tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Mitä huonommin menee…” – EU:n investointirahaa virrannut Suomeen hyvin

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori ja tiedottaja Alicja Chytla kertoivat EIP:n toiminnan vaikutuksista Suomessa.

Helsinki-Vantaan lentokentän laajennus nytkähti torstaina eteenpäin, kun Euroopan Investointipankki (EIP) myönsi lentokenttäyhtiö Finavialle 230 miljoonan lainan.

Lentokentän laajennus on yksi lukuisista hankkeista, joille investointipankki on myöntänyt Suomessa rahoitusta. Rahoituksella terminaalia laajennetaan kahdella lisäsiivellä ja muun muassa mahdollisuuksia käsitellä matkatavaroita kasvatetaan.

Euroopan Investointipankin toimintaa torstaina Helsingissä esitellyt varapääjohtaja Jan Vapaavuori kertoo suomalaishankkeiden saaneen hyvin tarjolla ollutta rahoitusta. Viime vuonna EIP myönsi lainaa 13 hankkeelle, yhteensä 1,62 miljardia euroa.

Suomeen ohjautui viime vuonna enemmän rahoitusta kuin EU-maihin keskimäärin.

– Mitä huonommin jossain maassa menee, sitä parempi perustelu meillä on olla juuri siellä, Vapaavuori sanoo.

Investointeja ei uskalleta tehdä, vaikka rahaa olisi.

Rahoitusta myönnettiin muun muassa Äänekosken biotuotetehtaan, Hamina–Vaalimaa-moottoritien, Tampereen tunnelin ja Espoon jätevedenpuhdistamon rakentamiseen sekä Elisan laajakaistaverkon laajentamiseen.

Euroopan keskuspankin isojen rahoitusoperaatioiden myötä rahoitusta on hyvin saatavilla, mutta ongelmana on Vapaavuoren mukaan riskinottohalun puuttuminen. Investointeja ei uskalleta tehdä, vaikka rahaa olisi.

Euroopan komissio yrittää vauhdittaa investointeja omalla ohjelmallaan. Tarkoituksena on purkaa muun muassa turhaa sääntelyä.

– Yksittäistä temppua ei ole olemassa. Tarvitaan kilpailukykyä parantavia rakenteellisia uudistuksia sekä Euroopassa että kansallisesti, jotta luottamus palautuu, Vapaavuori sanoo.

EIP on Euroopan unionin jäsenmaiden omistama pankki, jonka tehtävänä on tukea yleistä talouskehitystä ja työllisyyttä voitontavoittelun sijaan. Sen rahoitussitoumukset olivat viime vuonna 84,5 miljardia euroa.

Poliisi palaa tänään normaalivalmiuteen korotetusta valmiustasosta

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo Twitterissä, että poliisi palaa tänään normaalivalmiuteen korotetusta valmiustasosta. Valmiustasoa korotettiin perjantaina Turun puukotusten takia.

Keskustelua aiheesta

Ministeri väläyttää vaihtoehtoa: ”Jopa peruuttamalla kansalaisuus”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon (uv.) mukaan sinisen tulevaisuuden mielestä Suomeen tarvitaan viranomaisten toiminnan tueksi riittävät terroristilait.

– Meillä on syytä muodostaa toimiva kokonaisuus, joka nimenomaan turvaa myös tavallisten kansalaisten näkökulmasta järjestelmän toimivuuden, Terho sanoi.

Terhon mukaan tiedustelulainsäädäntö on tärkeä mutta ei välttämättä riittävä. Hänen mukaansa on oltava lainsäädännölliset keinot laittomasti maassa olevien, turvallisuusuhkaksi luokiteltujen ihmisten säilöönottoon. Ministerin mukaan tarvitaan tarkkaan harkittu kokonaisuus lainsäädäntöä.

– Siihen voi liittyä esimerkiksi turvallisuusuhkiksi luokiteltujen ihmisten säilöönotto ja Suomeen palaavien jihadistitaistelijoiden mahdollinen säilöönotto tai muuten saaminen vastuuseen teoistaan. Jopa peruuttamalla kansalaisuus, Terho sanoi.

Keskustelua aiheesta

Uusi pääsihteeri Simo Rissanen: ”Demarinuoret on viimeisen parin vuoden aikana nostanut entisestään profiiliaan modernin sosialidemokratian äänenä”

Demarinuorten liittohallitus on valinnut Simo Rissasen, 24, liiton pääsihteeriksi. Rissanen aloittaa uudessa tehtävässään syyskuussa.

Tällä hetkellä Rissanen työskentelee Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry:n järjestöasiantuntijana ja toimii Nuorisoasuntoliitossa varapuheenjohtajana.

”Demarinuoret on viimeisen parin vuoden aikana nostanut entisestään profiiliaan modernin sosialidemokratian äänenä ja on mahtavaa päästä mukaan tiimiin! On tärkeää, että myös tulevaisuudessa meillä on sosialidemokraattisessa liikkeessä osaavia tekijöitä mukana ja juuri tätä voimme Demarinuorissa edistää”, Rissanen toteaa innostuneena.

Demarinuoret on poliittinen nuorisojärjestö, jolla on toimintaa ympäri Suomen. Järjestön kautta nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa yhteiskuntaan sekä paikallisesti että valtakunnan tasolla.

”Hakuprosessin aikana liittohallitus vakuuttui Simon monipuolisesta kokemuksesta ja vahvasta otteesta järjestön uudistamiseen. On ilo saada Simo Ympyrätaloon!”, puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi toteaa.

AVAINSANAT

Poliisin voimankäyttö Turussa ei aiheuta jatkotoimia – pääepäilty taltutettiin yhdellä laukauksella

Kuva: lehtikuva / roni lehti

Poliisin voimankäyttö Turun puukotusjutussa ei aiheuta toimenpiteitä, Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedottaa. Terrorismirikosasian käsittelee apulaisvaltakunnansyyttäjän johtama syyttäjäryhmä, joka pitää tiivistä yhteyttä tutkintaan.

Murhina ja murhan yrityksinä tutkittavina olevia puukotuksia epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyiksi rikoksiksi, joita koskevan syytteen nostamisesta päättää tavanomaisista rikoksista poiketen valtakunnansyyttäjä. Mukana on kaksi terrorismirikoksiin erikoistuvaa syyttäjää.

”Tuoreet puolueiden kannatusmittausten tulokset ovat ilmeisesti saaneet hien Pekkarisen otsalle”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä ihmettelee Mauri Pekkarisen puheita kaupungistumisen estämisestä.

Keskustan kansanedustaja vaati lauantaisessa puheessaan hallitukselta syksyn budjettiriiheen toimia, joilla estettäisiin väestön keskittymistä erityisesti Uudellemaalle ja Helsinkiin.

Mäkelä toteaa, että Pekkarisen puheet ovat maanantaisten korjaustenkin jälkeen täysin ristiriidassa hallitusohjelman kanssa.

“Herää kysymys, että onko keskusta sitoutunut hallitusohjelmaan vai maakuntaäänestäjien kosiskeluun. Tuoreet puolueiden kannatusmittausten tulokset ovat ilmeisesti saaneet hien Pekkarisen otsalle. Keskustalaiset luovat puheillaan mielikuvaa, että ikään kuin maakuntien ongelmat olisivat suurten kaupunkien vika. Kaupunkiseutujen ja koko maan kehittäminen eivät ole toisiaan poissulkevia asioita”, Mäkelä toteaa.

“Keskustan on tunnustettava tosiasiat, sillä kaupungistuminen on globaali megatrendi. Olemme kuulleet vuoden mittaan keskustalaisten suusta huolestuttavia puheenvuoroja, jotka perustuvat enemmän uskomuksille kuin faktoille. Muun muassa pääministeri Juha Sipilä tokaisi kuntavaalien aikana uskovansa kaupungistumisen virran kääntymiseen. Keskustan on aika lopettaa vaalihöpinät ja sitoutua hallitusohjelmaan”, Mäkelä summaa.

Keskustelua aiheesta