Mielipiteet

Missä on suvaitsevaisuutemme?

Marjanpoiminta

Vievätkö maahanmuuttajat marjatkin meidän metsistä? (Alkuperäinen lause: Kateus vie kalatkin verkosta.) Minulle päiviteltiin, että marjoja ei varmastikaan löydy, koska maahanmuuttajat ovat varmaankin kaikki metsät marjoista tyhjentäneet.

Menin puolukoita etsimään metsästä. Ajomatkaa kertyi noin viisi minuuttia tuttuun marjapaikkaan. Kahdenkymmenen minuutin kuluttua minulle kertyi ämpärillinen puolukoita. Epäilykset metsämarjojen loppumisesta eivät siis ollenkaan pitäneet paikkansa. Maassamme marjametsiköitä riittää kaikille poimijoille, myös ulkomaalaisille. Ja niille jotka eivät itse ole innokkaita metsämarjoja poimimaan niin on hyvä, että myyntitarkoituksessa joku haluaa poimia. Marjoista puheenollen. Yksi tuntemani eläkkeellä oleva henkilö joka on ollut ahkera marjojen poimija. Hän sanoi ostaneensa ulkomaalaisten poimimia marjoja, kun ei itse ehtinyt.

Ne ulkomaalaiset jotka ovat poimintatyössä koko pitkän valoisen kesämme ovat tarpeellisia työntekijöitä. Kansallisomaisuutemme metsämarjat tulevat hyötykäyttöön. Toivon kyllä marjanpoimijoille oikeudenmukaisia sopimuksia, kun he tulevat jopa toiselta puolelta maapalloamme tänne palkkaansa ansaitsemaan. Viestit julkisuudessa marjanpoimijoiden työehdoista eivät ole kehuttavat. Ulkomaalaiset marjanpoimijat eivät missään nimessä saisi olla vain hyväksikäytettävien joukko. Tältä osin oikeusvaltiomme pitää toimia.

Työvoimatarpeinen maahanmuutto

Nyt kun maassamme on orastavaa noususuhdannetta, niin puhutaan heti työvoiman lisätarpeesta, vaikka työttömiä on runsaasti. Joidenkin alojen työntekijät ovat omasta mielestään kokemassa suurta vääryyttä, kun työtä ei saa ja työt tekee ulkomaalainen. Epäilykset ovat suuret, että ulkomaalaiset tekevät alipalkkauksella töitä. Työehtosopimusten noudattaminen pitäisi olla kaikille sama. Tältä osin sopimusten ja lain noudattamisen valvontatyötä hyvinkin tarvitaan. Jos joillakin alueilla tai joillakin työaloilla on todellista työvoimapulaa, niin on hyvä, jos työvoimaa hankitaan vaikka ulkomailta. Maahamme saadaan vaurautta työtä tekemällä. Työvoimatarpeinen maahanmuutto voi sitten kyllä olla huonoa ihmisarvopolitiikkaa. Jos maassaolo on sidottu työsuhteeseen, niin sen työntekijän tasa-arvoinen asema on epätasapainossa. Ihmisarvon pitää toteutua työvoimatarpeisen maahanmuuttajankin kohdalla.

Maahanmuuttajien jono Kelan toimistossa

Ystäväni pahoitteli sitä, kun Kelan toimistossa joutuu jonottamaan pitkään, koska siellä on nykyisin niin paljon maahanmuuttajia. Sattumoisin kävin Kelan toimistossa juuri ja tosiaan paljon oli maahanmuuttajia odottamassa omaa vuoroaan. Miksi sitten tilanne on tämä? Jos maahanmuuttaja-turvapaikanhakija ei omaa maassamme työlupaa, niin ainoaksi mahdollisuudeksi jää tällöin saada toimeentuloon rahaa kelan toimistosta. Meidän järjestelmämme tuottaa tämän tilanteen. Jos järjestettäisiin kaikille töitä, niin Kelassa ei olisi sitten jonottajia. Ihmiset eläisivät omalla palkallaan eikä olisi tarvetta maksaa toimeentulotukea. Taas toisaalta. Miksi suomalaisen pitää saada Kelasta toimeentulotukea? Se on sitten toisen selvityksen paikka.

 

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat