Huvudnyheter

Misstroende mot Antti Rinne inom Centern – SDP:s partistyrelse sammanträder ikväll

Johan Kvarnström
Antti Rinnes framtid som partiordförande och statsminister avgörs inom kort.
Johan Kvarnström
Antti Rinnes framtid som partiordförande och statsminister avgörs inom kort.
Johan Kvarnström
Antti Rinnes framtid som partiordförande och statsminister avgörs inom kort.

Centern är nöjd med det nuvarande regeringsunderlaget, men på ett personplan finns det inom partiet ett missnöje mot ”en person”. Partistyrelsen sammanträder ikväll för att diskutera vidare. 

 

Personen i fråga är underförstått statsminister Antti Rinne, som befunnit sig i korselden de senaste dygnen med anledning av oklarheterna kring postkonflikten. Imorgon hålls på initiativ av tre oppositionspartier en interpellationsdebatt i riksdagen och på onsdagen röstar man om regeringens förtroende.

 

Rinnes socialdemokrater och de övriga regeringspartierna är redo att ge sitt stöd åt statsministern, medan vågmästarpartiet Centern varit tveksamt. Enligt uppgifter ska en majoritet av partiets riksdagsgrupp vara redo att byta ut Rinne.

 

Efter ett utdraget möte under måndagseftermiddagen meddelade gruppens ordförande Antti Kurvinen och partiordförande Katri Kulmuni vid halv fem-tiden att diskussionen fortsätter i partistyrelsen.

 

De var båda vaga i mötet med pressen och meddelade att partiet fortsättningsvis tror på regeringsunderlaget, men att förtroendet för ”en person” är skadat.

 

– Centern vill att regeringen ska vara handlingskraftig men det är den inte nu, sade Kulmuni.

 

Kurvinen kommenterade å sin sida att de förklaringar och utredningar som igår gavs gällande posthärvan inte varit tillräckliga. Det är tydligt att Centern vill fortsätta regeringssamarbetet, men att röster inom partiet vill att statsminister Rinne avgår.

 

Vid 19-tiden, efter att partistyrelsens möte avslutats, upprepade denna i ett pressmeddelande Kulmunis och Kurvinens tidigare uttalanden om att man vill fortsätta samarbetet, men att det förutsätter en funktionsduglig och handlingskraftig regering. Man understryker även att man fortfarande står bakom regeringsprogrammet.

 

Bollen är nu hos SDP:s partistyrelse som håller möte ikväll. Mötet inleddes klockan 19:30.

 

 

Centern önskar i sitt pressmeddelande att den socialdemokratiska partistyrelsen drar de rätta slutsatserna.

 

Delningar

Dela denna artikel

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast