D-analyysit

Minkälainen Ruotsin vaalitulos olisikaan ollut, jos vaaleihin olisi menty synkeissä taantumatunnelmissa?

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

Heikki Sihto

Toimituspäällikkö

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

Heikki Sihto

Toimituspäällikkö

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

Heikki Sihto

Toimituspäällikkö

Ruotsin vaalituloksessa riittää paljon peulottavaa. Muillakin kuin hallituksen kokoonpanoa miettivillä. Vaaleissa suli ruotsidemokraattien jytky – vaikka kannatus selvästi kasvoi. Mutta myös Ruotsin demarit – vaalivoitosta huolimatta – ja maltillinen kokoomus menettivät kannatustaan.

Ruotsidemokraatit ratsasti vaaleihin maahanmuuttovastaisuudella. Ilmeisesti moni äänestäjä pohti, että politiikka on jotain muutakin kuin maahanmuuttoa. Ruotsidemokraatit tarjosivat kestämätöntä yhtälöä äänestäjille: helppoja ratkaisuja monimutkaisiin, usein globaaleihin ongelmiin.

Suomesta katsottuna tuntuu erikoiselta, että viime vaalien jälkeen iso valtiopäiväpuolue päätettiin eristää päätöksenteosta.

Ruotsin vaalitulos antaa pohdittavaa myös talouden näkökulmasta. Ruotsi elää lähes historiallista nousukautta ja yhteiskunnan ongelmat koskevat vain pientä osaa kansasta. Hallitus ei saanut kannatuslisää hyvästä taloustilanteesta. Minkälainen vaalitulos olisikaan ollut, jos vaaleihin olisi menty synkeissä taantumatunnelmissa?

Hallitusneuvottelujen edetessä nähdään, hyväksyykö joku puolue ruotsidemokraatit yhteistyökumppaniksi. Suomesta katsottuna tuntuu erikoiselta, että viime vaalien jälkeen iso valtiopäiväpuolue päätettiin eristää päätöksenteosta. Nyt ruotsidemokraatit sai lähes viidenneksen äänistä. Omaksi oppositiokseen eristettynä ruotsidemokraatit todennäköisesti vain kasvattaa kannatustaan ja sen rivit tiivistyvät.

Suomessa esimerkiksi perussuomalaisten populismin särmät pyöristyivät, kun se pääsi hallitusvastuuseen. Lisäksi valta myös hajottaa. Esimerkiksi perussuomalaisten jakaantumisen taustalla oli tilanne, jossa halla-aholaisten nousu puolueen johtopaikoille sai vanhat soinilaiset – etenkin perussuomalaisten ministeriryhmän – valitsemaan uuden puolueen perustamisen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Väärin korotettu eli kuinka oikeiston papukaijat pesivät kasvonsa yhdessä yössä eläkeläistenkin ylimmiksi ystäviksi
10.7.2019

Luetuimmat


Uusimmat