Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ministeriö ohjeisti lentoyhtiöitä edellyttämään Kiinasta saapuvilta negatiivista koronatestiä

iStock

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoi maanantaina ohjeistaneensa, että lentoyhtiöt edellyttäisivät Kiinasta Suomeen matkustavilta todistusta negatiivisesta koronatestistä. Enintään testi saisi olla tehty 48 tuntia ennen matkaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tämän lisäksi matkustajien tulisi ministeriön mukaan käyttää lennon aikana maskia tai hengityssuojainta.

-  Suositusten tavoitteena on ehkäistä mahdollisten uusien virusmuunnosten leviämistä ja torjua lentoliikenteen koronatartuntoja, ministeriö kertoo tiedotteessaan.

STT on tavoitellut maanantaina sosiaali- ja terveysministeriötä kommentoimaan, mitä tuore ohjeistus käytännössä tarkoittaa.

STM on yhdessä sisäministeriön kanssa valmistellut tapaa, jolla vaatimus ennakkotestauksesta lainsäädännöllisesti toteutettaisiin.

STM:n näkemys on, että ennakkotestaamisessa pitäisi hyödyntää rajavartiolakia, joka on sisäministeriön vastuulla. Rajavartiolaitos voisi siten tarkastaa Suomen rajalla koronatodistukset matkustajilta.

SUOMEN lainsäädäntö on kuitenkin tiukka, ja ministeriöillä on vaikuttanut olevan eri tulkinta siitä, ylittyykö välttämättömyyden kriteeri.

STM on katsonut välttämättömyyskriteerin täyttyvän. STT kertoi tietoihinsa perustuen kuun puolivälin tienoilla, että sisäministeriössä olisi sen sijaan arvioitu, ettei kynnys terveysviranomaisten arvioiden valossa ollut ainakaan tuohon mennessä täyttynyt.

Suomi alkoi aiemmin tässä kuussa valmistella rajoituksia Kiinasta tuleville matkustajille koronavirusmuunnosten leviämisen pelossa. Tuolloin päätettiin muun muassa vaatia ennakkoon tehtyä negatiivista koronavirustestiä. Taustalla oli Kiinan ilmoitus höllentää matkustusrajoituksiaan ja väestön alhainen suoja tautia vastaan.

EU-MAITA on suositeltu muun muassa vaatimaan Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestitulosta. Tämä koskee erityisesti maita, joilla on suoria lentoja Kiinasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut Kiinasta saapuville matkustajille ohjeen, mutta laitos ei ole kuitenkaan suositellut matkustusrajoituksia. Syynä on se, että koronapandemian aikana on nähty, että herkästi tarttuvien virusmuunnosten pysäyttäminen maiden rajoille ei käytännössä onnistu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE