Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Minkälaisen lausunnon Arvo Ylppö antaisi?” – sote-malli uhkaa rapauttaa neuvolapalvelutkin

Hallituksen ajama valinnanvapaus sosiaali- ja terveyspalveluissa uhkaa vesittää toimivan neuvolajärjestelmän. Tätä mieltä ovat niin kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) kuin myös asiantuntijat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Hallituksen sote-malli heikentää neuvolan edellytyksiä tunnistaa tuen tarve varhain ja tarjota tukea juuri sitä tarvitseville, Taavitsainen kirjoittaa Facebookissa.

Hänen mukaansa esitys haittaa lapsiperhepalveluiden monialaista yhteistyötä ja vaarantaa palveluketjujen saumattoman toiminnan.

– Voin vain kuvitella minkälaisen lausunnon antaisi edesmennyt arkkiatri Arvo Ylppö,  lastentautiopin professori ja suomalaisen neuvolajärjestelmän isä, Taavitsainen puuskahtaa.

Tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen ja kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta jakavat Taavitsaisen huolen. He huomauttavat, että esitysluonnoksessa koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto on rajattu valinnanvapauden ulkopuolelle. Sen sijaan äitiys- ja lastenneuvolapalveluja ei mainita.

– Oma käsityksemme on, että äitiys- ja lastenneuvolapalvelut tulee rajata valinnanvapauden ulkopuolelle, Hakulinen ja Korpilahti kirjoittavat THL-blogissaan.

He muistuttavat, että neuvolapalveluihin kertyy tietoa perheen tilanteesta säännöllisissä terveystarkastuksissa. Tietoa tarvitaan, kun lapsen ja perheen kokonaistilannetta, tuen ja avun tarvetta arvioidaan yhdessä perheen kanssa.

Lisää aiheesta

– Tietoa ei kuitenkaan kerry eikä sitä pystytä hyödyntämään, jos vanhemmat, esimerkiksi pelätessään lastensuojelun toimenpiteitä, vaihtavat palvelujen tuottajaa ja toimipistettä vuoden välein.

Ei ole kenenkään etu vesittää ainutlaatuista neuvolajärjestelmäämme.

Asiantuntijat ovat huolissaan myös pitkien asiakassuhteiden pilkkoutuvan. Perheet hyötyvät siitä, että sama terveydenhoitaja hoitaa perheen raskausajalta siihen asti, kunnes lapsi menee kouluun.

– Tutkimusten mukaan pitkä asiakassuhde antaa vanhemmille parhaimman tuen ja auttaa selviytymiseen esimerkiksi vanhemman sairastuessa masennukseen.

Valinnanvapaus vaarantaisi Hakulisen ja Korpilahden mukaan myös neuvolalle ja perheelle tärkeän lähipalveluperiaatteen. Kotikäynteihin kuluisi enemmän aikaa ja niitä tehtäisiin aiempaa vähemmän resurssisyistä.

– Tutkimusnäyttö neuvolan kotikäyntien hyödyistä on vankka. Kotikäynneillä annettavalla ohjauksella ja neuvonnalla voidaan ehkäistä tapaturmia ja lasten kaltoinkohtelua sekä parisuhdeväkivaltaa.

THL:n asiantuntijat huomauttavat, että lähes kaikki perheet asioivat neuvolassa.

– Ei ole kenenkään etu vesittää ja rapauttaa vaikuttavaksi todettua ja kansainvälisesti ainutlaatuista neuvolajärjestelmäämme.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE