Norden

Minnet av nordisten Risto Laakkonen lever kvar

Foto: ABL-arkiv

Ett antal svenska kamrater minns nordisten och humanisten Risto Laakkonen, som avled för en  knapp månad sedan

ABL

 

Risto Laakkonen har avlidit 80 år gammal. Laakkonen inledde sin karriär som facklig förtroendeman och lokalpolitiker i hemstaden Karis. Därefter värvades han till finska LO, FFC, där han verkade som ungdomssekreterare och svensk ombudsman. 1972-1981 knöts han som arbetsmarknadsattaché till Finlands ambassad i Stockholm och blev en tongivande förgrundsgestalt i det finsk-svenska samarbetet, i synnerhet inom arbetarrörelsen. 1981- 1985 var Laakkonen avdelningschef för arbetsmarknadsfrågor vid Nordiska ministerrådet i Oslo. Därefter återvände han till Helsingfors för specialuppdrag inom centrala arbetsmarknadsförvaltningen fram till sin pensionering.

 

”Ännu talas det i Stockholm om hans tjänstebostad här som ett trivsamt samlingsställe för samtal och förtäring, där han själv underhöll gästerna med sång och gitarrspel”

 

Arbetsmarknadsfrågor, det nordiska samarbetet, kultur, mångkultur, invandring och arbetarrörelsens bildnings- och arkivfrågor tillhörde det som varmt engagerade Laakkonen. Under sin Sverigetid sysselsattes han med den tidens omfattande arbetskraftsinvandring från Finland, men också med sammanhängande frågor som utbildning i modersmålet för finska invandrare. Han var en mycket vänsäll person som utmärktes av enastående gästfrihet , humanism och bildning. Ännu talas det i Stockholm om hans tjänstebostad här som ett trivsamt samlingsställe för samtal och förtäring, där han själv underhöll gästerna med sång och gitarrspel. Många av oss hade förmånen att åtnjuta en motsvarande gästfrihet i hans senare bostad på Skatudden i Helsingfors.

 

Samarbetet inom finska och svenska politiska och fackliga arbetarrörelsen har burits upp av personliga kontakter. Detta har gett rörelsen en ledande ställning inte bara i det finsk-svenska, utan också i hela nordiska samarbetet. Kontakterna har tyvärr avmattats under senare år. I de insatser som gjorts för att återaktivera dessa intog Laakkonen en framträdande roll. När ett 30-tal socialdemokrater från Stockholm för drygt ett år sedan besökte Helsingfors för ett utbytesseminarium tillhörde återträffen med honom den käraste upplevelsen. Den uttryckte att han haft många vänner i Sverige, Finland och Norden som nu känner stor tacksamhet över hans person, gärning och djup sorg efter hans bortgång.

 

Christer Ahlén – Robert Björkenwall – Sven Dahlin – Gunnar Lassinantti – Lars-Olof Lundberg – Håkan Olander – Björn Pettersson – Pierre Schori – Gunnar Stenarv – Björn Wall

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE