Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Ministeriö parantaisi vesihuollon häiriöihin varautumista paremmalla suunnittelulla

Maa- ja metsätalousministeriön selvitys vesihuollon häiriöistä on valmistunut. Vesihuollon riskien vähentämiseksi selvityksessä ehdotetaan tarkennuksia vesihuollon lainsäädäntöön, valvontaan ja käytäntöihin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Erityisen tärkeää olisi täsmentää vesihuollon häiriötilannesuunnittelun vaatimuksia.

Esimerkkitapauksina raportissa käsitellään viime vuosina Nousiaisissa, Porvoossa ja Äänekoskella tapahtuneita vesihuollon häiriöitä.

Häiriötilanteessa on selvityksen mukaan syytä varautua pahimpaan sekä kiinnittää erityistä huomiota tilannekuvan varmistamiseen ja kriisiviestintään.

– Vesihuollon vakavat häiriötilanteet ovat tyypillisesti epäonnisten yhteensattumien summia, selvityshenkilöt Antti Belinskij ja Risto Saarinen sanovat tiedotteessa.

Harjoittelu häiriötilanteita varten vähäistä

Niin vesihuoltolaitosten kuin muiden vesihuollon toimijoiden häiriötilannesuunnitelmissa on selvityksen mukaan puutteita.

Lisää aiheesta

Suunnitelmat saattavat olla liian suppeita eivätkä ne aina sisällä tarpeeksi yksityiskohtaista tietoa toiminnan ohjaamiseksi. Myös harjoittelu häiriötilanteita varten on vähäistä.

Selvityshenkilöt ehdottavat, että häiriötilannesuunnitelman sisällöstä säädetään tarkemmin vesihuoltolainsäädännössä. Myös riskien arvioinnin ja häiriötilanteiden suunnittelun seuraamista pitäisi tehostaa.

Vesihuoltoverkostojen ikääntyminen ja niiden riittämätön saneeraus johtaa siihen, että häiriötilanteet voivat lisääntyä lähivuosina. Tämä lisää etukäteissuunnittelun merkitystä.

Kunnossapidon edistämiseksi on selvittäjien mukaan syytä kehittää myös vesihuoltolaitosten taloudenpitoa ja sen valvontaa sekä turvata laitoksille niiden tehtävien kannalta riittävät henkilöstö- ja osaamisresurssit.

Selvitys vesihuollon häiriötilanteista -raportti laadittiin maa- ja metsätalousministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön ja Huoltovarmuuskeskuksen toimeksiannosta.

STT–JESSICA SUNI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE