Politiikka

Ministeriön asiantuntijaryhmä: 18 maakuntaa on liikaa

suomen kuntaliitto
Sotemaakuntia on liikaa, varoittavat asiantuntijat.
suomen kuntaliitto
Sotemaakuntia on liikaa, varoittavat asiantuntijat.
suomen kuntaliitto
Sotemaakuntia on liikaa, varoittavat asiantuntijat.

Maakuntien liian suuri määrä estää yhdenvertaisten palveluiden tuottamisen, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön kokoama asiantuntijaryhmä. Maakuntia on tulossa 18 keskustan vaatimuksesta.

Asiantuntijaryhmän lokakuulle päivätty lausunto sote-uudistuksen valinnanvapaudesta pitää esitysluonnosta huomattavasti parempana kuin aiempaa hallituksen esitystä.

Valinnanvapauslain lausuntoaika päättyy perjantaina. Sen jälkeen siitä sorvataan varsinaista hallituksen esitystä.
Toistaiseksi tulleet painavimmat lausunnot tarjoavat kiistanalaisimpiin kohtiin kasan korjausehdotuksia, joilla uudistus voisi tarjota parempia palveluita, hillitä kustannusnousua ja läpäistä perustuslakivaliokunnan seulan.

Asiakasseteliin lisärajauksia?

Hallituksen sisällä on kiistelty asiakassetelin rajaamisesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ole vielä jättänyt omaa lausuntoaan, mutta sote-asiantuntijaryhmään kuuluva THL:n ylijohtaja Marina Erhola on lausuntonsa jättänyt. Lisäksi THL:n asiantuntijat ovat jättäneet oman lokakuulle päivätyn listansa korjausehdotuksista.

THL:n asiantuntijaryhmä ehdottaa, että asiakasseteliä ei säädettäisi pakolliseksi vaan jätettäisiin maakunnan päätettäväksi. Ryhmän mukaan ainakin alkuvaiheessa maakunnille tulisi antaa enemmän päätösvaltaa asiakassetelin käytössä, koska maakuntien taloudelliset ja tuotannolliset olosuhteet eroavat. Lisäksi pitäisi säätää siitä, miten ja missä tilanteissa asiakas voi luopua setelin käytöstä kesken sopimuskautta tai milloin asiakassetelipalveluntuottajaa voi vaihtaa. Asiantuntijaryhmän mukaan asiakkaalla pitäisi halutessaan olla oikeus luopua asiakassetelin käytöstä.
Mahdollisista teksti- ja sisältömuutoksista pitää päästä sopuun hallituksessa ensi vuoden alkupuolella, mikäli laki aiotaan saada eduskuntaan keväällä. Maakuntauudistus ja kokoomuksen haluama soten valinnanvapausuudistus on koplattu yhteen hallituksessa: molemmat joko toteutuvat tai kaatuvat.

Mikko Isotalo, STT

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat