Kolumnit

Minua on huijattu — vasta nyt ikäukkona tajuan sen

Minua on huijattu. Vasta nyt ikäukkona tajuan sen. Ei ihminen ole Homo Sapiens, siis Viisas Ihminen, vaan Hömö Sapiens eli Hölmö Ihminen. Tämä hurskastelija on nostanut itsensä muiden lajien ja koko luonnon yläpuolelle, tappanut toisia lajeja sukupuuton.

Parhaillaan on menossa kuudes sukupuuttoaalto. Selkärankaisten määrä on 40 prosenttia 1970 luvun tasosta. Meitä nyt ukkoja ja mummoja ei varmastikaan kiitetä, sillä olemme kohdelleet väkivalloin luontoa ja toisia lajeja.

Olen käynyt pitkin syksyä kirjeenvaihtoa vanhemman ja erittäin terävä-älyisen  savolaisäijän kanssa.

Arvostan tämän jo 80 vuotta täyttäneen keskustelukumppanini elämänkokemusta. Hänen käsityksensä maailmasta on vuosikymmenten saatossa muuttunut, kuten minunkin maailmankatsomukseni.

Ikiviisaan ukon mielestä ihmisen tieteellinen nimi Homo Sapiens pitäisi muuttaa Hömö Sapiensiksi. Ehdotukseni on Hölmö Sapiens.

Samaan aikaan Hölmö Sapiens hurmiossaan tuhoaa luontoa enemmän kuin sika vatukkoa.

Ihminen jumalaisessa viisaudessaan keksii ja rakentelee älypuhelimia, televisioita, digi-yhteyksiä, lentokoneita, ohjuksia ties mitä. Samaan aikaan Hölmö Sapiens hurmiossaan tuhoaa luontoa enemmän kuin sika vatukkoa eikä tyhmäpää edes ymmärrä rikoksensa suuruutta. Taistelu niukkenevista luonnonvaroista vie Holmölän pölhöt keskinäiseen välien selvittelyyn, levottomuuksiin ja sotiin.

WWF:n raportin mukaa globaali kulutus on niin suurta, että tarvitaan 1,6 maapalloa korvaamaan käytetyt luonnonvarat.

Pienenä anteeksipyyntönä hakeuduin toimimaan Nilsiän reitin suojeluyhdistykseen, jotta vesistö ei pilaantuisi ja jotta reitille palaisivat vielä sukupuuttoon kuolemaisillaan  olevat vaelluskalat, kuten järvitaimen.

Vapaaehtoista kansalaisjärjestötoimintaa virinnyt muuallakin ympäri Suomea. Ilman sitä järvet ja joet köyhtyvät. Viranomaisten voimavarat yksin eivät riitä.

Suomi on vesistöjen ja kalakantojen suojelussa kehitysmaa. Kanadassa ja USA:ssa ollaan paljon pidemmällä. Pohjois-Amerikassa voimayhtiöiden toimiluvat ovat määräaikaisia. Jos vesien ja kalojen suojelua ei hoideta, lupa evätään.

Eiköhän tämä ole nyt taputeltu! Teen tilaa uusille wanhoille wiisaille.

Palaan alkuun, siis huijaukseen. Kouluni opetti, että vain länsimaiset uskomusmytologiseen etikkaan perustuvat arvot ja elämäntavat ovat oikeita. Perehdyttyäni hivenen alkuperäiskansojen tapoihin ja kulttuureihin olen havainnut lämpimän ja kunnioittavan suhteen luontoon. Sivistymättöminä pidetyt ihmiset ovatkin meitä viisaampia. Suuri ajattelija Yrjö Kallinen oli oikeassa sanoessaan, että elämme harhassa.

Lopuksi muisto menneiltä ajoilta. Ollessani risaisen työurani aikana Akavan tiedotuspäällikkö lähettelin puheenjohtaja Voitto Ranteen (kok.) jyriseviä  tiedotteita. Ranne ruoski valtiovarainministeri Iiro Viinasta (kok..). Iiro sivalsi suorasanaisena miehenä takaisin.

Iiro Viinanen on ansioitunut luonnon ja vesistöjen suojelija. Nyt hän myös Nilsiän reitin suojeluyhdistyksen suojelija. Iiro on hyvä jätkä!

Pistäkääpä demarit paremmaks!

Kiitän nöyrästi Wanhoja Tovereita ja Demokraattia kolumnieni julkaisusta. Eiköhän tämä ole nyt taputeltu! Teen tilaa uusille wanhoille wiisaille.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat