Minna Helle ei halua toimistoonsa yhtä ainutta asiakasta – ”Tarkoitus on, ettei tänne tulla ollenkaan”

Timo Sparf
Minna Helle odottaa ilmakuoppia tälle vuodelle, mutta haluaa mieluummin olla toimistossaan yksin.
Timo Sparf
Minna Helle odottaa ilmakuoppia tälle vuodelle, mutta haluaa mieluummin olla toimistossaan yksin.
Timo Sparf
Minna Helle odottaa ilmakuoppia tälle vuodelle, mutta haluaa mieluummin olla toimistossaan yksin.

On se oikeasti hyvin omituista. Tai en ainakaan minä ole koskaan kuullut valtion virkamiehestä, joka kaikin voimin pyrkii lakkauttamaan virkansa.

Valtakunnansovittelija Minna Helle ei halua toimistoonsa yhtä ainutta asiakasta.

Eipä silti. Jos asiakkaita kaikesta huolimatta uskaltautuu Helsingissä osoitteeseen Bulevardi 6, tekee Helle kaikkensa, että he häipyisivät mahdollisimman nopeasti. Mitään Helle ei tee mieluummin kuin osoittaa ulko-ovea asiakkailleen.

Melko tylyä. Mutta niin pitää ollakin. Valtakunnansovittelijan toimistoon tullaan vasta kun omat työehtoneuvottelut ovat epäonnistuneet.

Osapuolilla ei ole yhteistä kuvaa siitä, mitä toimintaympäristön muutos tarkoittaa ja miten siihen pitäisi reagoida.

Karuun neuvottelupöytään on katettu termoskannuja ja vesilaseja. Vain vettä on tarjolla neuvottelijoille. Ei muuta. Ei edes kahvia. Puhumattakaan ruuasta. Toimittajallekin tarjotaan vain vettä, kuinkas muuten. Meille on varattu tunti aikaa. Ja siitä pidetään kiinni. Haastattelunauhaa kertyy 47 minuuttia. Uusia asiakkaita on tulossa.

– En halua, että tänne tullaan viihtymään. Tarkoitus on, ettei tänne tulla ollenkaan, Helle sanoo.

Nykyisiä työmarkkinoita vaivaa Helteen mielestä se, ettei osapuolilla näytä olevan yhteistä näkemystä alansa muutostrendeistä.

– Yhteistä tämän hetken riidoille on, ettei toimintaympäristön muutoksiin kyetä reagoimaan riittävän aikaisin. Osapuolilla ei ole yhteistä kuvaa siitä, mitä toimintaympäristön muutos tarkoittaa ja miten siihen pitäisi reagoida. Näin syntyy helposti työmarkkinariitoja, Helle kuvailee.

– Ja kun tänne tullaan, tilanne on jo tulehtunut. Ollaan työtaistelun partaalla. Ei siinä aika riitä ryhtyä visioimaan uusia ratkaisuja tai tulevaisuutta. Osapuolilla ei ole tulevaisuuden strategiaa, miten alan työpaikat turvataan. Mutta ei sitä kyllä näidenkään seinien sisältä löydy. Osapuolten olisi pitänyt visioida yhdessä jo paljon aikaisemmin tulevaisuutta, Helle sanoo.

Helle sanoo, että muutos tapahtuu väistämättä.

– Sellaista vaihtoehtoa meillä ei ole, etteikö muututtaisi. Kyse on siitä mennäänkö muutokseen riidellen vai sopien.

Lue koko erikoishaastattelu Demokraatin viikkolehdestä 28.1.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat