”Minulta loppui usko” – Ministeri Saarikko: Perhevapaauudistuksen jatko on trion käsissä

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Perhevapaauudistuksen jatko on nyt hallituspuolueiden puheenjohtajien käsissä, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.). Hänen osaltaan valmistelu on ohi.

– Jos joihinkin ratkaisuihin päädytään, ne ovat trion pöydällä, Saarikko sanoi STT:lle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tänään Twitterissä, että puheenjohtajat eli hän, kokoomuksen Petteri Orpo ja sinisten Sampo Terho käsittelevät asiaa maanantai-iltana.

Orpo ja Terho ilmoittivat halukkuutensa tähän jo eilen illalla Saarikon kerrottua, että hän on pysäyttänyt uudistuksen valmistelun ja asia siirtyy seuraavalle hallitukselle.

Saarikko arvioi, että jotta uudistus ehkä vielä tällä hallituskaudella voisi edetä, pitäisi työmarkkinajärjestöiltä herua lisää rahaa. Se menisi isille kiintiöidyn ansiosidonnaisen perhevapaan pidentämiseen muutamalla viikolla. Saarikon mukaan työmarkkinajärjestöillä ei tähän asti ole ollut tähän halua. Työmarkkinajärjestöt rahoittavat ansiosidonnaisia vanhempainpäivärahoja.

– Kaikki tilastot kertovat, että isät käyttävät vain heille osoitettuja, korvamerkittyjä vapaita ja vain niitä, jotka ovat palkkaan eli tulotasoon sidottuja, Saarikko perustelee ansiosidonnaisen kauden pidentämistä.

Saarikko kertoo keskustelleensa Sipilän kanssa ennen kuin kertoi ratkaisustaan lopettaa uudistuksen valmistelu eilen. He pohtivat Saarikon mukaan yhdessä myös hallituskumppaneiden toivetta käydä pöydällä olleet mallit vielä läpi.

– Hallituksen ratkaisuhakuisuus ja toimintakyky on ensisijaista. Tästä tilanteesta on hyvä päästä yhteistyössä eteenpäin ja siksi pidin hyvänä tätä pääministerin ehdotusta, että trio käy tätä yhdessä läpi maanantaina, Saarikko sanoo.

Sipilä ei lauantaina kommentoinut maanantain tapaamista tviittiään enempää.

Vaikutusarvioit voitaisiin julkistaa.

Saarikko sanoo, että hänelle sopii viimeksi pöydässä olleiden vaikutusarvioiden julkistaminen. Hänen mukaansa se on harkinnassa, mutta hän ei ole keskustellut asiasta hallituskumppaneiden kanssa.

– Olen havaitsevinani, että hallituskumppani (kokoomus) on ratkaisustani hyvin tyrmistynyt ja käyttänyt hyvin kovaakin kieltä sekä ratkaisusta että minusta henkilökohtaisesti. Ymmärrän sen ja olen valmis kestämään sen, koska ratkaisuni oli lyhyellä aikavälillä perheiden kannalta parempi.

Koska työmarkkinajärjestöt eivät ole olleet valmiita antamaan rahapussistaan lisää, ansiosidonnaisessa olisi Saarikon mukaan menty vain pienillä joidenkin viikkojen pidennyksillä ja isille kohdistettuna.

– Minulta loppui usko siihen, että se olisi ollut aito parannus perheille. Kun katsoi niitä käyttäjätilastoja isyysvapaista tältä hetkeltä, kun joka viides isä ei käytä yhtä ainutta edes nykyisestä 54 päivästä. Tämä muutos olisi tarkoittanut että, jotta se ei olisi ollut heikennys, isien olisi pitänyt yhdessä yössä nelinkertaistaa vapaiden käyttömäärä. Se ei olisi toiminut arjessa niin hyvin kuin paperilla.

Saarikko kertoo, että hänellä oli tiedossa valtiovarainministerin poliittinen näkemys siitä, että rahaa päiväkotien lisäresursseihin olisi löydettävissä.

– Pitää kuitenkin huomata, että lisäraha tarkoitti vain ikään kuin sitä muutosta, joka olisi aiheutunut näistä etuuksien leikkauksista perheille. Lisärahalla yhdenkään perheen perhevapaiden euromääräinen taso ei olisi noussut.

Saarikon mukaan uudistuksen vaatima yhteiskunnallinen muutos olisi ollut liian järeä.

– Yhdistettynä kotihoidon tuen leikkauksiin Kelan laskelmien mukaan kahdella kolmesta perheestä olisivat yhteiskunnalliset tuet heikentyneet, jos kotihoidon tuelta ei olisi siirryttykään töihin tai isät eivät olisi käyttäneet vapaitaan.

Loppumetreillä hiersi Saarikon mukaan myös monilapsisten perheiden asema. Niillä köyhyysriski on suurempi. Pöydällä olleissa malleissa olisi leikattu sisarkorotusta.

Palkansaajajärjestöt eivät ole saaneet kutsua trion pöytään.

Palkansaajapuolen puheenjohtajat kertovat STT:lle, ettei heille ole saapunut kutsua osallistua hallituspuolueiden puheenjohtajien kokoukseen maanantaina.

– Ainakaan vielä ei ole kutsua tullut. Hallitus varmasti keskenään ensin ratkoo ristiriitansa, viestitti SAK:n Jarkko Eloranta STT:lle.

Työmarkkinajohtajat pitävät käsittelyn jatkamista yksin hyvänä asiana.

– Jos on aito yritys, se on hieno asia, Akavan Sture Fjäder sanoo.

– Meidän näkemyksemme on, että tämä on myönteinen asia. Jos valmistelu jatkuu, niin luonnollisesti osallistumme siihen, sanoo puolestaan STTK:n Antti Palola.

Saarikko sanoi yhdeksi syyksi uudistuksen kaatumiselle sen, että työmarkkinajärjestöiltä ei ole tulossa lisää rahaa. Palola ei halua kommentoida lausuntoa, mutta lisää, että STTK suhtautuu nihkeästi siihen, että työmarkkinajärjestöt joutuisivat isien vapaan pidentämisen maksajiksi.

– Maan hallituksen raami, että uudistus ei saa maksaa mitään, on haastava neuvotteluille. Lähtökohtaisesti en näe oikeana etenemistienä, että lisätään palkansaajien tai työnantajien maksuosuutta. Se tarkoittaisi, että työn sivukulut lisääntyisivät, Palola sanoo.

Hän lisää, ettei kanta ole ehdoton.

– Mikään ei ole ehdotonta.

Fjäder sanoo, ettei suostu ottamaan perhevapaauudistuksen eilistä lässähtämistä työmarkkinajärjestöjen syyksi.

– Politiikka tekee raamit, joiden sisällä voidaan tehdä. En tätä meidän piikkiin ota.

STT ei vielä alkuiltaan mennessä tavoittanut EK:n johtajaa Ilkka Oksalaa kommentoimaan asiaa.

Toimittajat: Sanna Nikula ja Jecaterina Mantsinen

Yli 600 000 työikäistä peruskoulun varassa – SAK:n johtaja pidentäisi oppivelvollisuutta

Kuva: Jari Soini

SAK:n johtaja Matti Huutola perää uusia keinoja työllisyyden parantamiseksi. Huutolan mukaan työllistymisen kulmakiviä ovat osaaminen, asunnot ja liikenneyhteydet sekä julkiset palvelut.

Työttömyysaste on Suomessa pysytellyt korkeana työllisyyden edistymisestä huolimatta. Työttömät saattavat olla eri puolella Suomea kuin työpaikat eikä heillä välttämättä ole sellaista osaamista, jota työelämässä tarvitaan.

– Suomessa on edelleen yli 600 000 työikäistä pelkän perusasteen koulutuksen varassa. Osaamista voidaan kohentaa muun muassa pidentämällä oppivelvollisuutta sekä helpottamalla opiskelua työn ohessa ja työttömänä, Huutola sanoo.

”Hallituksen toimet eivät ole sosiaalisesti oikeudenmukaisia.”

Kohtaanto-ongelmaa Huutola vähentäisi asunto- ja liikennepolitiikalla.

– Työpaikkojen saavutettavuus varmistetaan, kun asunnot rakennetaan oikeisiin paikkoihin ja liikenneyhteydet pidetään kunnossa. Myös varhaiskasvatuksesta, vanhustenhoidosta ja muista julkisista palveluista on pidettävä huolta, jotta työssäkäynti on mahdollista, Jyväskylässä Talvi-tapahtumassa lauantaina puhunut Huutola sanoo.

Hän arvostelee hallitusta vääriin asioihin keskittymisestä. Hallitus on Huutolan mukaan työllisyyspolitiikassaan painottanut aktiivimallin kaltaisia kepityksiä, jotka työllistymisen sijaan johtavat työttömien köyhtymiseen.

– Hallituksen toimet eivät ole sosiaalisesti oikeudenmukaisia eivätkä poliittisesti kestäviä.

IS: Pohjois-Koreassa käväissyt ulkoministeri ei nähnyt kultahiihtoa – ”Saat tähän soinismin”

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kun Iivo Niskanen voitti 50 kilometrin olympiakultaa, ulkoministeri Timo Soini (sin.) oli kenraalitapaamisessa Etelä- ja Pohjois-Koreoiden rajalla. Ilta-Sanomien mukaan Soini kertoi käväisseensä Pohjois-Korean puolelle. Soini valitteli, ettei hän nähnyt Niskasen hiihtoa paikan päällä Pyeongchangissa.

– Sovitut virkatehtävät menevät edelle, mutta sain koko ajan puhelimeen tilanneraportteja ja naisten kisan näen sunnuntaina stadionilla, Soini kommentoi Ilta-Sanomille.

Lehden mukaan Soini liittyi myöhemmin Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon seuraan pyeongchangilaisessa baarissa.

”Onhan se suomalaiselle iso päivä.”

Terho lupasi aiemmin Twitterissä ”vetäisevänsä arhinmäet”, jos Niskanen voittaa kultaa. Hän viittasi entisen kulttuuriministerin Paavo Arhinmäen (vas.) esiintymiseen päihtyneenä Sotshin olympialaisissa, jossa Arhinmäki juhli Suomen jääkiekkomaajoukkueen pronssimitalia.

Myös Soini antoi ymmärtää olympiakullan koskettaneen häntä.

– Saat tähän soinismin. Perinteisellä pärjää aina. Viidenkympin olympiakulta perinteisellä, onhan se suomalaiselle iso päivä, Soini kommentoi Ilta-Sanomille.

Head Eesti Vabariigi 100. aastapäeva! – Eduskunnan Viro-ystävyysryhmän puheenjohtaja uskoo Suomen ja Viron yhteistyön syvenemiseen

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Eduskunnan Viro-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Krista Kiuru (sd.) onnittelee eestiläisiä itsenäisyyden 100-vuotispäivän johdosta. Kiurun mukaan Viron itsenäistyminen on ihme, jota on syytä vaalia ja ihailla myös Suomessa.

– Sata toivon ja yhtenäisyyden vuotta osoittaa, että eestiläisten ote ei väsähdä. Polvesta toiseen itsenäisyyden viestiä on vaalittu, ja vaikeimpinakin aikoina uskottu, että aika koittaa vielä, Kiuru sanoo.

Viro pystyi Kiurun mukaan maailmanhistorian myrskyisellä hetkellä löytämään historiallisen kapean mahdollisuuden, minkä johdosta eestiläiset löivät ylivoimaisen vihollisen. Kansan yhtenäisyyden ja lujan toivon avulla sekä tämä että selviytyminen tulevista historiallisista vaiheista oli Kiurun mukaan mahdollista.

– Suomalaisia koskettaa eestiläisten suuri sisu onnistua ja selviytyä läpi kansakunnan vaikeiden vaiheiden. Kahden suurvallan puristuksissa itsenäistyminen, vapaussodan jälkeiset vaurastumisen vuosikymmenet, raskas miehityksen ja sorron aika sekä taas itsenäistyminen kertovat meille uskomattoman tarinan sisukkaasta sukulaiskansasta, toteaa Kiuru.

Kiurun mukaan Suomen ja Eestin välisellä vuorovaikutuksella on pitkät vuosisataiset perinteet. Yhteistyössä on ollut voimaa yksittäisten ihmisten välisestä kanssakäymisestä aina valtiolliselle tasolle. Muun muassa eduskunnan Viro-ystävyysryhmän ja Viron Riigikogun Suomi-ryhmän yhteistoiminta on hänen mukaansa suosittua ja aktiivista.

”Arktisen alueen strategia jo on, tehdäänkö seuraavaksi tiekartta yli Suomenlahden tehtävään yhteistyöhön?”

– Suomalaisilla on mahdollisuus oppia paljon naapurimaaltaan Virolta. Naapurimme vaurastuminen, nopea kehitys, digitalisaatio, PISA-tulokset ja ketterät toimintatavat herättävät kiinnostusta. Myös taloudelliset suhteet ja yhteiset uudet kasvumahdollisuudet kahden pienen kansan kesken houkuttavat. Matkailun lisääntymisen ja perinteisten kulttuurisuhteiden kautta yhä useammalla suomalaisella on jo henkilökohtainen suhde Viroon, Kiuru sanoo.

Kiurun mukaan kaikki ei ole kuitenkaan vielä valmista, vaan tekemistä kyllä riittää.

– Virolla ja Suomella on mahdollisuudet luoda ennennäkemätöntä kasvua, jos vain on halua tehdä vielä enemmän jo olemassaolevan talousalueemme vahvistamiseksi. Tarvitaan yhteisesti jaettu tahtotila ja päämäärätietoinen ohjelma luotsaamaan maidemme välistä suunnitelmallista kehitystä eteenpäin.

Luonnollisia yhteistyön vahvistamisen muotoja löytyy Kiurun mukaan ainakin talous- ja elinkeinopolitiikan, matkailun, digitalisaation, liikenteen, aluekehityksen, koulutuksen ja kulttuurin saralla.

– Arktisen alueen strategia jo on, tehdäänkö seuraavaksi tiekartta yli Suomenlahden tehtävään yhteistyöhön, Kiuru kysyy.

– Head Eesti Vabariigi 100. aastapäeva, Kiuru toivottaa satavuotiasta Viroa juhliville eestiläisille ja suomalaisille.

Keskustelua aiheesta

Li Andersson: ”Vastaus on ei, #metoo ei ole lähtenyt lapasesta”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Vasemmistoliiton puheenjohtajan, kansanedustaja Li Anderssonin mukaan seksuaalisen häirinnän vastainen #metoo-kampanja rikkoo hiljaisuuden kulttuuria. Andersson kirjoittaa Kansan Uutisten kolumnissaan katsoneensa sunnuntaina Ylen Arto Nybergin ohjelmaa, jossa elokuvaohjaaja Lauri Törhönen kommentoi itseään vastaan esitettyjä häirintäsyytöksiä.

– Törhönen selitti, että hän ”varmaan on häirinnyt”, ja että naiset varmasti muistavat oikein, mutta siellä ”on ollut joku muu kuin minä”. Kiinnitin huomiota siihen, että Törhönen useampaan otteeseen viittasi ”nykyiseen standardiin”. Että hän, ja monet muut miehet ovat tehneet virheitä ”nykyisen standardin mukaan”.

– Mikä ihmeen ”nykyinen standardi”? Seksuaalisen ahdistelun ”standardi” ei ole muuttunut. Päinvastoin, seksuaalinen ahdistelu näyttää aivan samanlaiselta nykyään, kuin miltä se näytti 50 vuotta sitten, Andersson kirjoittaa.

Muutos on Anderssonin mukaan kuitenkin tapahtunut, koska valta-asemassa olevat miehet eivät enää voi luottaa ympäröivään hiljaisuuteen eikä ”kiusallisia” tapauksia enää hyssytellä.

”Pohja vanhan järjestyksen horjuu.”

– #metoo-kampanjan voima on juuri siinä, että se rikkoo hiljaisuuden kulttuuria. Valta ei enää suojele väärinkäytösten paljastumiselta, ja on jo korkea aika, että tästä tulee ”nykystandardi”.

Andersson nostaa esiin myös nimeltä mainitsemattoman ay-toimitsijan twiitin, jossa kysyttiin onko #metoo lähtenyt lapasesta. nousi otsikoihin.

– Hänen mielestään #metoo on mennyt yli, eikä hän enää uskalla katsoa naisia päin saatikka silmiin, johtuen pelosta joutua otsikoihin. Ironista kyllä hän pääsi sen sijaan otsikoihin tviitillään. Vastaus on ei, #metoo ei ole lähtenyt lapasesta.

– Lauri Törhönen on tähän asti ainoa Suomessa nimetty ahdistelija, mutta Suomessakin tuhannet naiset ovat jakaneet kokemuksiaan seksuaalisesta ahdistelusta ja väkivallasta ja jopa raiskauksista, omasta nuoruudestaan, omilta opiskeluajoiltaan sekä omalta työpaikaltaan.

Andersson kertoo ajatelleensa Törhösen haastattelua katsellessaan, että yksi aikakausi on päättynyt.

– Pohja vanhan järjestyksen horjuu, hän päättää.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Emme voi tyytyä tähän” – Keskustan Kaikkonen esittää pienten lasten koulua

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen esittää pienten lasten koulua ratkaisuksi koulutuksen eriarvoistumiseen ja oppimistulosten eriytymiseen. Kaikkonen tarkoittaa pienten lasten koululla esikoulun ja peruskoulun kahden ensimmäisen luokan yhdistämistä kokonaisuudeksi.

– Koulutaipaleen ensimmäiset vuodet ja niiden nivelvaiheet on punottava kokonaisuudeksi, jonka aikana varmistetaan jokaisen lapsen perustaitojen osaaminen, Kaikkonen sanoo.

Näin varmistettaisiin Kaikkosen mukaan jokaisen lapsen perustaitojen riittävyys. Hän kertoo huolestuneensa tutkimuksista, joissa on kartoitettu peruskoulunsa päättävien osaamista.

”Jo ensimmäisinä kouluvuosina on tunnistettava oppimisvaikeudet.”

– PISA-tulokset ovat ensimmäistä kertaa näyttäneet oppimistuloksissa alueellisia eroja. Tyttöjen ja poikien osaamiserot ovat kasvaneet suurimmiksi mitattujen maiden joukosta. Tutkimusten mukaan osalla peruskouluista valmistuvilla on puutteita perustaidoissa kuten lukemisessa ja kirjoittamisessa. Emme voi tyytyä tähän.

– Jo ensimmäisinä kouluvuosina on tunnistettava oppimisvaikeudet, annettava tarvittava tuki ja käytävä myös perheen kanssa keskustelu lapsen kehityksestä. Tarvittaessa lapselle on myös annettava enemmän aikaa perustaitojen oppimiseen. Oppimiseroja ei saa päästää syvenemään yläluokille saakka ennen asiaan puuttumista.

Kaikkonen painottaa, että lasten oppimislähtökohtien tulee olla tasavertaiset.

– Suomalainen peruskoulu on rakennettu niin, että siellä jokainen saa taustastaan huolimatta samat eväät elämälleen. Niin on oltava myös tulevaisuudessa. Siksi on välttämätöntä siirtyä asian surkuttelusta ratkaisujen etsimiseen.

Keskustelua aiheesta