Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Missä oli oikeuskansleri?” – Haataiselta ja Haavistolta moitteita presidentille hallituskriisin tapahtumista

Pekka Haavisto ja Tuula Haatainen keskustelivat tänään Helsingissä. Suomen Nato-jäsenyyttä ei kannata kumpikaan. Jos Natoon liittymistä joskus pohditaisiin, Tuula Haataisen mukaan siitä tarvittaisiin kansanäänestys, Pekka Haaviston mukaan hallitus ja eduskunta voisivat päättää asiasta.

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen ja vihreiden ehdokas Pekka Haavisto keskustelivat ja vastasivat yleisön kysymyksiin tänään helsinkiläisessä kahvilassa järjestetyssä tilaisuudessa.

Kirjailija, ohjaaja Elina Hirvosen johdattelemassa keskustelussa sivuttiin myös maamme hallituskriisiä, jossa perussuomalaisten hajoamisen jälkeen hallituksessa jatkoi Sininen tulevaisuus.

Pekka Haavisto mukaan uuden puolueen jatkaminen hallituksessa ilman minkäänlaisia neuvotteluja oli kyseenalainen jopa Suomen lainsäädännön kannalta.

– Kun ikään kuin uusi puolue tulee hallitukseen eikä tullut minkäänlaista kierrosta hallituksen ohjelmasta. Mitä muutoksia se, että on tullut uusi puolue aiheuttaa? Ja tällä puolueella ei ollut ohjelmaa! Haavisto hämmästeli.

– Se oli läpinäkyvyyden kannalta tavattoman huono tilanne.

“Hän on eläkeläinen ilman mitään virkavastuuta.”

Haaviston mukaan olisi pitänyt käydä edes jonkinlaiset minihallitusneuvottelut, jotta siniset olisivat joutuneet kertomaan, miten heidän linjansa poikkeaa perussuomalaisten linjasta.

Täysiä tyylipisteitä Haavistolta ei saa myöskään tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Presidentti nimittää oikeuskanslerin, joka on ylin oikeudenvalvoja Suomessa.

Niinistö oli Haaviston sanoin kuitenkin päästänyt maan tilanteeseen, jossa varsinainen oikeuskansleri oli lähtenyt, viransijainen oli työssä ja uuden oikeuskanslerin nimitys oli vasta tulossa.

– Meiltä puuttui sellainen arvovaltainen taho, joka olisi oikeudellisesti voinut ilmaista kantansa tai jopa viheltää pelin poikki, Haavisto sanoi.

Hän muisteli takavuosien vahvoja oikeuskanslereita Kai Kortetta ja Paavo Nikulaa, jotka olivat hyvin itsenäisiä oikeudellisten kantojen ilmaisijoita.

– Ainakin sinä hetkenä minulla oli sellainen olo, että nyt tekisi hyvää, että joku muu kuin ikään kuin kabineteissa suhmuroiva lainsäädäntöekspertti sanoisi, miltä tämä Suomen perustuslain näkökulmasta näyttää. Meiltä sellainen ääni siinä prosessissa puuttui. Mielestäni se, miksi se puuttui johtui siitä, että presidentti ei ollut nimennyt pysyvää oikeuskansleria, joka olisi ollut sillä hetkellä virassa, Haavisto sanoi.

Sen sijaan hallituskriisin aikana konsultoitiin ja avainasemaan nousi eduskunnan entinen pääsihteeri Seppo Tiitinen.

– Hän on ihan kunnioitettava osaaja, mutta hän on eläkeläinen ilman mitään virkavastuuta.

– Onhan tällaiset kabineteissa toimivat lakineuvojat ihan hyödyllisiä varmaan, mutta ei se vastaa sitä läpinäkyvyyttä, mikä oikeudellisesti tällaisessa prosessissa pitäisi olla.

“Kaiken kaikkiaan tämä on ala-arvoinen prosessi.”

Tuula Haatainen painotti, että tilanteessa, jossa hallitus hajoaa, hallitus pyytää eron. Nyt näin ei kuitenkaan käynyt.

Haatainen kiinnnitti myös huomiota siihen, että sinisillä on monta ministeriä keskeisillä paikoilla. Puolueella on hallussaan keskeiset kansainvälisiin tehtäviin liittyvät paikat, niin ulkoministerin, Eurooppa-ministerin kuin puolustusministerin tehtävät.

– Kun presidentti katsoo ulkopolitiikan johtoa, kyllä minulla olisi jokin herätyskello soinut, että eihän nyt voi olla näin välttämättä, että tällä ryhmällä on sitten nämä kaikki keskeiset paikat edelleenkin hallussa.

Haatainen kertasi myös hallituskriisin tapahtumia, pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lentoa Turkuun ja u-käännöstä automatkalla Naantaliin, jonne hän oli menossa presidenttiä tapaamaan.

– Ykskaks tulee Helsingistä tieto, että eipäs nyt sitten (hallitus) eroakaan, että jatketaan samalla pohjalla, lähdenpä takaisin. Se on vähän erikoista. Voisin kuvitella, että olisin (presidenttinä) sanonut, että tulepas tänne ja juodaanpa kahvit ja keskustellaan, mitä tässä oikein tehdään.

– Kaiken kaikkiaan tämä on ala-arvoinen prosessi, mikä siinä käytiin. Vaikka se lopputulos olisi ollut sama, että siniset pysyy hallituksessa, siinä olisi pitänyt käydä läpi ministerijaot ja ohjelma ja sitten että mennään demokraattisen systeemin mukaan.

Haataisen ja Haaviston keskustelun järjestävät neljä eteläisen Helsingin alueella toimivaa sosialidemokraattista yhdistystä (Eira, Kruununhaka, Lauttasaari ja Töölö).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE