tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Missä liikkuu 87 miljoonan voittaja? – Huijari hiippailee jo

Kuva: lehtikuva/mika kylmäniemi
Lielahden K-Citymarketin kauppias Marko Strand myymälänsä edustalla Tampereella 15. huhtikuuta 2017. Lielahden K-Citymarketissa pelattiin Eurojackpotin 87 miljoonan jättipotti, joka on kansainvälisessä vertailussa kolmanneksi suurin voitto. Voittaja oli pelannut yhden rivin pikapelinä eli antoi koneen arpoa numerot.

Jättimäisen Eurojackpot-täysosuman voittaja ei ole vielä ilmoittautunut, kerrotaan Veikkauksen viestinnästä. Pitkäperjantai-illan arvonnassa 87 miljoonan euron päävoitto osui kuponkiin, jonka pelaaja oli ostanut Tampereelta Lielahden K-Citymarketista.
Aikaa voiton lunastamiseen on vuosi. Jos kävisi niin, että kuponki olisi kadonnut tai voittaja ei muusta syystä lunastaisi pottia, summa palautettaisiin peliin erikoispotteina.

Veikkauksen tiedottaja Riikka Hauhia sanoo, että lunastusajat vaihtelevat paljon. Joskus suurvoitto on lunastettu viime tingassa ennen aikarajan umpeutumista.

Suomeen ennen tätä osuneita Eurojackpot-päävoittoja on ollut kymmenen, ja jokainen niistä on lunastettu.

Veikkauksella on tapana tarjota isojen pottien voittajille juhlakahvit. Rahoja ei kahvittelutilaisuudessa näy, sillä voittosumma siirretään tilille.

Veikkaus myös järjestää vuosittain salaseura-nimellä tunnettuja tapaamisia suurvoittajille. Tapaamisten ajankohta ja paikka ovat salaisuuksia.

Vaikka virallinen voittaja pysyttelee vielä piilossa, ainakin yksi vääräleuka ehti jo asialle. MTV:n uutiset kertoo verkkosivuillaan, että sitä yritettiin huijata väärennetyllä Eurojackpot-kupongilla.
MTV:n saama uutisvinkki tuli ihmiseltä, joka väitti tuntevansa voittajan. Viestiin oli liitetty kuva kupongista, johon osa numeroista oli kuitenkin väärennetty esimerkiksi liimatuilla paperilapuilla.

– Yrittäjän lohduksi täytyy sanoa, että kuvan perusteella lapulla oli tulos 3 oikein, jolla voittaa 14,60 euroa, MTV:n uutiset kirjoittaa.

Suomen veikkausonni ei tyrehtynyt perjantain suurvoittoon. Veikkauksen mukaan pääsiäissunnuntain Ruotsin Toto75-kierrokselta irtosi yli 220 000 euron voitto varsinaissuomalaiselle pelaajalle.

 

 

Metalliliiton entinen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut

Metalliliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut. Asiasta tiedottaa Metalliliitto verkkosivuillaan.

Lundh menehtyi perjantaina 18. elokuuta vaikean sairauden seurauksena.

Hän oli syntynyt 24.8.1939 Porvoossa.

Lundh tunnettiin yhtenä vaikutusvaltaisimmista ammattiyhdistysjohtajista. Merkittävin vaihe hänen ay-taipaleellaan oli Metalliliiton puheenjohtajuus 1983–2000.

Lundh oli myös ensimmäinen ammattiyhdistysjohtaja, jolle tasavallan presidentti on myöntänyt ministerin arvonimen.

Lundh kuului pitkään SDP:n puoluetoimikuntaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

SPR: Turvapaikanhakijoita on uhkailtu  – Lounais-Suomen poliisi ei tunnista uhkailuilmiötä

Turvapaikanhakijoita on uhkailtu Suomessa viime viikonloppuna Turussa tapahtuneen joukkopuukotuksen jälkeen, kertoo Suomen Punainen Risti.

SPR:n mukaan uhkailu on ollut huutelua, ja sitä on tapahtunut etupäässä Varsinais-Suomessa. Tapausten tarkkaa määrää ei osattu SPR:stä arvioida.

Lounais-Suomen poliisi ei kuitenkaan tunnista uhkailuilmiötä. Myös muut STT:n tavoittamat poliisit Helsingistä, Lounais-Suomesta ja Länsi-Uudeltamaalta kertovat viikon sujuneen suhteellisen rauhallisesti.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotusjutussa uusia kiinniottoja – heidän kansallisuudesta ei ole varmuutta

Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Poliisi on tehnyt aamupäivällä Turussa kaksi uutta kiinniottoa perjantaisiin puukotuksiin liittyen, poliisi tiedottaa. Kaksi miestä otettiin kiinni, koska poliisin mukaan syytä epäillä -kynnys terroristisen teon valmistelurikoksessa on ylittynyt.

Miesten kansallisuudesta ei ole varmuutta. He ovat kertoneet Suomen viranomaisille olevansa algerialaisia, Ruotsin viranomaisille marokkolaisia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hätkähdyttävä laskelma: Näin voidaan ehkäistä yli 350 ennenaikaista kuolemaa vuonna 2030

Kävelyn ja pyöräilyn lisäämisellä olisi saatavissa Suomessa terveyshyödyt, joiden arvo olisi yli 13 miljardia euroa vuosina 2011–2030. Asia ilmenee Pyöräliiton teettämästä laskelmasta.

Jos kävellen ja pyöräillen tehtäviä matkoja lisättäisiin 30 prosenttia, ehkäistäisiin pekästään vuonna 2030 yli 350 ennenaikaista kuolemaa.

Hallitus asetti energia- ja ilmastostrategiassa tavoitteeksi, että pyöräily- ja kävelymatkat lisääntyvät 30 prosentilla.

– Laskelma osoittaa, että ilmastopolitiikka voi olla myös taloudellisesti erittäin kannattavaa. Arkiliikunta on tehokkain tapa vähentää liikkumattomuuden kustannuksia, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Kävelyn osalta laskenta ottaa huomioon 20‒74 -vuotiaat ja pyöräilyn osalta 20‒64 -vuotiaat. Pyöräliitto teetti laskelman WSP Finlandilla.

Korjaus otsikkoon ja juttuun: yli 350 säästettyä ennenaikaista kuolemaa koskee ainoastaan vuotta 2030. Näistä syntyisi 1,65 miljardin säästöt vuonna 2030. Koko selvityskaudella ennenaikaisia kuolemia säästetään huomattavasti enemmän ja niistä syntyy 13,3 miljardin kokonaissäästö vuosina 2011-2030.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotuksen pääepäilty ja ainakin yksi vangituista opiskelivat samalla kurssilla

Pääepäillyn lisäksi toinenkin Turun puukotusiskusta vangittu 18-vuotias marokkolaismies opiskeli suomen kielen kesäkurssilla Turun kristillisellä opistolla.

Kurssi kesti kesäkuun alusta heinäkuun puoleenväliin. Pääepäilty ei rehtorin mukaan juuri käynyt paikalla kurssin alkuvaiheen jälkeen.

Toinen nyt vangittu mies kuitenkin oli kurssin loppuun asti kirjoilla koulussa. Kummastakaan ei ole rehtorin mukaan erityistä kerrottavaa.

Yle kertoi ensimmäisenä pääepäillyn opiskelusta opistolla.

Keskustelua aiheesta