ehdokaspaneli

”Minulla alkaa nyt olla mitta täynnä – pienpanimopioneeri hermostui ainaisista mätkyistä

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Tulli on antanut mätkyjä 5–6 pienpanimolle kolmen vuoden ajalta riippumattomuuden puutteen vuoksi, kertoo Lammin Sahdin toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen STT:lle. Kääriäisen mukaan ainakin Lammin Sahdin ja Rakuuna Oluen mätkyt ovat olleet noin kymmenen prosenttia kolmen vuoden liikevaihdosta.

Esimerkiksi Lammin Sahdin liikevaihto on ollut toissa vuonna noin 1,5 miljoonaa euroa

– Emme tee sellaisia tuloksia, millä noita maksetaan. En usko, että yrityksiä menee nurin, mutta tulossa on pitkiä maksuaikoja. En tiedä, onko tässä mitään järkeä. Minulla alkaa nyt olla mitta täynnä, Kääriäinen sanoo.

Kääriäisen mukaan Tullin hampaissa ovat hänen ristikytköksensä eri yrityksissä. Hän omistaa Lammin sahdista noin 40 prosenttia ja Rakuuna Oluesta eli Bryggeri Helsingistä 7 prosenttia. Lisäksi Lammin sahti omistaa Bryggeri Helsingistä hieman yli 12 prosenttia. Vuosina 2003–2013 Kääriäinen toimi Turun Panimoliiton hallituksen puheenjohtajana.

Emme tee sellaisia tuloksia, millä noita maksetaan.

Kääriäinen kertoo, että Tullin ja verottajan näkemyksen mukaan muun muassa hänen kytköksensä vaarantavat pienpanimojen riippumattomuuden. Lain mukaan panimo on oikeutettu veronalennukseen, jos olut on tuotettu oikeudellisesti ja taloudellisesti riippumattomasti muista saman toimialan yrityksistä. Lisäksi panimo saa tuottaa olutta enintään 15 miljoonaa ja ennen toissa vuotta 10 miljoonaa litraa vuodessa.

Lain mukaan riippumattomat panimot ovat oikeutettuja 10–50 prosentin valmisteveron huojennukseen. Asiaa hoitaa tällä hetkellä verottaja.

Ylitarkastaja Seppo Raitolahti Verohallinnosta ei halua käsitellä yksittäistapauksia, mutta suostuu kommentoimaan alan tilannetta yleisesti. Hänen mukaansa osa pienpanimoväestä on hakenut liian harvoin tekemisiinsä ennakkoratkaisuja, vaikka osa väestä on näin tehnyt ahkerastikin. Ennakkoratkaisulla yritys voi selvittää, kuinka viranomainen suhtautuu päätökseen.

– Kyllä tässä on pikemminkin käynyt niin päin, että pienpanimoala on hakenut synergiaetuja ankarasti kilpaillulla alalla. Siellä ei olla ehkä mietitty kaikkia asioita loppuun asti, Raitolahti kommenoi.

Lakiin ei voi hänen mukaansa kirjata tarkasti kaikkia mahdollisia yksittäistapauksia riippuvuudesta tai riippumattomuudesta, minkä vuoksi tulkinnanvaraisuutta jää aina. Hän ei pidä mielekkäänä ajatusta, että esimerkiksi tietyt omistusprosentit määrittelisivät riippuvuuden.

Jälkiverotusta puolestaan on hänen mukaansa ollut niin kauan kuin on ollut verotustakin.

– Harva yksityishenkilö tai yritys on niin rikas, että pankkitilillä olisi rahaa mahdollisten jälkiverotusten varalle. Mätkyt kirpaisevat aina, Raitolahti sanoo.

STT–MIKKO GUSTAFSSON

”Olen ylpeä koko Nokia-tiimistä” – Suri hehkutti tuloskuntoa

Kuva: LEHTIKUVA / Aku Häyrynen

Nokian huhti-kesäkuun oikaistu liiketulos kasvoi 73 prosenttia 574 miljoonaan euroon. Viime vuonna vastaavaan aikaan liiketulos oli 332 miljoonaa euroa.

Liikevaihto supistui niukasti 5,6 miljardiin euroon viime vuoden huhti-kesäkuun 5,7 miljardista eurosta.

Toimitusjohtaja Rajeev Surin mukaan vuoden toinen neljännes oli hyvä. Yhtiöllä on Surin mukaan tänä vuonna edessään haasteita, mutta hänen mukaansa on myös syitä olla optimistinen Nokian suorituskyvyn suhteen.

Surin mukaan huhti-kesäkuun tuloksen taustalla olivat Nokia Technologies -liiketoiminnan erinomainen tulos sekä verkkoliiketoiminnan vahvat bruttokateprosentit ja entisestään parantunut liikevaihto.

Nokia Technologies -yksikkö hallinnoi muun muassa Nokian patentteja. Yksikön liikevoitto yli kaksinkertaistui 230 miljoonaan euroon viime vuoden 89 miljoonasta eurosta.

– Vuosineljänneksellä tekemämme hyvän työn johdosta suhtaudun yhä luottavaisesti siihen, että saavutamme verkkoliiketoiminnassamme koko vuoden ohjeistuksemme mukaisen 8–10 prosentin liikevoittoprosentin, Suri kirjoittaa katsauksessaan.

Nokian liikevoittoprosentti oli huhti-kesäkuussa 10,2 prosenttia.

Suri varoittaa, että verkkomarkkina supistuu tänä vuonna noin 3–5 prosenttia. Nokia arvioi aiemmin, että markkina supistuu muutaman prosentin verran.

– Olen ylpeä koko Nokia-tiimistä, jonka panostuksen ansiosta saavutimme vahvan kannattavuuden toisella neljänneksellä ja konsernitason liikevaihtomme pysyi lähes muuttumattomana vuoden takaiseen verrattuna, Suri hehkuttaa.

YIT kasvatti tulostaan, Lemminkäinen ei: syynä kylmä sää

Kuva: Lehtikuva / Irene Stachon

Rakennusyhtiö YIT:n oikaistu liikevoitto nousi huhti-kesäkuussa 25 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 20 miljoonasta eurosta. Liikevaihto putosi 458 miljoonaa euroon 464 miljoonasta eurosta.

Luvut perustuvat kohteiden tuloutukseen myynnin asteen ja rakentamisen etenemisen mukaisesti. Tuloutuksessa kohteen valmistumisen yhteydessä oikaistu liikevoitto oli 21 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten luku oli 7 miljoonaa euroa.

– Ensimmäisen vuosipuoliskon tulos oli selvästi vuoden takaista vahvempi, ja loppuvuoden näkymät ovat entistä valoisammat, kertoo toimitusjohtaja Kari Kauniskangas tulostiedotteessa.

Hänen mukaansa Suomen ja itäisen Keski-Euroopan maiden hyvä asuntomyynti ja -kysyntä tukevat konsernin liikevaihdon ja oikaistun liikevoiton positiivisempaa kehitystä erityisesti loppuvuonna.

YIT aloitti runsaasti omaperusteisia uusia kohteita kuluttaja-asiakkaille etenkin Suomen kasvukeskuksissa ja itäisen Keski-Euroopan pääkaupungeissa. Sen sijaan Venäjällä asuntomyynti sujui odotuksia heikommin.

Rakennusyhtiö Lemminkäisen tulos kulki eri suuntaan kuin YIT:llä. Yhtiön liikevoitto supistui huhti-kesäkuussa 16 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 21 miljoonasta. Liikevaihto sen sijaan kasvoi 706 miljoonaan euroon 674 miljoonasta eurosta.

– Liikevoiton lasku johtuu ennen kaikkea päällystys-segmentistämme, missä kauden aloitus viivästyi poikkeuksellisen kylmän sään takia, kertoo toimitusjohtaja Casimir Lindholm osavuosikatsauksessa.

Hänen mukaansa yhtiön tilauskanta kehittyi myönteisesti huhti-kesäkuussa. Tilauskanta oli erityisen vahva Suomen talonrakentamisessa ja Venäjän toiminnoissa.

YIT ja Lemminkäinen ilmoittivat kesäkuussa sulautuvansa yhteen.

Keskolla menee lujaa – kiitos onnistuneiden yrityskauppojen

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Kesko myi tänä vuonna Asko- ja Sotka -huonekaluketjunsa.

Keskon huhti-kesäkuun vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 84,6 miljoonaan euroon, kun tulos vuotta aiemmin oli 79,1 miljoonaa. Yhtiön toisen neljänneksen liikevaihto kasvoi 2,8 miljardiin.

Liikevaihto kasvoi 7,8 prosenttia vuoden takaisesta, mikä oli Keskon mukaan viime vuoden aikana tehtyjen yritysostojen ansiota.

Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin mukaan viime vuoden huhtikuussa ostetun Suomen Lähikaupan integrointi eteni hyvin. Yhteensä 409 Siwaa ja Valintataloa muutettiin K-kaupoiksi tämän vuoden toukokuun loppuun mennessä.

Helanderin mukaan kassavirta parani ja taloudellinen asema vahvistui selvästi katsauskauden aikana. Tämä antaa Helanderin mukaan hyvät edellytykset jatkaa strategian toteuttamista.

Vertailukelpoinen tulos ennen veroja oli 82,6 miljoonaa euroa verrattuna viime vuoden takaiseen 79,2 miljoonaan.

Toisen neljänneksen aikana Kesko myi Asko- ja Sotka-huonekaluketjuja pyörittävän Indoor Groupin suomalaiselle ostajalle sekä K-maatalous-liiketoimintansa ruotsalaiselle maatalousosuuskunta Lantmännenille. Myös Yamarin-veneliiketoiminta ja Yamaha-edustus sekä kiinteistöjä Baltiassa myytiin. Myytyjen liiketoimintojen myyntivoittoja kirjattiin Keskon mukaan 80 miljoonaa euroa.

Viisarit osoittavat ylöspäin – kuluttajat ja yritykset luottavat talouden nousuun

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Kuluttajien luottamus talouteen jatkui vahvana heinäkuussa, mutta heikkeni hieman kesäkuusta, kertoo Tilastokeskus.

Kuluttajien luottamusindikaattorin lukema oli heinäkuussa 22,8, kun se kesäkuussa oli 23,9. Toukokuussa lukema oli 24,1.

Touko-kesäkuun lukemat olivat indikaattorin vuodesta 1995 alkaneen mittaushistorian korkeimmat.

Viime vuoden heinäkuussa luottamusindikaattori sai arvon 13,1. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,0.

Indikaattorikyselyn mukaan 47 prosenttia kuluttajista uskoi heinäkuussa, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista vain 8 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti heinäkuussa 28 prosenttia kuluttajista ja vain 9 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.

Kuluttajista 47 prosenttia odotti heinäkuussa, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana ja 15 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän.

Kuluttajien luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa Itä-Suomessa. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat selvästi optimistisimpia. Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat työttömät ja eläkeläiset.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometria varten haastateltiin heinäkuussa lähes 1 200:aa Suomessa asuvaa.

Myös yritysten luottamus talouteen pysyi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kyselyn mukaan korkealla heinäkuussa, mutta laski hieman kesäkuusta. Vähittäiskaupan luottamus talouteen vahvistui edelleen kesäkuusta.

Virvoitusjuomajätti Coca-Colan liikevoitto romahti 60 prosenttia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Virvoitusjuomajätti Coca-Colan liikevoitto romahti vuoden toisella neljänneksellä.

Yhtiön voitto tippui 60 prosenttia, mutta silti yhtiö teki voittoa noin 1,2 miljardia euroa. Myös liikevaihto laski, se on nyt noin 8,3 miljardia euroa.

Heikentynyttä tulosta selittävät yhtiön tuotannossa tapahtuneet muutokset. Coca-Cola on myynyt pullotuslaitteistoaan Pohjois-Amerikassa. Yhtiö tahtoo jatkossa myydä entistä enemmän sokerittomia ja hiilihapottomia juomia, koska sokerilimujen myynti on heikentynyt.

Coca-Colan valmistamien juomien suosio on kuitenkin yhä vakaata. Esimerkiksi mehupohjaisten- ja maitojuomien sekä kahvi- ja teejuomien myynti kasvoi.

Limuista kävi hyvin kaupaksi sokeriton Coca-Cola Zero Sugar, jonka myynti lisääntyi Euroopassa, Lähi-idässä, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

AVAINSANAT