa meni helmikuun alkupuolella läpi esitys, jonka mukaan Britannian EU-eron vapauttamat europarlamentin paikat jaettaisiin muille EU:n jäsenmaille, mikäli Brexit toteutuu. Britannialta vapautuvista paikoista jaettaisiin eteenpäin kolmasosa. Kaksikolmasosaa Britannian entisistä paikoista puolestaan jäisi jakamatta.

Parlamentissa hyväksytyssä esityksessä Suomi olisi saamassa yhden lisäpaikan. Lisäpaikan olisi saamassa myös esimerkiksi Viro ja Ruotsi. Saksa puolestaan ei ole saamassa lisäpaikkoja, kun taas Ranska olisi saamassa viisi paikkaa.

Sampo Terho kertoo nyt, että hallituksen linjausta on muutettu perjantaiaamuna.

– Muutetussa linjauksessa todetaan, että vaikka EU-maiden kesken saavutettu laaja yhteisymmärrys ei vastaa Suomen aiemmin linjaamia tavoitteita, Suomi ei ole valmis kaatamaan parlamentin ehdotusta vaan on halukas hyväksymään kompromissin, jossa osa vapautuvista paikoista jaetaan jäsenvaltioille.

Pääministeri ei myöskään keskustellut hallituksen linjasta luopumisesta hallituskumppaneiden kanssa.

Lisää aiheesta

Terho kertoo hänen ja Timo Soinin jättäneen ministerivaliokunnan kokouksessa asiakohtaan eriävän mielipiteen ilmaisevan lausuman.

– Siniset eivät tietenkään voi tällaista antautumislinjausta kannattaa ja mielestämme Suomen olisi pitänyt vaikka yksin olla tätä vastaan. Yksimielisesti helmikuussa linjattu Suomen kanta on hyvä. Siitä luopuminen ei ollut kompromissi vaan antautuminen. Suomi ei saanut mitään myönnytyksensä vastineeksi. Pitämällä linjamme olisimme voineet saada myös muita maita Suomen linjoille, mutta pääministerillä petti kantti, Sampo Terho tilittää.

Britannialta vapautuvien paikkojen jaosta keskusteltiin Terhon kertoman mukaan epävirallisessa päämieskokouksessa 23. helmikuuta.

– Pääministeri ei pitänyt riittävän voimakkaasti kiinni helmikuun epävirallisessa päämieskokouksessa Suomen kannasta, vaan antautui kun huomasi, etteivät muut olleet samaa mieltä. Muille jäsenmaille ei tuolloin ole riittävän selkeästi välittynyt Suomen linjausta siitä, ettei Suomi voi tukea Iso-Britannialta jäävien meppipaikkojen osittaista täyttämistä, hän kuvailee.

Terhon mukaan pääministeri ei myöskään keskustellut hallituksen linjasta luopumisesta hallituskumppaneiden kanssa, ennen kuin jo tuli asiasta julkisuuteen.

– Siitä on helppo antaa periksi, se on ehkä kaikkein pienin näistä kysymyksistä, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi jo helmikuussa Helsingin Sanomien uutisen mukaan.

Petteri Orpo totesi puolestaan Demokraatille helmikuussa, että hänellä ei ole mitään lisämeppiä vastaan.

Terho ihmettelee keskustan ja kokoomuksen taipumista.

Terho ihmettelee nyt, että keskusta ja kokoomus ovat valmiita taipumaan täysin muiden EU-maiden painostuksen alla, vaikka mitään asiaperusteita hallituksen kannan muuttamiselle ei hänestä ole.

– Suomen kanta on nyt jälkikäteen muutettu vastaaman tätä pääministerin antautumislinjaa. Sinisten mielestä tämä on Suomen kansallisen edun vastaista, siksi emme voineet tukea linjanmuutosta, Terho jatkaa.

Hän huomauttaa vielä, että päätös Iso-Britannialta vapautuvien meppipaikkojen täyttämisestä vaatii jäsenmaiden yksimielisyyden, joten Suomella olisi ollut mahdollisuus pitää kiinni linjastaan.

Terho kertoo, että sinisten ministerit esittivät EU-ministerivaliokunnan pöytäkirjaan seuraavan lausuman:

”Suomen ei tule muuttaa helmikuun EU-ministerivaliokunnassa yksimielisesti linjattua kantaa siitä, että Suomi ei kannata Ison-Britannian EP-paikkojen tai osan niistä jakamista muille jäsenvaltioille, koska Suomi luopuisi aiemmasta kannastaan ilman kompensaatiota, kyseessä olisi perääntyminen, eikä kompromissi.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE